Květák à la křidýlka Buffalo Wings: Vege verze masové pochoutky je s touto speciální omáčkou k nerozeznání od originálu
7. 3. 2023 Vaření
Pikantní kuřecí křídla Buffalo jsou neodmyslitelně spjata se Severní Amerikou, kde je některé řetězce mají jako hlavní položku na menu a dokonce se zde pořádají festivaly zaměřené na tento světoznámý pokrm. Název Buffalo se však používá i pro jiná jídla obsahující stejnou omáčku. Jedním z nich je květák, který určitě stojí za to v Buffalo variaci vyzkoušet.
Z historie Buffalo Wings
Verzí toho, jak a kde přesně vznikl první recept na Buffalo Wings, je hned několik. Všechny se však shodují na městě původu, podle kterého nesou křidýlka svůj název.
Podle internetového magazínu history.com byla nejpravděpodobněji autorkou receptury Teressa Bellissimo, majitelka Anchor baru, kde v roce 1964 připravila pikantní křídla svému synovi a jeho přátelům jako půlnoční občerstvení při popíjení. Jak tomu občas u slavných pokrmů bývá, jednoduše použila suroviny, které měla zrovna po ruce a vytvořila Buffalo Wings. Dodnes se tato křidýlka podávají jako i původně s čerstvým řapíkatým celerem a dipem z modrého sýra, který mírně neutralizuje jejich pálivost.
Mohlo by vás zajímat
Buffalo omáčka
Je to právě pikantní omáčka, která dává křidýlkům nezaměnitelnou chuť a kterou se dají ochutit i jiné smažené nebo pečené pokrmy. Hotová Buffalo omáčka se dá celkem běžně sehnat na internetu, její příprava ale není složitá a ingredience jsou běžně k dostání v supermarketech. Výhodou domácí výroby je, že si pálivost můžete přizpůsobit svým limitům.
Základem je jakákoli ostrá omáčka obsahující kajenský pepř. Máte-li v plánu vyzkoušet Buffalo květák, skvěle se k této zelenině hodí omáčka Sriracha, kterou najdete v supermarketu mezi exotickými surovinami. Tabasco ale udělá velmi podobnou službu. Dále nesmí chybět máslo, vinný ocet, sušený česnek a mletý kajenský pepř, kterým lze zvýšit level pálivosti dle libosti. Někdo přidává také worcestrovou omáčku a trochu medu nebo třtinového cukru.
Na jeden středně velký květák si připravte ½ hrnku ostré omáčky, ¼ hrnku másla, 1 lžíci vinného octa, ¼ lžičky sušeného česneku, větší špetku soli a mletý kajenský pepř podle chuti. Všechny suroviny dejte do hrnce, za stálého míchání přiveďte k varu, nechte probublávat asi 2 minuty a odstavte z tepla.
Květák à la Buffalo Wings
Na 1 středně velký květák budete potřebovat asi 120 g hladké mouky, 200 ml vody, špetku soli, předem připravenou domácí Buffalo omáčku (viz recept výše), 200 g zakysané smetany, 30 g plísňového sýra a řapíkatý celer. Jak na to?
Očištěnému květáku odstraňte tuhý košťál, rozeberte ho na růžičky a ty větší překrojte na polovinu. Z mouky, vody a soli umíchejte metličkou hladké těstíčko. Troubu rozehřejte na 200 °C. Květák obalte v těstíčku a odkládejte na plech vyložený pečicím papírem. Vkládejte do rozehřáté trouby a pečte asi 20 minut. Po 20 minutách pečení plech vyndejte z trouby a květák potřete Buffalo omáčkou ze všech stran. Pečte dozlatova a křupava dalších asi 15 minut.
Z řapíkatého celeru pomocí nože sloupněte vlákna a nakrájejte ho na špalíčky. Plísňový sýr rozmačkejte vidličkou a smíchejte společně s trochou smetany, zbytek smetany pak do směsi také zamíchejte. Celer a dip podávejte k hotovému Buffalo květáku.
