Slezské stryky: Nasucho opečené placky jsou suverénně nejlevnějším pokrmem z brambor. Na přípravu stačí jen 2 ingredience
9. 2. 2023 Historie a zajímavosti
Bramborové placky zná snad každá regionální kuchyně, neboť brambory jsou odjakživa dostupnou surovinou ve všech oblastech. Také Slezsko má svou obdobu zvanou stryky, na kterou potřebujete pouze brambory a sůl.
Slezská kuchyně
Pokrmy typické pro Slezsko jsou ovlivněny hned několika zeměmi a oblastmi. Mísí se zde prvky české, moravské, polské, německé i rakouské kuchyně. Často používanými surovinami tak jsou vepřové maso, uzeniny, zelí, kapusta a samozřejmě brambory.
Nejznámějším pokrmem této bohaté regionální kuchyně je slezské nebe. Připravuje se z uzeného vepřového bůčku a sušeného ovoce, přelévá sladkou omáčkou a podává s bramborovými knedlíčky.
Ve slezské kuchyni ale najdeme i třeba bigos z vepřového nebo hovězího masa, zelí, uzeniny, hub a švestek, který je ve velmi podobné úpravě také polským národním jídlem. Oblíbené jsou i klobásky, zabijačkové speciality, kapustové či zelné závitky nebo polévka kyselo, která má rovněž svá regionální specifika.
Brambory jsou, ostatně jako po celém Česku, hojně využívané pro nejrůznější slezské přílohy i hlavní jídla. Tradičním pokrmem, který v základní verzi obsahuje pouze brambory a sůl, jsou slezské stryky.
Mohlo by vás zajímat
Jak na slezské bramborové placky neboli stryky?
Jak už to tak bývá, původní receptura na slezské stryky je často doplňována o další suroviny, jako jsou vejce, mouka, koření a omastek, na kterém se smaží. Ty pravé bramborové placky ze Slezska se však kdysi připravovaly pouze z brambor a soli na rozpálených kamnech bez použití tuku.
Na slezské stryky použijte brambory typu C, tedy ty nejvíce moučnaté, které obsahují hodně škrobu. Právě škrob totiž zajistí, že se placky nerozpadnou ani bez použití dalšího pojiva v podobě mouky a vejce.
Oloupané brambory nastrouhejte najemno, vložte do sítka a nechte asi půl hodiny vykapat nad mísou. Přebytečnou vodu ještě vymačkejte rukama. Z mísy slijte vodu a ponechte si škrob usazený na dně. Ten přidejte k bramborám a osolte.
Na 1 kg brambor použijte asi půl lžičky soli nebo více dle chuti. Slezské stryky se mohou opéct nasucho přímo na plotně nebo na nepřilnavé pánvi s tlustším dnem, dá se však použít i plech vyložený pečicím papírem.
Z těsta tvořte tenké placičky, které pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut. V polovině pečení placky otočte. Na plotně nebo pánvi se stryky jednoduše opečou z obou stran do zlatohněda.
Máte-li rádi omaštěné bramborové placky, potřete je po opečení rozpuštěným sádlem nebo máslem.
Mohlo by vás zajímat
K čemu podávat slezské stryky?
Bramborové placky pečené nasucho jsou skvělým doplňkem například k tučnější kachně nebo vepřovému masu. Dobře si rozumí také s různými smetanovými omáčkami, houbami, pečeným králíkem, játry nebo gulášem. Pro děti se dají podávat i na sladko potřené švestkovými povidly nebo s oslazenou zakysanou smetanou. V takovém případě stačí do brambor jen malá špetka soli.
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Halušky lze tvarovat několika způsoby podle možností a zkušeností. Nabízíme video se třemi možnostmi tvarování
Halušky jsou oblíbené levné a rychlé jídlo. Kromě klasických bramborových známe i halušky moučné. Do vody je zaváříme stejným způsobem. Máme několik… Číst více
Jak na nejlepší slovenské halušky? Zapomeňte na vejce a brambory raději nestrouhejte!
Malé nočky z brambor se snad vybaví každému, když… Číst více
Rychlé a levné halušky z mouky a brambor. Jak je snadno připravit a s čím je podávat
Halušky z mouky K přípravě haluškového těsta nám stačí jen mouka, voda a sůl. Mouku použijeme polohrubou nebo napůl hladkou a hrubou. … Číst více
Strapačky nebo halušky: Jaký je mezi nimi rozdíl a z čeho se připravují
Jak připravit halušky Halušky jsou slovenskou specialitou, která si našla své místo i u nás. Přílohové halušky připravujeme z polohrubé mouky, vody… Číst více
10 skromných jídel: Jak na nejlepší halušky, česnečku i krupicovou kaši
Máte týden do výplaty nebo zkrátka z jiných… Číst více
Rodinná večeře do 50 Kč pro všechny: Slezské halušky bez brambor se zelím a slaninou si zamilujete!
Halušky jsou typickým slovenským jídlem. S… Číst více
7 levných bramborových jídel, která máme nejraději. Uvařme to nejlepší z naší kuchyně podle spolehlivých receptů
Zaměřili jsme se na jídla, která se připravují naslano, jsou z běžně dostupných surovin (obvykle vše máme doma po ruce) a rozhodně nezatíží naši… Číst více
Jak připravit bramborové halušky. Video nám předvede osvědčený postup
Jednoduché a levné halušky Přílohové halušky se připravují jen z několika surovin. Podle některých receptů sice stačí mouka, voda a sůl, ale aby se… Číst více
7 receptů s kysaným zelím a bramborami: To nejlepší, co jsme milovali od našich babiček
Poklady našich babiček Z brambor se dá připravit hodně dobrých jídel a naše babičky to zvládaly perfektně, můžeme to vyzkoušet podle nich. Recepty,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Zapečené rolky z kotletky se zeleninou: Dokonale šťavnaté jídlo z jednoho pekáčku skvěle doplňuje jemná smetanová omáčka
Staročeské smažené kosmatice: Květy černého bezu se dají připravit nasladko i naslano podle snadných receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí karlovarské rohlíky
Přidáno před 7 hodinami
Placičky s kopřivami
Přidáno před 10 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 12 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 15 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 15 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 16 hodinami
Komentáře
14. 2. 2023 10:14
12. 2. 2023 10:59
10. 2. 2023 20:00
Stryky - na Slezsku těšínském a goraliji "stryki" jsou klasiclé bramboráky - brambory, cibule, sůl, česnek, majoránka - smažené na oleji.
To co čem paní píše se snad nikde nedělá jenom (brambory, sůl) .....
bramborákům na sucho se ve slezsku říká "placki" a dělají se ze stejného těsta jak ty smažené na oleji jen se dělají na litinové plotně sporáku na dřevo anebo na plotýnce která se da na plynový hořák (já dělám na teflonovém grilu) a pak se jí ze škvarkami (bůček na drobno), kysanou smetanou.....samozřejmě se dá jíst jako příloha k čemukoliv.
Možná v nějakém jiném Slezsku se to dělá jinak ale o tom nevím a píšu tak jak je to u nás - okolí Třince a Jablunkova.
Dobrou chuť..... a hlavně ne jenom brambory a sůl