Historie zavařování: Na marmelády se dříve dávala vrstvička tekutého vosku a o vynález zavařovací sklenice se zasloužil Napoleon
29. 7. 2023 Historie a zajímavosti
Urodilo se vám hodně ovoce a zeleniny? Přebytky nejen letních plodů se snažili uchovat už naši předkové. Jedinou možností konzervace potravin bylo dlouho jen sušení a solení. Konzervace potravin tepelnou úpravou a následným uzavřením do vzduchotěsných nádob se objevila až koncem 18. století.
Zásluhu má Napoleon
Napoleon se snažil vyřešit problém se zásobováním potravinami. V roce 1795 nabídl odměnu 12 000 franků tomu, kdo vyvine bezpečnou a spolehlivou metodu uchování potravin pro jeho neustále cestující armádu.
O cenu se přihlásil až v roce 1815 muž jménem Nicolas François Appert, který je autorem metody konzervace potravin do vzduchotěsných skleněných nádob. Představil metodu, která zahrnovala tepelné zpracování potravin ve skleněných dózách vyztužených drátem a jejich utěsnění voskem.
Až téměř století poté, co Nicholas Appert přijal Napoleonovu výzvu k uchování potravin, dokázal Louis Pasteur demonstrovat, jak růst mikroorganismů způsobuje kažení potravin. Předtím lidé věděli, že konzervační metody fungují, ale nevěděli proč.
Mohlo by vás zajímat
Vosk a měchuřina to jistily
Vosk (parafín) se stal důležitou pomůckou při uchování například různých marmelád. Některé hospodyňky, a to i na našem území, v 19. století rozehřály vosk a nalily na povrch marmelády či povidel tenkou vrstvu. Další den to zopakovaly. Tato metoda byla u nás dlouho oblíbená stejně jako zakrytí sklenice měchuřinou (vysušený močový měchýř prasat), která k nádobě dokonale přilnula a utěsnila ji, a následné převázání provázkem.
Mohlo by vás zajímat
Gumové těsnění v Americe
Současně s tímto vývojem byly v 60. letech 19. století v USA vynalezeny skleněné nádoby na uchovávání potravin s kovovými svorkami a vyměnitelnými gumovými kroužky. Tyto sklenice jsou k dostání dodnes, i když se nyní používají spíše k uchovávání suchého zboží než ke konzervování.
V roce 1858 vynalezl John Mason skleněnou nádobu se šroubovacím se šroubovacím závitem v horní části a víčkem s gumovým těsněním.
Mohlo by vás zajímat
Sklenice evropské
Nezávisle na Američanech se zavařovací nádoby rozvíjely také v Evropě a byly podobné těm za oceánem. Zavařovací sklenice s gumovým těsněním se tu objevily roku 1880 a stál za nimi německý chemik Rudolf Rempel.
Šlo o sklenice se zabroušeným okrajem, na kterém byl měkký gumový kroužek. Na ten se přiložilo skleněné víčko, které se ke sklenici upevnilo kovovou sponou. Během tepelné sterilace víčko přilnulo a sklenice se stala vzduchotěsná.
Před použitím se pak zatáhlo za vyčnívající gumový kroužek, do sklenice se tak dostal vzduch, který narušil podtlak držící víčko na sklenici.
Tyto nádoby na zavařování, gumová těsnění i spony se vyráběly v různých továrnách a často tak nebyly spolu kompatibilní.
Mohlo by vás zajímat
Konzervárenství jako byznys
Dalším průlomem byla první skutečná metoda „konzervování“ . V roce 1810 Angličan Peter Durand zavedl metodu uzavírání potravin do „nerozbitných“ plechových dóz. První komerční konzervárenskou výrobu v USA zahájil v roce 1912 Thomas Kensett.
Na území rakousko-uherské monarchie byl rozvoj konzervárenství spjat s armádou. Rakousko-uherská armáda potřebovala zásobovat vojáky potravinami, které delší dobu vydrží čerstvé, proto uzavřela smlouvu s vídeňským továrníkem Carlem Littmannem na vybudování konzervárny, která byla postavena v roce 1896.
Náš tip: Napadlo vás někdy, že zavařit můžete i jádra vlašských ořechů? V našem videoreceptu se můžete podívat, jak na to.
Zdroje informací:
thespruceeats.com: The Brief History of Canning Food
bruckneudorf.eu: Konservenfabrik
idnes.cz: Vynález gumového těsnění odstartoval domácí zavařování ve velkém
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
20 nejoblíbenějších receptů na bramborové saláty: Připravují se nejen na Vánoce
Bramborový salát a řízek patří k tradičním svátečním pokrmům. Salát se připravuje z brambor typu A, které jsou pevné, drží tvar a hned tak se… Číst více
Jak na bramborový salát bez majonézy. Nahraďte ji nebo salát ochuťte zcela jinak
K bramborovému salátu bez obsahu majonézy se nejčastěji uchylují rodiče malých dětí. Neznamená to, že by byl méně chutný. Majonézu lze v salátu bez… Číst více
MasterChef Česko: Vídeňský bramborový salát podle originálního receptu vás nadchne!
Bramborový salát s majonézou je česká klasika.… Číst více
Šéfkuchař hotelu Pupp: Na tomto vídeňském bramborovém salátu si u nás pochutnává i Jiří Bartoška
Karlovarský filmový festival je nejen svátkem… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Retro okénko: Recept na slavnou socialistickou vepřovku pomůže uchovat maso na horší časy. Příprava je velmi snadná
Rybíz zavařený jako brusinky: Správná kombinace koření zajistí úplně stejnou chuť, navíc je mnohem levnější
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 15 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 15 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 21 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
I pečivo se dá zavařit: Koláč, bábovka nebo chleba ze sklenice pak vydrží čerstvé a vláčné několik měsíců
Jak na třešňový kompot? Kromě třešní stačí jen voda a cukr, nejdůležitější je čistota od rukou přes sklenice až po víčka