Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zima je letos mírná, ale i tak vás možná rozčiluje, že zase „topíte pánubohu do oken“. Vyměňte konečně stará netěsnící okna za nová. Blíží se jaro, a to je pravý čas pro rekonstrukci.

Jednoduchá řeč čísel, aneb kolik ušetříte s novými okny?

Starými netěsnícími okny a vchodovými dveřmi může unikat z rodinného domku až 40% tepla, u bytu to může být i celá polovina. Nová okna udrží v interiéru více tepla. Díky izolačnímu izolačnímu zasklení a dvěma či třem pryžovým těsněním po celém obvodu oken se tak ztráty tepla sníží asi o polovinu.

Podle toho v jakém stavu jsou vaše stará okna, tedy jak moc jimi do bytu táhne, klesne roční spotřeba tepla zhruba asi o 15 až 25%.

Jaká okna si vybrat?

Dobrou zprávou je, že vlastnosti oken nezávisí na materiálu. Pokud se rozhodnete pro cenově výhodnější plastová okna, budou vám dobře a dlouho sloužit. Nenechte se zmást mýty, že „plastová okna nedýchají“, není to pravda. Po výměně oken se musíte naučit účinně větrat, aby odcházela přebytečná vlhkost, která dříve samovolně unikala netěsnostmi ve starých oknech.

Tepelně izolační vlastnosti oken závisí především na jejich stavební hloubce a použitém izolačním zasklení. Lepší vlastnosti pak obecně poskytují profily se středovým těsněním, tedy třemi pryžovými těsněními po jejich obvodu.

Při výběru oken se neomezujte jen na úsporu tepla. Pokud bydlíte v hlučném prostředí třeba poblíž frekventovaní silnice, měli byste zvážit protihlukové zasklení. Okna dostupná z chodníku je dobré osadit bezpečnostními prvky. Nová okna tak vždy vybírejte především podle prostředí, kde mají sloužit a co od nich očekáváte.

Jak poznat kvalitní okna?

Plastová okna by měla být dobře vyztužena kvalitní kovovou výztuhou, jedině tak si dlouhodobě udrží tvarovou stabilitu a pevnost a nebudou se kroutit. Důležité je to zejména u větších rozměrů oken a dveří, ale i u barevného provedení plastových oken a dveří.

U dřevěných oken je dobré zajímat se o kvalitu povrchové úpravy a z toho plynoucí údržbu, kterou budete muset novým dřevěným oknům věnovat.

Funkčnost oken závisí na kvalitě použitého kování. To musí být seřiditelné ve všech třech směrech a navíc by okna měla mít po celém obvodu dostatečný počet tzv. uzavíracích bodů, které zajišťují dostatečný přítlak křídel v rámu.

Na co si dát při výměně oken pozor

Nepodceňte montáž, protože správné osazení a ošetření připojovací spáry mezi oknem a ostěním má zásadní vliv na funkčnost i na očekávanou úsporu tepla.

Dobře si prověřte si dodavatele, především byste měli vědět, kde byla vaše nová okna vyrobena. Nová okna si pořizujete na desítky let a časem můžete potřebovat servis. Pokud podlehnete lákavě nízkým cenám oken, může to mít svá úskalí. Skutečná kvalita oken se totiž projeví až po nějaké době jejich používání.

PR článek

Komentáře

jirkaku

31. 3. 2016 16:38

Článek poutavý, asi hlavně díky fotodokumentaci. V číslech není v podstatě nic. Mám firmu na realizaci TZB, prioritně vzduchotechnika, chlazení a topení. Dovolím si dva postřehy z praxe.
1. V rámci zdokonalování služeb se neustále duševně rozvíjíme na základě odborných kurzů. Myslím tím odborné kurzy na ČVUT v několika semestrech, či pořádané TUV. A i ti, v republice řekl bych velmi kvalifikovaní (nejen teoreticky), Vám v podstatě řeknou, že co nyní ušetříte na energiích, to následně utratíte na zdraví.
2. Často řeším větrání ve školkách a školách. Pro mě coby otce citlivé téma. Neustále se zateplují fasády, zateplují střechy, utěsňují okna a dveře. Na větrání se moc nemyslí, protože za našich školních let vzduchotechnika také nebyla. Jenže za našich školních let nikdo neblbnul s šetřením energií, proto budova "přirozeně" jakž takž větrala. Sice se v článku píše, že se musíte naučit účinně větrat. Jenže to se moc neděje, protože se školní personál bojí, aby jim děti nevypadli z oken. Proto, když mi tchán (starosta) vyprávěl, že zateplená škola nemá větrání, protože museli udělat kompromis. Tak omyl. Kvalitní kompromis s ohledem na zdraví dětí je neudělat nic. Případně vyměnit okna s ohledem na hlučnost a jejich fyzickou stabilitu pro bezpečnost dětí.
Hodnota CO2 ve venkovním prostředí je cca 380ppm. Nad 1000ppm pociťujete únavu. Nad 5000ppm se mohou objevovat zdravotní rizika. Zkuste si někdo CO2 ať ve škole, doma či na pracovišti změřit. Máme změřeno, že 5000ppm se docela často překračuje. Děti v podstatě chodí domu doslova otrávení, a ne jen z učitelů.
Nechci tu propagovat rekuperační větrání, ani kritizovat kvalitu oken. Ale myslím, že u podobných "odborných" článků by měli býti vždy popsány obě strany. Autor sice píše, že je nutné účinně větrat (větrání mikroventilací považuji za nesmysl). Ale opět z praxe vím, že lidi si kupují těsná okna, aby ušetřila, tak přeci nebudou větrat.
Jinak omlouvám se autorovi. Je moc fajn, že si někdo dá práci veřejnost s něčím seznámit, a ještě to zpestřit příjemnou fotodokumentací. Okna určitě ano, ale k A přidat i B.
Přeji příjemný den.
jk

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli