Oloupat rajčata s námi zvládne každý začátečník. Poradíme jednoduchý postup a pomůže i názorné video
Loupaná rajčata potřebujeme občas do různých pokrmů, kde by nám ale po jejich rozvaření slupky vadily. Oceníme je především v omáčkách na těstoviny.
Nejzdravější je jíst rajčata neloupaná, protože právě ve slupce se nachází nejvíce zdraví prospěšného lykopenu. Ale do některých pokrmů, někdy i z estetického hlediska, potřebujeme přece jenom rajčata loupaná.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak rajčata loupeme
Loupeme pouze zralá rajčata, nedozrálá jdou loupat špatně a se slupkou bychom se zbytečně připravili o část dužniny.
- Rajčata omyjeme.
- Na opačném konci plodu, než má stopku, narušíme slupku ostrým nožíkem do tvaru kříže.
- Pak rajčata blanšírujeme - asi jednu minutu.
- Můžeme také rajčata zalít vroucí vodou a nechat v ní 5 minut stát, aby se uvolnila slupka - viz video.
- Následně je zchladíme ve studené vodě a můžeme loupat. Jde to většinou velmi rychle.
- Vodu na blanšírování udržujeme těsně pod bodem varu.
- Na lovení rajčat z horké vody se osvědčila děrovaná lžíce (naběračka).
Hodně zralá rajčata stačí oloupat i bez spařování ostrým nožíkem.
Loupaná rajčata můžeme také sterilovat jako polokonzervu. Ta z vlastní sklizně budou určitě výborná. Při vaření protlaku nebo kečupu je rychlejší rozvařená rajčata propasírovat, aniž bychom je loupali.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí karlovarské rohlíky
Přidáno před 1 hodinou
Placičky s kopřivami
Přidáno před 5 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 6 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 9 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Rajská polévka jako od babičky: Z čerstvých rajčat chutná božsky, voní skořicí a hřebíčkem a sladký nádech podpoří zkaramelizovaný cukr
Z úrody vyzrálých rajčat si uvaříme ten nejlepší domácí kečup. Ochutíme ho podle sebe, výsledek bude určitě kvalitní
Přebytek rajčat ze zahrady zpracujeme na protlak. Oceníme ho při vaření rajských omáček nebo polévek
Komentáře