Polévka z pečených paprik báječně chutná, je snadná na přípravu a kromě paprik potřebujete jen pár ingrediencí
12. 9. 2023 Vaření
Papriky dozrávají a nemusíme je dávat jen do salátu. Skvělé jsou i grilované či pečené. Lahodná je také polévka z pečených paprik, která je příjemnou změnou. Připravte si ji k obědu nebo večeři.
Co připravit z paprik
Když nám na zahradě nebo balkoně vyrostly papriky, nebo jsme si nějaké přinesli domů, přemýšlíme, co dobrého z nich vytvořit. Z paprik nemusíme vždy připravovat jen klasiku, jako jsou šopský salát, plněné papriky, nebo třeba lečo. Všechno jsou to skvělá jídla, která si můžeme připravit k obědu, ale co si trochu zaexperimentovat a přichystat si polévku z pečených paprik?
Jak upéct papriky
Než se pustíme do samotné polévky, je třeba papriky upéct. Pečenou papriku můžeme využít na pečivo, ale i jako přílohu k masu. A samozřejmě do polévky z této zeleniny.
Na pečené papriky je nutně potřebujeme pouze papriky. Dají se totiž péct pokapané olejem, ale také nasucho. Jak postupovat? Omyjte je a můžete je péct nasucho při 200 °C, případně grilovat. Pečou se asi zhruba 40 minut. Může se stát, že jejich slupka bude trochu spálená, což přispěje k chuti.
Pokud se chcete zbavit slupky, dejte na půl hodiny teplé papriky do mikrotenového sáčku a nechte je zapařit. Pak půjdou velmi snadno loupat. Pečené papriky oloupejte, rozpulte a vyndejte semeník.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak připravit polévku z pečených paprik
Na přípravu této polévky si přichystejte: 500 g červených masitých paprik, 3 brambory, 1 l vývaru, 1 cibuli, 1 lžíci másla, 33% smetanu, 5-6 stroužků česneku, pepř a sůl.
Jak na to? Nejdříve si připravte papriky. Upečte je v troubě, jak je popsáno výše, a to na 200 °C. Upečené papriky dejte na chvíli do mikrotenového sáčku, aby šla odstranit slupka. Sloupněte ji, papriku rozpulte a dejte pryč semínka.
Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte je na kostky. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno. Tři česneky oloupejte a nakrájejte na větší kusy. Na pánvičce rozehřejte máslo. Dejte zpěnit cibulku a nakrájený česnek. Přidejte nakrájené brambory a papriky, orestujte je a zalijte vývarem. Polévku opepřete, osolte a chvíli vařte. Pak polévku přelijte do mixeru a rozmixujte ji dohladka. Nakonec polévku zalijte smetanou. Zbylý česnek nakrájejte na plátky, opečte ho na pánvičce. Polévku nalijte na talíř, nandejte do ní česnek a můžete ji ozdobit třeba sedmikráskami.
Náš tip: Pokud byste si ale rádi připravili plněné papriky, můžete se inspirovat tímto videem:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
Polévková směs připravená na tuku byla hitem našich babiček. Připravíme ji podle oblíbeného receptu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 3 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 15 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 21 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 22 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno 19. 5. 2024 11:19
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno 19. 5. 2024 10:00
Přečtěte si Zobrazit více
Bulharsko na talíři: Známe tajemství pravého šopského salátu. Víte, jaké dvě ingredience mu dají tu správnou chuť?
Jak na ty nejlepší plněné papriky: Chuť omáčky vylepší zakysaná smetana nebo uzená mletá paprika
Maďarské lečo: Tajemství skvělé chuti tkví ve správném postupu. Víte, jak na to?