Pórek jako mozeček: Levné a rychlé jídlo báječně chutná, navíc masový „detox“ po Vánocích prospěje tělu i peněžence
28. 12. 2023 Vaření
Jste po vánočním hodování přejedeni a možná i s nějakým tím kilem navíc? Nejvyšší čas dopřát si odlehčují jídelní program – a nejlépe i bezmasý. Ideální je připravit si zeleninu. Mile překvapí pórek, který lze využít na mnoho způsobů.
Příbuzný cibule i česneku
Chutné, rychlé a přitom levné pokrmy můžeme připravit například z pórku. Tato zelenina je k dostání po celý rok a není nijak drahá. Ačkoli je příbuzná cibule i česneku, má mnohem méně dráždivou chuť a vůni. Proto se báječně hodí do studené i teplé kuchyně – a zpracovat tak můžeme celý kus zeleniny beze zbytku.
Zelenou část často přidáváme do salátů, do pomazánek nebo jí zdobíme různé tousty. Obsahuje totiž vitaminy C, A , k i B6, také ale má vysoký obsah minerálních látek, jako jsou hořčík, železo, měď a mangan. Je doslova nabitý antioxidanty, které pomáhají při prevenci nemocí srdce a cukrovky. Konzumace pórku přispívá i ke snižování cholesterolu v krvi.
Mohlo by vás zajímat
V teplé kuchyni se neztratí
Pórek je výbornou surovinou pro přípravu teplých jídel. Přitom 100 gramů tepelně upraveného pórku má jen 31 kalorií! A co z něj můžeme připravit? Oblíbená je pórková polévka, pórek lze zapékat se sýrem a s těstovinami nebo ho povařit a přelévat holandskou omáčkou stejně jako chřest.
A víte, že pórek můžeme připravit jako mozeček? Pokud máte rádi ten květákový, budete překvapeni, jak báječně chutná „mozeček“ pórkový.
Nejprve si však pořiďte vhodný pórek. Nejlepší je ten slabší a štíhlejší, protože je křehký. Před zpracováním ho důkladně umyjte, mezi vrchními listy někdy mohou být nečistoty i drobní broučci.
Mohlo by vás zajímat
Pórek jako mozeček
Připravte si 400 g pórku (cca středně velké 4 kusy), 2 lžíce oleje nebo másla, 4 vejce, muškátový oříšek, sůl, pepř a na ozdobu čerstvě nasekanou zelenou petrželku (nebo pažitku či bazalku).
- Pórek důkladně očistěte a operte a nakrájejte na tenká kolečka. Na pánvi rozehřejte tuk, nasypejte do něj pórek, zmírněte hořák, přikryjte pokličkou a duste asi 10 –15 minut doměkka. Podle potřeby můžete přidat malé množství vody, aby se pórek nepřipaloval.
- Mezitím si rozšlehejte vejce. Změklý pórek lehce osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku. Pak směs zalijte rozšlehaným vejcem, promíchejte a nechte ztuhnout (bez zakrytí pokličkou).
- Hotový pórek na talíři posypejte čerstvě nasekanými bylinkami a podávejte s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.
Náš tip: Pokud chcete v prvních dnech nového roku v jídle trochu odlehčit, můžete si například připravit zeleninový guláš s červenou čočkou podle našeho videoreceptu.
Zdroj informací:
healthline.com: 10 Health and Nutrition Benefits of Leeks and Wild Ramps
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Halušky lze tvarovat několika způsoby podle možností a zkušeností. Nabízíme video se třemi možnostmi tvarování
Halušky jsou oblíbené levné a rychlé jídlo. Kromě klasických bramborových známe i halušky moučné. Do vody je zaváříme stejným způsobem. Máme několik… Číst více
Jak na nejlepší slovenské halušky? Zapomeňte na vejce a brambory raději nestrouhejte!
Malé nočky z brambor se snad vybaví každému, když… Číst více
Rychlé a levné halušky z mouky a brambor. Jak je snadno připravit a s čím je podávat
Halušky z mouky K přípravě haluškového těsta nám stačí jen mouka, voda a sůl. Mouku použijeme polohrubou nebo napůl hladkou a hrubou. … Číst více
Strapačky nebo halušky: Jaký je mezi nimi rozdíl a z čeho se připravují
Jak připravit halušky Halušky jsou slovenskou specialitou, která si našla své místo i u nás. Přílohové halušky připravujeme z polohrubé mouky, vody… Číst více
10 skromných jídel: Jak na nejlepší halušky, česnečku i krupicovou kaši
Máte týden do výplaty nebo zkrátka z jiných… Číst více
Rodinná večeře do 50 Kč pro všechny: Slezské halušky bez brambor se zelím a slaninou si zamilujete!
Halušky jsou typickým slovenským jídlem. S… Číst více
7 levných bramborových jídel, která máme nejraději. Uvařme to nejlepší z naší kuchyně podle spolehlivých receptů
Zaměřili jsme se na jídla, která se připravují naslano, jsou z běžně dostupných surovin (obvykle vše máme doma po ruce) a rozhodně nezatíží naši… Číst více
Jak připravit bramborové halušky. Video nám předvede osvědčený postup
Jednoduché a levné halušky Přílohové halušky se připravují jen z několika surovin. Podle některých receptů sice stačí mouka, voda a sůl, ale aby se… Číst více
7 receptů s kysaným zelím a bramborami: To nejlepší, co jsme milovali od našich babiček
Poklady našich babiček Z brambor se dá připravit hodně dobrých jídel a naše babičky to zvládaly perfektně, můžeme to vyzkoušet podle nich. Recepty,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Levné večeře na 7 dní v týdnu: Zkuste těstovinové lívanečky, buřtguláš nebo mozeček z brokolice!
Staročeské smažené kosmatice: Květy černého bezu se dají připravit nasladko i naslano podle snadných receptů
Slavné omáčky: Víte, že holandská omáčka ve skutečnosti pochází z Francie? Základem ale muselo být holandské máslo!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí karlovarské rohlíky
Přidáno před 7 hodinami
Placičky s kopřivami
Přidáno před 10 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 12 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 15 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 15 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 16 hodinami