Houbový, hovězí i kančí. Guláš může mít různé podoby, ale vždy je vynikající
Guláš je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších pokrmů české kuchyně. Často je považován za hospodské chlapské jídlo, ale s velkou chutí si na něm pochutnají všichni. Guláš má kořeny ve střední Evropě, především v Maďarsku, Rakousku a nás v České republice. Jeho historie sahá až do 9. století, kdy se začal připravovat z masa a cibule v kotli nad ohněm.
Tradiční příprava i různé varianty guláše
Tradiční guláš se připravuje z hovězího masa, cibule, sladké papriky a dalšího koření a bylinek. Existují různé varianty guláše. Nejoblíbenější a nejrozšířenější je guláš hovězí, ale připravuje se i z vepřového, kuřecího, zvěřinového (divočák, kanec atd.), a dokonce i z hub (především hlíva či václavky). Výrazné paprikové aroma je však společné pro všechny.
S čím se podává guláš a v čem ho lze připravit?
Guláš se typicky podává s houskovým knedlíkem nebo krajícem čerstvého chleba. Mnoho lidí ale také miluje variantu s těstovinami nebo rýží, avšak tyto kombinace nejsou úplně tradiční. Co se týče přípravy, můžete jej vařit klasicky v hrnci, péct v troubě nebo připravit v pomalém hrnci. Tak nebo tak, každý si lahodný guláš vychutnává podle svého.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 5 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 23 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno 19. 5. 2024 13:06
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno 19. 5. 2024 11:19
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno 19. 5. 2024 10:00
Přečtěte si Zobrazit více
Sušené sýry jako chuťovka pro gurmány. Jednoduchou verzi v podobě „popcornu“ si snadno uděláte i doma
Oblíbená moderátorka Laďka Něrgešová válí v kuchyni: Takhle fantastické houskové preclíky peče
Někdo to rád kyselé: Vinný ocet se hodí do marinád i marmelád, jablečný do salátu