Co všechno víte a nevíte o mléce? Otestujte si své znalosti v našem poučném kvízu
Mléko patří mezi základní složky naší potravy. Vyrábí se z něj mnoho dalších produktů, které většina z nás konzumuje téměř každý den. Je významným zdrojem vápníku, bílkovin, vitamínů a dalších pro nás prospěšných a hodnotných látek.
Mléko můžeme konzumovat bez jakékoliv úpravy a to za předpokladu, že známe jeho původ i zdravotní stav zvířete, které ho vyprodukovalo. V opačném případě se doporučuje mléko pasterovat a zbavit se tak choroboplodných zárodků.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Mléko a jeho přednosti
Proč je dobré mléko a mléčné výrobky konzumovat? Přinášíme několik jeho předností i zajímavostí.
- V kysaných mléčných produktech se díky působení mikroorganismů podstatně zvyšuje obsah vitamínů B1 a B2.
- Odtučněné mléko obsahuje maximálně 0,5 % tuku, polotučné 1,5–2 % a plnotučné minimálně 3,5 % tuku. Čerstvé mléko bez úpravy má tučnost 3,5–6,5 % v závislosti na ročním období, krmné dávce a plemeni krávy.
- Kozí mléko obsahuje v průměru 3,3 % tuku a ovčí mléko dokonce 7,5 % tuku.
- Aby kráva, koza či ovce mohla začít dávat mléko, musí předcházet porod mláděte. Už 2 měsíce po otelení bývá kráva znovu březí.
- Mléko je z 88 % tvořeno vodou.
Na závěr si otestujte své znalosti o mléce v zábavném a poučném kvízu, který jsme pro vás připravili. Do komentářů se pak můžete pochlubit, jak úspěšní jste v něm byli.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 1 hodinou
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 7 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno 19. 5. 2024 13:06
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Komentáře