Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medová roláda "Karamelka"

Pro milovníky karamelu a šlehačky je tu tento recept. Lehounká roláda je se šlehačkovou náplní. Doma připravený karamel je sice pracnější, ale výsledek bude velkolepý. Sladká chuť karamelu a vzdušný piškot je opravdu lahodná kombinace.

Hodnocení receptu je 5,0 (30×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hella Hella

Náročný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 20 min + doba chlazení

20 min (20 min příprava, + doba chlazení )

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 110 kJ /
2 177 kcal
Bílkoviny42,45 g
Tuky95,31 g
Vláknina3,60 g
Cholesterol 888 mg
Sodík 6,98 g
Sůl0,88 g
Sacharidy285,64 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ušleháme bílky se špetkou soli nebo pár kapkami citronové šťávy na sníh, pak přidáme cukr a znovu vyšleháme. Krok 2: Pak do tuhého sněhu postupně zašleháváme jeden žloutek po druhém, přilijeme med a nakonec přidáme prosátou mouku se sodou. Krok 3: Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem asi 8-10 min do mírného zrůžovění, až těsto na dotyk nelepí. Krok 4: Pak placku vyklopíme na jiný, pocukrovaný papír. Stáhneme pečicí papír na kterém se roláda pekla, přiložíme mokrou vyždímanou utěrku a roládu do ní zamotáme. Já motám z té širší strany (chceme-li mít raději větší množství menších zákusků). Krok 5: Za chvilku roládu rozmotáme, utěrku vyjmeme, roládu znovu smotáme a necháme vystydnout. Lze na plechu roládu zamotat i s pečicím papírem nebo se silikonovou podložkou a nechat vystydnout, ale to chce trochu cviku. Krok 6: Připravíme karamelovou šlehačku. Cukr necháme v kastrolku se silnějším dnem na středním teplotě rozpustit, pak stáhneme z ohně, opatrně přilejeme šlehačku (pozor, příliš horké může prskat nebo vzkypět). Karamel na okamžik ztuhne a zesklovatí, ale dalším varem se postupně rozpustí. Většinou na dně ještě zůstanou kousky, což nevadí, ve studenu se rozpustí. Krok 7: Převařenou šlehačku dáme vychladit - nejlépe přes noc, ale stačí i hodinka. Pak šlehačku vyšleháme, můžeme přidat i ztužovač šlehačky nebo želatinový ztužovač šlehačky, ale není to potřeba. Krok 8: Studenou roládu plníme karamelovou šlehačkou, necháme si tak 2-3 lžíce na potření povrchu. Krok 9: Zavinutou roládu pak potřeme zbylou šlehačkou a posypeme strouhanými karamelkami. Krok 10: Pokud se chceme vyhnout přípravě karamelu, můžeme si vše zjednodušit tím, že si ušleháme normální šlehačku a do tuhé pak nastrouháme mléčné karamely. Je to dobré, ale není to až tak výrazné.

TIP: Jak na dokonalou šlehačku

Zveřejněno 16. 2. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Medová roláda "Karamelka"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q7wp

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Medová roláda "Karamelka"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q7wp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (18)

Dnes jsem pekla.Roláda i karamelová šlehačka se mi krásně povedly. Bohužel roláda chutnala trochu hořce. Nevím, jestli jsem nedala moc jedlé sody?Příště zkusím s práškem do pečiva. Jinak moc dobré<3