Tip pro děti a odpůrce pálivého
Máte-li mezi strávníky někoho, komu pálivé jídlo nemůžete nabídnout, stačí pro něj část květáku nechat bez omáčky a dopéct jen v samotném těstíčku stejnou dobu.
Zdroje informací:
history.com
therecipecritic.com
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak pěstovat papriky ve fóliovníku? Poradíme, čím a jak si zajistit bohatou úrodu
Hlavní výhodou fóliovníku je jeho rychlá stavba, která vám zabere pár hodin, za předpokladu, že máte připravený podklad. A jakmile je hotovo, můžete… Číst více
Hustě zaseté rostlinky kořenové zeleniny je potřeba vyjednotit. Poradíme jak
Jednotíme zeleninu, která má drobná semínka setá v řádcích jako mrkev, petržel, červená řepa, ředkvičky, cibule, černý kořen apod. Jednotíme včas,… Číst více
Jak pěstovat salátové okurky ve fóliovníku? Důležitá je pravidelná zálivka a větrání
I později během růstu potřebují rostliny vyšší teploty a špatně snáší přízemní mrazíky. Abychom zajistili co nejvyšší úrodu, pěstujeme je nejčastěji… Číst více
Jak si vypěstovat melouny: Lubenice potřebuje k růstu dostatek prostoru i teplo
Jak na to? Důležitý je dostatek prostoru, vody i tepla. Lubenici se ve středních a vyšších polohách bude lépe dařit ve skleníku nebo fóliovníku.… Číst více
Po čem pnout okurky? Poradíme 2 způsoby a vysvětlíme, proč jsou pro okurky důležité
Ani zalévání na listy není ideální, protože zvyšuje riziko tvorby plísní, na které jsou okurky poměrně náchylné. Navíc je důležité zajistit jim… Číst více
Jak skladovat cibuli, koupenou i z vlastní zahrady. Podle našeho návodu vám vydrží dlouho
Se zalíbením se díváte na větší hromádku cibule, kterou jste vypěstovali na zahradě nebo výhodně koupili...a přemýšlíte, jak ji uložit, aby ani jedna… Číst více
Deset častých otázek a odpovědí na téma pěstování jahodníků. Oblíbené ovoce snadno vypěstujeme i na malé zahrádce
Stačí malý záhon a můžeme se pustit do pěstování jahod. Již následující rok po výsadbě budeme sklízet lahodné plody. Další dva roky budou jahody v… Číst více
Desatero rad na téma rebarbora: Řapíky oblíbené rostliny zužitkujeme do výtečných moučníků
Rebarbora patří k vytrvalým rostlinám, kterým se vyplatí dát kousek prostoru na zahradě. Rebarbora snese i polostín, dobře se jí daří ve výživné půdě… Číst více
Jaké bylinky a zelené natě používat v kuchyni? Které z nich snadno vypěstujeme na zahradě
Bylinky můžeme pěstovat buď v květináči na parapetu či na balkoně, ale úplně nejlépe se jim bude dařit přímo na záhonech v zahradě. Některé pěstujeme… Číst více
Desatero rad na téma jahody: Jak je vysazovat, pěstovat, sklízet a zpracovat v kuchyni
Jahody jsou jedinečné, nenáročné a přitom velmi chutné. Jejich pěstování nevyžaduje žádné vyšší nároky a rostlinám ani nemusíme zajišťovat speciální… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Jak připravit osvěžující limonádu, lahodný sirup nebo hustý med z květů černého bezu. Inspiraci najdeme v osvědčených receptech
5 neoblíbenějších chilli omáček, po kterých vám bude hořet pusa, ale jídlu dodají říz!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí karlovarské rohlíky
Přidáno před 12 hodinami
Placičky s kopřivami
Přidáno před 16 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 17 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 20 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 20 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Máslové brambory s pečeným česnekem: Chuťově výraznější příloha se báječně hodí k minutkám, ale i jako samostatné jídlo
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak se daří finalistům Peče celá země: Vojtěch vyprodává kurzy, Tereza frčí na sítích a Roman se naučil důležitou věc