Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Letní guláš se smetanou - Halapáč jihlavskej babičky

Hodnocení receptu je 4,8 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

vybusna vybusna

Středně náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 864 kJ /
685 kcal
Bílkoviny11,86 g
Tuky56,19 g
Vláknina13,62 g
Cholesterol 72 mg
Sodík 988 mg
Sůl2,30 g
Sacharidy27,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vsetku zeleninu ocistime od supiek, zrniecok, stoniek a neviem coho este vsetkeho, tak aby bola skratka cista. Nakrajame na vhodne velke kusky. Kto vari z paradajok tak ich radsej osupte. Krok 2: Do kastrola dame rozohriat olej a poprazime na nom cibulu so stiplavou paprickou. Tento zaklad osolime, okorenime a vlozime nan zelenu fazulku. Premiesame a dolozime papriku a paradajky, resp. pasirovane paradajky. Vsetko este posolime, okorenime a podlejeme horucou vodou. Krok 3: Dusime pod pokrievkou cca 20 minut, resp, kym nie je zelenina, obzvlast fazulka makka. Krok 4: Pridame nakrajane huby.
Podlejeme uz len naozaj trosku a dusime nejakych 10 minut. Krok 5: Na zaver do zmotany rozslahame 1 kopcovitu lyzicku hladkej muky a vlejeme k zelenine. Nechame prevriet, dochutime sojovou omackou Kikkoman, solou, cerstvymi bylinkami. Krok 6: Ak ste masozravci, tak si mozete opiect makku udeninu a zamiesat k pokrmu, alebo polozit len vrch. Jeme s chlebom, alebo knedlou,

TIP: Jaké bylinky používat v kuchyni jako koření - rady a tipy

Zveřejněno 19. 4. 2008

Poznámka autorky vybusna

Tento (s fotopostupom) a moje dalsie recepty najdete na

http://chalupnikovi.com/recepty/?p=1827

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Letní guláš se smetanou - Halapáč jihlavskej babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kmY

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Letní guláš se smetanou - Halapáč jihlavskej babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kmY

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Vyzkouseno. Nesehnala jsem pekna rajcata, tak jsem dala 3 lzice krajenych rajcat z plechovky. A jen tak 1/3 kelimku smetany.

Výborne jidlo :)

Ze zbytku fazolek jsem uvarila polevku http://www.toprecepty.cz/recept/13716-fazolkova-po...

:-p:yes:+6

To vyzerá:-p:-pAsi sa musím ísť najesť a až potom sem pozerať:-DDávam bod a ukladám;-)

Hledala jsem nějakou rychlovku k večeři ve všední den. . . a našla jsem ji! Díky ;-):-p

vidím to na levné a výborné jídlo:yes:3

mirca..namojdusu do polhodiny mozes jest....je to vyborne aj s chlebom, cestovinami a pod

Výbušná:-)to vypadá jako rychlovka a ještě k tomu mňamka:-p Ukládám a vyzkouším;-)

:-p:-O U nás se bramboráku do trouby zase říkalo "chudobnica" a absolutně nevím, proč:-D Tady ten recept znám, možná malinko jinak upravený, nejsem si jistá těmi rajčaty, ale jsem si naprosto jistá, že to nemělo chybu;-) +

no ja ozaj neviem... ja som ten recept zdedila aj s nazvom:-/

Tak jsem našla tohle a je to víc podobné tomu \\\"bramboráku\\\" http://www.chytrazena.cz/vare... :-), ale jak píše spagetka rodinné názvosloví je kolikrát úplně zavádějící a orientují se v něm jen zasvěcení. My jsme bramborákům na plotně (bez omastku) říkali kramfleky a v troubě jsme pekli brambornik. Recept jihlavské babičky a jeho původ je zajímavý, takhle experimentuji moc ráda.:-):-))

Já tedy i díky sudetům a příbuzenstvu v Německu vím, že halapáč je po česku (pozor - zjednodušeně!!! něco jako bramborák), ale tyhle přísdady... recept...no nevím. Poptám se.Ale z vlastní zkušenosti vím, co umí ne krajové, ale rodinné tradice udělat z receptů. Právě jen příklad bramboráků - v mé rodině z Chuchelny(Krkonoše)- a pozor - HALUŠKY - VÝHRADNĚ pro vás známé bramboráky pečené na plotně, ale: BRAMBORÁK - JEDINĚ V TROUBĚ. Vím, jak znáte halušky.Jenže pro nás jsou halušky voňavé placky na plotně a to samé ve větším v pekáči - bramborák. Ale tenhle recept znám pod jiným názvem, a tady vidíte,že fakt na názvu nezáleží.Chutná? Tak dobrou chuť a aŤ se to jmenuje, jak chce.:-D:-p

tak som to skonzultovala s mojim jihlavskym manzelom a aj babicke som volala teraz do jihlavy...takze povod jedla je absolutne neromanticky. Babicka vzdy v lete byva na okrouhliku a ked mala este male deti, tak varila z toho co mala, ona tam na chate mala za mlada aj kusok pody, kde si pestovala zeleninu a tak...a tam vymyslala co varit a raz vymyslela toto a uz si nepamata preco to nazvali takto... takze je to skutocne uplne povodny recept.

jsem z Jihlavy ale recept neznám i když se babička o něm zminovala a protože je němka myslel jsem si že to je nějaké staroněmecké jídlo. nevíte o tom něco bližšího ?

ja vobec neviem. ze to takto volaju v manzelovej rodine, roky rokuce.

Co znamená slovo Halapáč?

Tématické fráze:
bramborový guláš podle babičky, bramborák pečený v troubě, bramboráky jako od babičky, bramboráky v troubě, bramboráky pečené v troubě, krajová jídla, braboráky, levná jídla našich babiček, bramborák v troubě, krajové recepty, jak udělat bramboráky, babického recepty, jak udělat bramborák, jídla v německu, pečené bramboráky, bramborák do trouby, recepty krajových jídel, bezmasité jídlo, recept na buřguláš, resepty

Suroviny:
lusky fazolové, paprika čerstvá zelená, rajče, houby čerstvé, cibule, chilli paprika čerstvá, olej, smetana na vaření, mouka, sůl, pepř mletý, omáčka sojová, čerstvé bylinky

Přidat fotografie receptu