Domácí pektin z nezralých jablek
Pektin, díky svojí želírovací povaze se spolu s cukrem, hodí převážně pro výrobu domácích marmelád a džemů. Dá se v obchodě koupit v sáčku, ale také se doma snadno vyrobí podle tohoto receptu. Vyzkoušet ho můžete i z jiného ovoce.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 2 089 kJ / 499 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 4,00 g |
Tuky | 3,47 g |
Vláknina | 26,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 35 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 100,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Můžeme použít ihned, nebo zakonzervovat jako džem - horké plnit do sklenic, uzavřít a obrátit. Nebo naplnit a sterilovat 1 hodinu při 100 °C.
Vzpomněla jsem si, že jsem kdysi domácí pektin vyráběla.
Moudrá kniha, z které jsem čerpala, uvádí, že pektin lze podobně vyrobit i z rybízu, nezralého angreštu, kdoulí nebo kdoulovce japonského (plody kdoule a kdoulovce musí být vybarvené dožluta) nebo směsi. Domácí pektin se přidává k ovoci, které ho má málo - višně, třešně, bezinky, jeřabiny, moruše, vinné hrozny a pod. K málo kyselému ovoci je nutno ještě dodat kyselinu citronovou.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
25. 6. 2018 15:54
cathleen: U nás bohužel tyhle teplomilné rostliny nemají šanci. I když, poslední dobou se dost oteplilo, možná časem budu pěstovat i moruše a kdoule. Kdo ví?
25. 6. 2018 15:45
zizala: recept už jsem v nějaké staré kuchařce četla, ale ještě nezkoušela. Je moc dobře, žes ho sem přidala
Kdouli už mám od manžela - hlavního zahradníka pár týdnů odsouhlasenou, chceme ji koupit a zasadit ještě letos. Jsem na ni zvědavá, prý úžasně voní.
Kdouli už mám od manžela - hlavního zahradníka pár týdnů odsouhlasenou, chceme ji koupit a zasadit ještě letos. Jsem na ni zvědavá, prý úžasně voní.
25. 6. 2018 09:21
casino: Děkuji za fotku, název jsem upravila.
hosta: Chemici by to uměli vysvětlit, ale pektin ve spojení s kyselinou také pomáhá při želírování ovoce, které mnoho kyselin neobsahuje. Proto se do některých džemů musí přidávat.
hosta: Chemici by to uměli vysvětlit, ale pektin ve spojení s kyselinou také pomáhá při želírování ovoce, které mnoho kyselin neobsahuje. Proto se do některých džemů musí přidávat.
24. 6. 2018 20:55
"Domácí pektin z jablek"
No, možná by bylo dobré do názvu vsunout slovo NEZRALÝCH
V surovinách sice je, ale jistota je jistota, že
Některé lidi použíjí ZRALÝ angrešt a posléze se diví, že jim zavařenina neželíruje...
***
Vložil jsem obrázek ilustrující rozdíl mezi kdoulí a kdoulovcem (kdoulovec je v popředí)
Obrázek lze jako nevhodný samozřejmě smáznout, či posléze přesunout na další pozici
No, možná by bylo dobré do názvu vsunout slovo NEZRALÝCH
V surovinách sice je, ale jistota je jistota, že
Některé lidi použíjí ZRALÝ angrešt a posléze se diví, že jim zavařenina neželíruje...
***
Vložil jsem obrázek ilustrující rozdíl mezi kdoulí a kdoulovcem (kdoulovec je v popředí)
Obrázek lze jako nevhodný samozřejmě smáznout, či posléze přesunout na další pozici
24. 6. 2018 19:51
To je zajímavý nápad Určitě využiji. Ta kyselina citronová se dává také jako konzervant, nejen kvůli kyselosti. Dá se z obou důvodů nahradit citronem - na 1 kg ovoce šťáva z jednoho citronu.
24. 6. 2018 19:39
Nerobím si takýto polotovar dopredu, ale vždy pri robení lekváru z ovocia, ktoré neobsahuje vôbec, alebo len málo pektínu, jablká pridávam. Najmä pri baze. Lekvár sa jablkami krásne zahustí. Toto je dobrý nápad, lebo niekedy jabĺk niet, urodí sa málo alebo vôbec.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 6 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 7 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 13 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Právě bylo uvařeno:
Šlehačková bublanina
Beruna uvařila před 45 minutami
Meruňková marmeláda
LucietaTom uvařila před 1 hodinou
Kosmatice v banánovém těstíčku
Kava 2 uvařila před 1 hodinou
Palačinková roláda s tvarohem
Alena Cerna uvařila před 2 hodinami
Topinky s pikantní kuřecí směsí
KatkaCechova uvařila před 2 hodinami
Vepřová plec na hořčici
barypb uvařil před 2 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
IvanKoz uvařila před 4 hodinami
Frankfurtská polévka s fazolemi
kristeena uvařila před 4 hodinami
Kopřivový sirup
Hranolka12 uvařila před 5 hodinami
Cikánské řízky
Brabcak uvařila před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Možností k bezodpadovému využití citronů je více, stačí si vybrat. Kromě šťávy a kůry můžete zpracovat i jadérka a mezistěny. Poradíme
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Vyrobit a zpracovat mošt z vlastních jablek sice dá trochu práce, ale výsledkem je výborný zdroj vitamínů na zimu
Další recepty
Tématické fráze: nezralá jablka domácí výroba pektinu rosol z nezralých jablek jablečný pektin recept jak vyrobit jablecny pektin kdoulovec recepty vyroba pektinu padaná nezralá jablka jablečný pektin výroba jablečny pektin recept na pektin dzem z nezralych jablek nezralé jablka nezralá jablka recept co se da vyrobit z padaných jablek výroba domácího pektinu jak vyrobit pektin recept na jablecny pektin domácí jablečný pektin marmeláda z nezralých jablek
Domácí pektin z nezralých jablek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xERB
6 názorů