Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rohlíky čerstvé i čtvrtý den

Hodnocení receptu je 4,5 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

manina

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny

Porce: podle mouky

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 691 kJ /
2 077 kcal
Bílkoviny55,85 g
Tuky38,20 g
Vláknina15,00 g
Cholesterol 27 mg
Sodík 6,41 g
Sůl16,00 g
Sacharidy370,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Suroviny dáme v uvedeném pořadí do pekárny na program těsto, lépe však na program bez kynutí (nudle apod.) Krok 2: Po skončení programu "hnětení", těsto vyndáme, rozdělíme na kouličky podle požadované velikosti rohlíků (cca 40 g) a vytvarujeme rohlíky. Krok 3: Troubu předehřejeme na 200°C. Rohlíky dáme na plech s pečícím papírem a necháme na teplém místě ještě nakynout.
Rohlíky po nakynutí dáme do trouby a pečeme cca 20 - 25 minut. Krok 4: Pokud se nám nějaké rohlíky nevejdou na plech, můžeme je dát do lednice na tác a upečeme je např. až druhý den. Rohlíky nejdříve vyndáme z lednice, necháme nakynout a pak je teprve upečeme.

Zveřejněno 15. 3. 2017

Poznámka autorky manina

Ortodoxním kuchařkám a pekařkám asi z tohoto postupu budou vstávat vlasy na hlavě, ale vzniklo to z nutnosti, kdy jsme doma zůstali jen dva a do obchodu to máme daleko. Osvědčilo se, ale pozor, těsto pomalu kyne i v ledničce, tak je třeba dát rohlíky od sebe trochu dál. Kupodivu jsou rohlíky z podchlazeného těsta jemnější. Ty tři, které jsem dala do lednice , jsem pak upekla druhý den k večeři v malé troubičce z Kauflandu. Za 20 minut od zapnutí hotovo.

Těsto je běžné a množství lze libovolně upravovat. Při dodržení poměru 0,6 váhy vody proti mouce vyjde vždy dobře a vůbec se nelepí. Proč váhy? Nádobu z pečky na váhu postavím, vynuluji a stejně dovažuji vše ostatní, bez dalšího nepořádku.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rohlíky čerstvé i čtvrtý den

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0jZ7

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rohlíky čerstvé i čtvrtý den

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0jZ7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

U nás velice oblíbený recept s malou inovací, na dvou ležících sádla osmažíme jednu velkou cibuli a hned po sundání z plotny dáme do těsta, lépe kyne stačí 20 minut a chuť ke úžasná ????????????

Přidávám s dovolením foto - sice to nejsou rohlíky ale těsto je stejné;-)

Bezva recept právě pro ty, kdo zjistí, že doma není ani drobek ;-) - já jsem dokonce nepoužila ani pekárnu, suroviny jsem smíchala v robotu (nejdřív suché, pak sádlo a voda), udělala osm kuliček (příště spíš deset, jsou dost velké) a dala na plechu do trouby ohřáté asi na 50 stupňů. Po 20 - 30 min. jsem vyndala plech, přidala teplotu na 200, "razítkem" udělala vzorek a šup zpátky do trouby. Teď se pečou, vidím to na půl hodinky. Takže podtrženo - sečteno, za hodinku čerstvé pečivo na stole. :yes:

sunny.sofi: Těsto je klasické, sama jsem ho použila od některé kolegyně zde, a při správném poměru surovin na něm není co zkazit. Recept jsem přidala kvůli "kouzlu" kdykoli čerstvých rohlíků bez předchozího složitého zadělávání. Recept jsem psala ve středu když pekárna hnětla a poslední z uskladněných v lednici jsem k večeři dopekla v pondělí. To je po pěti dnech. Byly jako nové. Peču je v malé pícce, která je za čtyři minuty rozehřátá na 250 st. a pak 15 min na 200 st. Vejdou se tam sice jen tři, ale nám to stačí. Po upečení horké rohlíky ihned pokropím vodou, aby kůrka nebyla tvrdá.

Dovolte mi vysvětlit rozpor nadpisu s popisem a poznámkou. Příspěvky zřejmě před zveřejněním upravuje admiin pro případ, že autor na něco zapomněl, nebo se dopouští zjevného omylu. V receptu jsem uváděla i váhu vody a množství droždí podle návodu na jeho sáčku. Ty čtyři dny v nadpisu je nejdelší doba, kdy nám zásoba polotovaru v lednici vydržela. I ten příběh o plechu a zbytku na zítra je doplněný. Když už tedy, tak právě se dopekly tři rohlíky z odpoledního zadělávání a sedm čeká v lednici na některé následující dny.

manina: Ďakujem.:-K

Prosím, mohla by si doplniť hmotnosť droždia? Bez predchádzajúceho kysnutia tvaruješ z cesta guličky a rohlíky z nich? Dík.

magdalenka: Ano. Kynou už umotané určené k okamžitému pečení. Pomalu kynou i ty v ledničce, ale před pečením je nechám asi hodinu dokynout na teple. Droždí podle toho z kolika mouky děláš. Některé sáčky jsou na půl kila, ty můžeme dát celé, jiné na kilo, tam dáme půl sáčku. Ještě něco jsem zapomněla. Pokud dáváme tuk, nemusí být, považujeme ho za vodu. Takže do nádobky na váze dát tuk a dolít vodu do předepsané váhy. Jinak nám těsto vyjde moc řídké a musíme přidávat mouku.

Tématické fráze:
váha rohlíku, rohlik vaha, kolik váží rohlík, suchý rohlík, rohliky bez tuku, váha 1 rohlíku, rohlíky kolik troubu rozehrat?, kolik váží suchý rohlík, domácí rohlík zadělávaný vodou, kolik vazi celozrnny rohlik, váha rohlík, proč jsou rohlíky tvrdé, váha obyčejného rohlíku, váha 1 rohlík, jak upečeme rohlik, polotovary na rohlíky, rohlíky bez bez tuku, rohlík polotovar, polotovar rohliky, recept na rohlíky bez tuku

Suroviny:
voda, sůl, cukr, sádlo, mouka hladká, mouka polohrubá, droždí sušené

Přidat fotografie receptu