Na povrchu křupavý a uvnitř jemně krémový. Takový bude staročeský houbový kuba se správně uvařenými kroupami
16. 12. 2022 Vaření
Houbový kuba je i v dnešní době tradičním pokrmem podávaný na Štědrý den buď jako bezmasý oběd nebo jeden z chodů slavnostní večerní hostiny. Skromný pokrm není složitý na přípravu a obsahuje jen pár ingrediencí, jeho příprava však vyžaduje čas hlavně kvůli kroupám, které se musí namáčet a déle vařit. Jak je správně uvařit, aby byl výsledek dokonalý?
Tradiční pokrm ze 7 ingrediencí
Hlavními surovinami na přípravu houbového kuby jsou houby, kroupy a česnek. Dále do něj patří cibule, sůl, majoránka a sádlo. A to je vše. Původ receptu totiž pochází od našich předků, zejména těch chudších, kteří i z těch nejlevnějších a prostých surovin dokázali vykouzlit opravdové poklady české kuchyně, k nimž houbový kuba dozajista patří.
Houbový kuba je pokrm, u kterého kromě chuti záleží také na konzistenci. Ta by měla být uvnitř jemně krémová a na povrchu krásně křupavá. A právě na tento výsledek má zásadní vliv správný výběr a postup přípravy krup.
Mohlo by vás zajímat
Jaké kroupy do houbového kuby?
Do houbového kuby patří vždy kroupy ječné. Ty se dají sehnat v různých velikostech, od největších, až po lámanku. Abyste dosáhli perfektního výše popsaného výsledku, použijte ječné kroupy malé nebo střední velikosti. Lámanka by byla příliš kašovitá, velké kroupy se zase nespojí a houbový kuba se bude sypat.
Postup přípravy krup krok za krokem
Ječné kroupy potřebují čas a péči, aby byl houbový kuba dokonalou pochoutkou.
- Kroupy nejprve důkladně propláchněte v sítku studenou vodou. Zbavíte je tak nečistot.
- Namočte kroupy do studené vody alespoň na 2 hodiny, ideálně však přes noc. Tento krok oceníte při vaření, které nebude tak dlouho trvat, jako by tomu bylo bez namočení. Tlačí-li vás čas a nestíháte kroupy namočit, spařte nejprve kroupy ve vroucí vodě a poté propláchněte.
- Vodu slijte a na vaření použijte čerstvou, kterou osolte. Hladina vody by měla přesahovat kroupy alespoň o 5 cm. Zvolte raději větší hrnec, neboť kroupy během vaření hodně nabydou. Pro zajímavější chuť je možné místo vody použít masový vývar, není to však nezbytné. Houbový kuba bude skvělý i bez něj.
- Přiveďte k varu a vařte při mírné teplotě asi 30 minut, až budou kroupy tzv. na skus, tedy ne úplně měkké. Budou se totiž dále tepelně upravovat. Doba vaření je pouze orientační. Závisí na velikosti použitých krup a délce jejich namáčení.
- Vodu slijte a kroupy nechte vychladnout, než je dále použijete na houbového kubu.
Tip: Některé děti, a ostatně i dospělí, mohou mít po konzumaci krup problémy s nadýmáním. Je-li to i váš problém, přidejte do hrnce ke kroupám trochu majoránky, saturejky nebo drceného kmínu. Eliminujete tak zažívací problémy a zároveň získáte lepší chuť krup už při samotném předváření.
Recept na houbového kubu
Když neodhadnete množství krup
Ječné kroupy namáčením a následným vařením mohou až ztrojnásobit svůj objem, proto se těžko odhaduje jejich množství. Přehnali jste to a nevíte, co se zbylými uvařenými kroupami?
Jsou například skvělým doplňkem do polévky, zejména uzené, se kterou báječně ladí. Připravit z nich můžete další den zeleninové kroupoto, podávat je se zelím a plátkem uzeného masa, dá se z nich udělat nádivka s houbami i vydatná snídaně s vejci. Na přibližně 2 hrsti uvařených krup použijte 2 vejce, 100 g strouhaného sýra, ½ cibule, sůl, pepř a trochu oleje. Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte kroupy a opečte. Mezitím rozšlehejte vejce společně se sýrem, trochou soli a pepře a směs nalijte na kroupy. Za stálého míchání při mírné teplotě nechte vejce srazit na krémovou konzistenci. Podávejte s čerstvým pečivem nebo na topince potřené česnekem.
Není možné vydatné a výživné kroupy dostat do vašich dětí? Připravte jim z nich knedlíčky do polévky, kterými určitě nepohrnou.
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Originální mlsání ve formě sýrových chipsů si zamilujete. Jak na ně? Mrkněte na videonávod
Ať už jste dostali na něco chuť, nebo očekáváte návštěvu a nemáte jim co nabídnout, sýrové chipsy jsou rychlou a chutnou pochutinou, která okouzlí… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se daří finalistům Peče celá země: Vojtěch vyprodává kurzy, Tereza frčí na sítích a Roman se naučil důležitou věc
Štědrovečerní menu za první republiky: Žádný kapr, jen hrachová polévka a kroupový kuba
Ječné kroupy jsou neprávem opomíjenou surovinou. Pochutnejte si na nich v podobě karbanátků, sladké kaše i pomazánky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Placičky s kopřivami
Přidáno před 3 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 5 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 8 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 8 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 9 hodinami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno 20. 5. 2024 15:20
Komentáře
18. 12. 2022 17:49
16. 12. 2022 14:12