:-)<3:yes::-K

Tohle byla moje první roláda kterou jsem zkoušela a dopadla dost katastrofálně!!:-D První piškot se mi přilepil na pečící papír při pečení a z druhé strany po vyklopení na ten cukr..takže jsem dělala napodruhé a obojí pomazala olejem:yes: A krém tak samo..nejprve mi vyskýpala šlehačka, karamel na dně ztvrdnul..tak jsem vařila a vařila až povolil a potom mi to nešlo vyšlehat(i když byla nachlazená šlehačka i mísa) a bylo toho málo a to jsem dávala šlehačky dvě tak jsem přidala máslo a ono se to zdrclo :-D byla jsem nešťastná a chtěla to vyhodit z okna;-(..nakonec jsem to nechala rozpustit, přidala jsem puding a jelikož to bylo řidší potřela jsem tím ten piškot, nerolovala jsem ho a posypala ho těmi karamelkami:-/ Vypadalo to hrozně ale všem moc chutnalo a jen se po tom zaprášilo :-8 :-D akorát dám příště méně cukru do piškotu, s tím cukrem a medem je hodně sladký a ještě když se plní tou karamelovou šlehačkou:-!:-)

puinek: nejsem autor, ale někde jsem četla, že má být šlehačka před samotným šleháním a třeba i nádoba, ve které budeme šlehat, hooodně vychlazená;-)

Taky mi nešla našlehat šlehačka. Teda když trochu zhoustla konečně, tak se zdrcla. Nakonec jsem to spravila přilitím mléka a zavařením pudingu, ale zajímalo by mě, kde je problém :-O

Mi se nechce udělat šlehačka ;-( kde jsem udělala chybu ??? Šlehačka je 31% a šlehám jako ďas a pořád nic ;-(;-(

Pet-S, určitě by šlo udělat jinou náplň, ale Salko smíchané se šlehačkou, jsem ještě nezkoušela a nevím, jak se spojí. Já Salko (vařené i nevařené) šlehám na krém jen s máslem, nic dalšího nepřidávám (ani pudink, ani cukr). Jen si dovolím malou radu. Pokud máš Salko uvařené od vánoc, což je skoro půl roku, může se stát, že za tu dobu se v něm vytvořily krystalky cukru (záleží taky na tom, jak dlouho jsi ho vařila). Krystalky nejdou nijak vymíchat a v krému by dost vadily. Proto bude nutné, abys ho otevřela, ochutnala ode dna a pokud bude zkrystalizované, musíš ho v hrnku rozehřát a jen lehce nechat přejít varem, aby se cukr znovu rozpustil. Pak ho vychlaď a jakkoliv použij, třeba do krému.

napadlo mě a co do šlehačky přidat trocha karamelu ze svařené konzervy salka? zbyla mi tu od Vánoc.

Zas nádhera, nádherný múčnik, skvelý popis...+

Jak vždy.:yes: :-p :yes:. Hella má jenom suprové recepty.:yes: :yes: :yes: . Dělám stejně karamelovou šlehačku. Šlehačka musí být 33 %. Pak perfektně drží a nemusíme používat žáden ztužovač. Když šlehačku 33% nemáme, tak stačí ve šlehačce rozpustit kousek másla. Kolik má šlehačka procent tuku je napsáno na obale. Typ na karamelky :yes:. Za podrobně napsaný recept, perfektní fotky, posílám velkého bodíka. :yes: +9.

:yes:mi se to určitě tak krásně nepovede,ale zkusím..:-K

Hello, tak to je paráda. Ukládám a dávám bod!!!+7.

Nádhera ;-):-p:yes:

Heli, děláš nádherné věci, ať už z pažitky, ředkviček, mrkve, tak i z těsta:yes::yes:

:-p:-p:yes:

Tématické fráze:
medova rolada, medová roláda recept, karamelová roláda recept, zdrclá šlehačka, karamelová roláda, karamelky ze salka, krém z karamelek, medova rolada s karamelem, řezy karamelka, medova karamelová roláda, jak zamotat roladu, karamel z karamelek, roláda s karamelem, recept zákusek salko karamelo, roláda s karamelovou slehačkou, recept na medovou roládu, rolada medova, mléčné karamelky, karamelová šlehačka, karamelová roláda ze salka

Suroviny:
bílek, žloutek, med, cukr moučkový, mouka polohrubá, soda jedlá, smetana ke šlehání, cukr krystal,

Přidat fotografie receptu