Slavnosti moravského uzeného a vína
11. 2. 2020 Historie a zajímavosti
Přestože venku ještě vládne zima, organizátoři tradičních Slavností moravského uzeného a vína mají napilno. Přípravy osmého ročníku festivalu pro gurmány nebo rodiny, které si chtějí zpestřit víkend s dětmi, vyvrcholí v sobotu 29. února a neděli 1. března.
Slavnosti se konají stejně jako v minulých letech v rozsáhlém areálu státního hradu Veveří. Bohatý festivalový program je rozdělen do dvou částí. V sobotu si na své přijdou zejména ti, kteří rádi objevují moravské mistry uzenáře a vinaře. Do soutěže o titul Krále moravských uzenářů 2020 se již nyní přihlásilo osm rodinných uzenářství. Svá vítězství se budou snažit obhájit po čtvrté v řadě uzenáři z Domácího řeznictví a uzenářství rodiny Ráčkovy. „Mezi soutěžícími uzenáři návštěvníci naleznou nové tváře. Chceme na místě vytvořit soutěžního ducha a věříme, že se to povede zejména díky uzenářům, kteří tvoří výborné pochoutky, ale zatím neměli na slavnostech možnost je představit,“ těší se Pavel Pichler, organizátor akce. Moravští vinaři ovládnou vytápěný velkokapacitní stan, ve kterém se bude dát posedět při cimbálovce za každého počasí. Celkově svá vína nabídne patnáct vinařů. S jednotlivými uzenáři a vinaři se návštěvníci mohou seznámit také na webových stránkách akce.
V neděli organizátoři pomyslně otevřou Slavnosti moravského uzeného a vína tzv gastronautům. Program ozvláštní kuchařská show a nebudou chybět ani ochutnávky.
Během obou dní budou souběžně s hlavním programem zaměřeným na jídlo probíhat také aktivy určené dětem. Rodiče si společně s nejmenšími opečou výborné špekáčky, zajdou na divadelní představení, roztočí ruční dětský kolotoč nebo prozkoumají nádvoří tajemného hradu Veveří včetně vyhlídkové věže.
Běžné vstupné na akci stojí 150 Kč, snížené 110 Kč a obojí lze zakoupit také on-line. Děti do 120 cm mají vstup do areálu zdarma. Vstupné zahrnuje vstup do hradu Veveří a na hradby, soutěžní ochutnávku uzeného od osmi uzenářů, čerstvou ovarovou polévku, ochutnávku teplého uzeného z udírny, minikuchařku, účast na řeznickém workshopu, zábavný program, slevové karty, možnost výher v anketě, použití zábavného fotokoutku a ochutnávky degustačních porcí od našich předních šéfkuchařů.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 4 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 5 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 11 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Sloní žrádlo je pikantní směs, skvělá k večeři nebo jako pomazánka na chlebíčky