Mnichovský vepřový řízek je pikantní díky křenu a hořčici. S bramborovým salátem chutná skvěle nejen na Oktoberfestu
18. 9. 2023 Vaření
Víte, že v sobotu 16. 9. začal Oktoberfest? Slavný mnichovský pivní festival se nespojuje jen s pivem, ale i se spoustou bavorských pochutin, které se k pivu výborně hodí. Mnichovský řízek možná není tak slavný jako mnichovská klobása, ale to mu rozhodně nijak neubírá na kvalitě. Vynikající je totiž stejně jako vídeňský.
Vídeňský nebo mnichovský?
Právě vídeňskému řízku se mnichovský řízek nejvíc podobá. O tom vídeňském by se dalo říct, že je takovou klasikou mezi řízky a jedním z rakouských národních pokrmů. Slavný řízek vídeňských restaurací je takřka legendární, vždyť jeho historie sahá do 19. století, kdy specialita inspirována pokrmem cotoletta alla milanese neboli milánskou telecí kotletou se dostala až na vídeňskou císařskou tabuli.
I pravý Wiener Schnitzel se připravuje převážně z telecího masa (i když může být i vepřový), které se musí vyklepat tak dotenka, aby byl řízek velký jako sloní ucho nebo přinejmenším aspoň přes celý talíř.
Klasický trojobal vídeňského řízku se někdy vylepšuje petrželkou, případně se do něj přidává ještě s ohledem na jeho italský původ strouhaný parmazán, jinak je ale půvab tohoto řízku založen na jemné chuti telecího masa, kterou ještě podpoří smažení řízku na másle.
Mohlo by vás zajímat
Lehce pikantnější řízek
To mnichovský (nebo také bavorský) řízek je chuťově mnohem výraznější, vždyť to také má být pokrm k vyhlášenému mnichovskému pivu, které na Oktoberfestu teče proudem.
Mnichovský řízek se na rozdíl od toho vídeňského připravuje častěji z vepřového. Může být ovšem i telecí. Výjimečný je tím, že se maso navíc dochucuje hořčicí a strouhaným křenem, což mu dodává pikantnější chuť.
Jinak se smaží jako klasický řízek v trojobalu, a pokud možno na másle (ideálně na přepuštěném), i když sádlo je také dobrou volbou.
Mohlo by vás zajímat
Jak na mnichovský řízek s bavorským salátem?
Mnichovský řízek se v bavorských hospodách podává s opečenými nebo šťouchanými bramborami, vynikající přílohou je k němu i bramborový salát. Ten bavorský se hodně podobá tomu vídeňskému. Je totiž také bez majonézy a s octovo-olejovou zálivkou ochucenou hořčicí, díky níž má salát pořádný říz, a s pivem rovněž chutná báječně.
A pokud se na Oktoberfest nechystáte, můžete si pravý mnichovský řízek s pravým bavorským bramborovým salátem připravit podle následujícího receptu. Jak na to?
Na řízek budete potřebovat: 2 vepřové kotlety naklepané na tenké plátky, 1 lžičku pikantnější hořčice, 1 lžičku křenové pasty, 1 vejce, 30 ml podmáslí, 2 lžíce hladké mouky, strouhanku na obalení a sádlo nebo přepuštěné máslo na smažení.
Na salát si připravte: ½ kg salátových brambor, 1 cibuli (o váze cca 60 g), svazek pažitky a petržele, 100 ml zeleninového vývaru, 1 a ½ lžičky vinného octa, 1 lžičku pikantnější hořčice, 1 a ½ lžíce slunečnicového oleje, sůl, pepř a špetku cukru na dochucení.
- Nejprve si připravte brambory na salát. Brambory omyjte a vařte ve vodě ve slupce cca 20-25 minut. Poté je oloupejte a nakrájejte na plátky. Cibuli oloupejte, rozpulte a nakrájejte nadrobno. Pažitku a petrželku omyjte, osušte a nasekejte najemno.
- Zeleninový vývar s cibulí a jednou lžičkou octa přiveďte k varu, 5 minut povařte, zalijte jím ještě teplé plátky brambor a promíchejte ve velké míse, dokud se z brambor neuvolní škrob a nezahustí zálivku. Nakonec do salátu přidejte hořčici smíchanou s olejem, dochuťte solí, cukrem, pepřem a zbylým octem. Bramborový salát nechte vychladit a před podáváním jej posypejte pažitkou a petrželkou.
- Na řízky naklepejte kotlety a z obou stran je důkladně osolte a opepřete. Smíchejte hořčici a křen a směsí potřete kotlety. Nechte je pak v lednici odležet asi 1 hodinu.
- Na jeden talíř nasypejte strouhanku, na jiný mouku a v hlubokém talíři prošlehejte vejce s podmáslím. Každou kotletu nejprve obalte v mouce, pak ji namočte do směsi vajíčka a podmáslí a nakonec obalte ve strouhance.
- Na pánvi rozehřejte dostatečně máslo (sádlo) a řízky na něm smažte z obou stran dozlatova. Nechte okapat na ubrousku a podávejte s bavorským bramborovým salátem.
Náš tip: Máte-li rádi vepřové řízky, můžete zkusit tyto v netradiční úpravě podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Vídeňský bramborový salát chutná božsky. Recept je jen ze šesti běžně dostupných surovin, které vyjdou na 35 korun
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Voňavá sýrová pomazánka s pivem: Slavnou německou obatzdu si vychutnáte nejen během Octoberfestu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Mletý máslový řízek podle Jaroslava Sapíka: Název má díky jemné máslové omáčce, citronová kůra mu dodá svěžest a vůni
Trojobal na obalování řízků: Geniálně jednoduchá klasika je svou chutí nepřekonatelná