Jídelní rozmary slavných: Zpěvák Freddie Mercury měl rád maminčinu kuchyni, zejména směs luštěnin s kořeněným kuřetem
16. 9. 2022 Historie a zajímavosti
Kdyby žil Frediie Mercury dnes, určitě by plnil sociální sítě svými postřehy na život kolem nás. Je ale otázkou, jestli by se příznivci frontmana kapely Queen dozvěděli, na jaké delikatese si Freddie pochutnal. Ačkoli se dobrému jídlu nevyhýbal, nebylo pro něj prioritou.
Sekt a čokoláda
„Někteří z nás žijí, aby jedli, ale Freddie patřil k těm, kteří jedli, aby žili.“ Tak na svém blogu odpověděl Freddiho dlouholetý osobní asistent Peter Freestone na otázku jednoho z Mercuryho fanoušků: Co Freddie rád jedl a jaké byly jeho stravovací zvyky?
Podle Petera si Freddie skutečně uměl vychutnat dobré jídlo, nikdy však neslyšel, že Mercury řekl „To jsem se tedy přejedl!“. Jídlo bylo pro Freddieho Mercuryho jen jedna z mnoha nezbytností, rozhodně ne zážitek, který by si s oblibou dopřával.
Freddie Mercury se netajil tím, že miluje kvalitní sekt, zejména Moët & Chandon. Ví se o něm, že občas „ujížděl“ na belgické čokoládě Godiva. Co ale běžně jedl? Z čeho čerpal energii před často fyzicky vyčerpávajícími koncerty?
Mohlo by vás zajímat
Nejlépe vaří maminka
Peter „Phoebe“ Freestone, osobní asistent a zároveň kamarád, strávil po boku Freddieho v jeho londýnském domě plném koček dvacet let, a to včetně smutných okamžiků Mercuryho nemoci. O zpěvákově soukromí pak leccos prozradil v knize, která česky vyšla v roce 2010 pod názvem: Freddie Mercury.
„Když jsem pro něj začal pracovat, Freddie miloval kořeněná jídla, jako důsledek dětství prožitého na Zanzibaru,“ upřesňuje Freestone na svém blogu. Freddie Mercury měl ale nejraději jednoduchou, „domácí“ kuchyni – parsíjsko-indická jídla, která mu vařila maminka, od ní mu chutnalo nejvíc.
Kuřecí dhasank
Miloval kuřecí dhansak, tradiční parsíjské jídlo, které se připravuje z různých druhů luštěnin, zeleniny a z kuřecího nebo kozího masa. Pokud máte při ruce správné ingredience, jeho příprava není nijak složitá. Suroviny běžně nakoupíte v prodejnách orientálních potravin. Budete potřebovat:
- 25 g cizrny
- 25 g fazolí mungo (žlutý hrách)
- 25 g červené čočky
- 50 g žluté čočky
- 125 ml rostlinného oleje
- 650 g kuřecích prsou, nakrájených na na 2cm kostky
- 3 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 410 g konzervovaných rajčat
- 1 středně velký lilek nakrájený na kousky
- 1 velká nakrájená brambora
- 115 g mraženého špenátu
- 100 g čerstvého koriandru
- 50 g čerstvé máty
- 1 čajová lžička římského kmínu
- 1 lusk kardamomu
- 1 celá skořice, rozdrcená
- ½ čajové lžičky černých hořčičných semínek
- 1 čajová lžička kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 čajová lžička mletého kmínu
- ¼ čajové lžičky mletých semen pískavice (řecké seno)
- ½ čajové lžičky chilli
- sůl (podle chuti)
A jak na to? Den předem všechny luštěniny (fazole, cizrnu a oba druhy čočky) důkladně propláchněte a přes noc je společně namočte.
Druhý den je vařte přibližně 30 minut ve dvojnásobném objemu vody. Zatímco se luštěniny vaří, rozehřejte ve velkém kastrolu olej a při vysoké teplotě na něm 5–10 minut restujte maso. Poté ho vyjměte z hrnce a uchovejte na teplém místě.
Osmahněte kmín, kardamom, skořici a hořčičná semínka, přidejte cibuli, česnek a sůl. Jakmile cibule zezlátne, přidejte rajčata a duste ještě asi 5 minut. Poté přidejte lilek, bramboru a špenát, promíchejte a vařte 10 minut. Pak vsypte vařené luštěniny a vše nahrubo rozmačkejte. Přidejte maso a zbytek koření. Dobře promíchejte a vařte dalších 40 minut doměkka. Nakonec na směs nasypte čerstvý koriandr a mátu a vařte ještě 10 minut. Podávejte s obyčejnou vařenou rýží.
A pokud máte rádi indická jídla, vyzkoušejte třeba indickou čočku podle našeho videoreceptu:
Britské kuchyni se nevyhýbal
Freddie Mercury se nevyhýbal ani klasické britské stravě, osobní kuchař Joe Fanelli mu každou neděli připravoval tradiční pečeni. K jeho dalším oblíbeným jídlům patřil „cottage pie“, tedy anglický masový koláč, a klobásky, které Mercury nosil do nahrávacích studií, kde se o ně dělil se svými kolegy a spolupracovníky.
Když se u Freddieho naplno projevily příznaky nemoci AIDS, mj. těžce snášel výrazné kořeněné chutě. Tehdy se jeho strava postupně měnila a v posledním roce života mohl jídlo dochucovat jen solí a pepřem.
Zdroje informací:
gordon-ramsay-recipe.com: Freddie Mercury's favorite foods
faroutmagazine.co.uk: How to make the Freddie Mercury chicken dhansak
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Staročeské smažené kosmatice: Květy černého bezu se dají připravit nasladko i naslano podle snadných receptů
Jak se daří finalistům Peče celá země: Vojtěch vyprodává kurzy, Tereza frčí na sítích a Roman se naučil důležitou věc
Jídelní rozmary slavných: Rihanna si na turné vozí kufřík s kořením a miluje tohle kuřecí kari
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Placičky s kopřivami
Přidáno před 2 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 4 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 7 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 7 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 8 hodinami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno 20. 5. 2024 15:20
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jídelní rozmary slavných: Herec Bruce Willis pěstuje vlastní zeleninu a k snídani musí mít tohle burrito
Jídelní rozmary slavných: Colin Firth miluje arabské mezze a sám připravuje indická jídla, třeba tohle kuře tandoori