Srnčí svíčková
Srnčí maso je velice jemné, svíčkovou doporučujeme k minutkové úpravě v podobě medailonků, vzhledem k její křehkosti upřednostňujte úpravu vcelku. Srnčí maso obsahuje velmi málo tuku a nesvědčí mu příliš dlouhá úprava při vysokých teplotách – snadno se totiž vysuší.
Suroviny pro 4 porce
4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 11 156 kJ / 2 666 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 153,51 g |
Tuky | 193,22 g |
Vláknina | 11,05 g |
Cholesterol | 550 mg |
Sodík | 4,06 g |
Sůl | 10,10 g |
Sacharidy | 72,80 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
27. 5. 2011 01:27
Maso na svíčkovou (hovězí i srnčí) nakládám do mořidla. Ta práce navíc stojí za to. Maso natáhne veškerou chuť použitých ingrediencí a svíčková je lepší. Na 1,5 kg masa dělám tento nálev:
- 750 ml vody
- 2-3 lžíce 8% octa
- 6-8 kuliček pepře
- 4-6 kuliček nového koření
- 3-4 bobkové listy
- špetku tymiánu
Do 3/4 l vody dáme uvedené ingredience a vše pár minut povaříme. Pak nálev necháme vychladnout.
Mezitím maso po vláknu prošpikujeme uzenou slaninou.
Pak maso osolíme a do většího pekáče dáme cibuli nakrájenou na céčka, očištěnou zeleninu nakrájenou na středně velké kostky a maso.
Na tuto směs nalijeme vychladlý nálev a minimálně 1 den necháme odležet (maso několikrát za den otočíme).
Na druhý den maso z láku vyjmeme, osušíme a na másle, trošce oleje a zbytku slaniny orestujeme.
Maso takto připravené zůstává šťavnaté, protože z něj nevytéká při další úpravě šťáva.
Pak maso vyjmeme a ve výpeku do světlehněda osmáhneme zeleninu, koření z láku (koření osmáhnutím uvolní svou vůní) a cukr, který osmáhnutím trochu zkaramelizuje. Nakonec do základu přidáme lžíci plnotučné hořčice.
Pak vše zalijeme lákem, vrátíme zpět do kastrolu maso a pečeme dokud není maso měkké.
Maso můžete vařit třeba v papiňáku, pečení v troubě není nutné.
Hanko, tvému receptu posílám bodík.
- 750 ml vody
- 2-3 lžíce 8% octa
- 6-8 kuliček pepře
- 4-6 kuliček nového koření
- 3-4 bobkové listy
- špetku tymiánu
Do 3/4 l vody dáme uvedené ingredience a vše pár minut povaříme. Pak nálev necháme vychladnout.
Mezitím maso po vláknu prošpikujeme uzenou slaninou.
Pak maso osolíme a do většího pekáče dáme cibuli nakrájenou na céčka, očištěnou zeleninu nakrájenou na středně velké kostky a maso.
Na tuto směs nalijeme vychladlý nálev a minimálně 1 den necháme odležet (maso několikrát za den otočíme).
Na druhý den maso z láku vyjmeme, osušíme a na másle, trošce oleje a zbytku slaniny orestujeme.
Maso takto připravené zůstává šťavnaté, protože z něj nevytéká při další úpravě šťáva.
Pak maso vyjmeme a ve výpeku do světlehněda osmáhneme zeleninu, koření z láku (koření osmáhnutím uvolní svou vůní) a cukr, který osmáhnutím trochu zkaramelizuje. Nakonec do základu přidáme lžíci plnotučné hořčice.
Pak vše zalijeme lákem, vrátíme zpět do kastrolu maso a pečeme dokud není maso měkké.
Maso můžete vařit třeba v papiňáku, pečení v troubě není nutné.
Hanko, tvému receptu posílám bodík.
26. 5. 2011 22:38
Krásný recept, ještě mít tu srnu
26. 5. 2011 21:53
srettka:je to trošku pracnější,ale stojí to zato
26. 5. 2011 21:50
Je krasne tmava,zadna vybledlinka. Takovou jsme jednou meli v jednom motorestu,byla to svickova od retigove a byla ukrutne mnam a byla navlas jako ta tvoje
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 7 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Právě bylo uvařeno:
Nadýchaná bábovka s vaječným konakem
eskymak uvařila před 4 hodinami
Buchta s jablky a čokoládovou polevou
Sluncejasne uvařila před 4 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Wanilor uvařila před 6 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Michaela1818 uvařila před 6 hodinami
Koláče s plněným okrajem
Polina uvařila před 7 hodinami
Levandulový sirup s mátou - domácí limonáda
Marcela0123 uvařila před 7 hodinami
Zeleninové lasagne
TondaJ uvařila před 8 hodinami
Kuřecí stehna pečená s rýží z jednoho pekáčku
paprika1000 uvařila před 8 hodinami
Koprová omáčka
olca1983 uvařila před 9 hodinami
Rajská omáčka s karbanátkem
MiraBar uvařila před 10 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: svíčková ze srnčího masa svíčková ze srnčího srnčí recepty svíčková ze srnky srnčí svíčkova na smetaně mořidlo na srnčí maso mořidlo na svíčkovou srnčí svíčková,jak naložit srnčí recept na srnci svickovou recepty na srnčí maso svíčková nálev na maso na svíčkovou srnci na svickovou jak se naklada svickova srnčí maso svíčková svickova z srnciho jak naložit srnčí maso moridlo na srnci recepty ze srnčího svíčková mořidlo
Suroviny: plec srnčí, slanina uzená, mrkev, petržel, celer, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, cukr, citron, voda, bujón hovězí, sůl, smetana na vaření
Srnčí svíčková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k6RJ
19 názorů