Jak nakličovat brambory? Časná sklizeň stojí za trochu péče
Nakličování brambor je jednoduchou činností, kterou provádíme, aby naše sklizeň brambor byla co nejčasnější. V teplém prostředí brambory rychle vytvoří pevné a kvalitní klíčky a pak je vysadíme do prohřáté zeminy - sklizeň tím uspíšíme i o několik týdnů.
Důležité je mít kvalitní a odolnou sadbu raných brambor. Na jejím výběru si dáme záležet, protože bude základem pěstitelského úspěchu. Získáme ji z prodejen, které se na ni specializují. I když vyjde levněji použít loňské brambory, které jsme nestihli spotřebovat, většinou se nová a zdravá sadba vyplatí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak nakličovat brambory
Pro velmi časnou sklizeň necháme hlízy předem naklíčit.
- S klíčením můžeme začít již koncem února nebo začátkem března.
- Brambory předkličujeme rozložené v jedné vrstvě v nízkých bedničkách, které dáme na světlé místo do prostředí s teplotou 10–18 °C. Čím je prostředí teplejší, tím klíčení probíhá rychleji.
- Očka by měla směřovat vzhůru.
- Během 2–4 týdnů brambory vytvoří silné a krátké klíčky (tzn. nevytáhlé), které jsou ideální k výsadbě. Předklíčená sadba poskytne dřívější sklizeň (i o několik týdnů) než výsadba nenaklíčených brambor.
- Tip: Pokud skladujeme konzumní brambory v teplejším prostředí, obvykle začnou v předjaří a na jaře klíčit samy, aniž bychom o to stáli. Často se jedná o brambory uložené v bedničkách v několika vrstvách, jejichž klíčky snadno při manipulaci olámeme. K výsadbě se tyto hlízy hodí pouze v případě, že se jedná o kvalitní a zdravé brambory, které chceme dále pěstovat.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí karlovarské rohlíky
Přidáno před 6 hodinami
Placičky s kopřivami
Přidáno před 9 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 11 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 14 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 14 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vysazovat rané brambory. Vyplatí se pro časnou sklizeň
Jak zacházet s ranými bramborami, aby si zachovaly co nejvíce vitamínu C. Lze je využít v domácí lékárně i v kosmetice
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Komentáře