Jedlé kaštany patřily k adventu už za Josefa II.: Nejstarší kaštance v Česku je 250 let
5. 12. 2020 Historie a zajímavosti
Určitě jste ty obrázky viděli - na staré malované vánoční pohlednici stojí mladý pár, ona má na sobě elegantní kabát, na krku jí visí štucel a v ruce drží kornout pečených kaštanů, které jí její milý právě koupil u stánku, co je vidět v pozadí. Kolem běží děti se sáňkami… Takhle nějak si můžeme představovat romantiku dob, které už nepamatují ani naši rodiče. Pečené kaštany v minulosti k adventu neodmyslitelně patřily.
Kaštany pro zahřátí i pro chuť
Už od 18. století se i v českých zemích pěstovaly kaštanovníky jedlé, které na rozdíl od jírovců dávají plody, jež si už naši předkové s radostí vychutnali. Navíc už v minulosti šlo o plodinu levnou, kterou bylo možné si i nasbírat. Proto se jejich příprava poměrně snadno rozšířila a pečené kaštany si získaly srdce našich prababiček i pradědečků od jejich dětských let. Tato pochoutka, která se k nám v posledních letech vrátila, patří hlavně k adventu. V dobách, kdy lidé trávili více času venku, nenakupovali v supermarketech, ale na trzích a advent prožívali tak, jak my bychom si jen přáli. Kupovali v zimě horké pečené nebo pražené kaštany jak pro zahřátí, tak i pro potěšení z jejich chuti.
Mohlo by vás zajímat
I když v našich krajích rostly kaštanovníky jedlé už v dávné minulosti. Není přesně známo, kdy do našich končin dorazily první kaštanovníky, ale jedna teorie mluví už o starých Římanech. Jiná zase přisuzuje tureckým výpadníkům, že stromy s jedlými plody rozšířili v oblasti dnešní Moravy. První písemné zmínky o jejich aktivním pěstování v Česku se ojevují až kolem poloviny 19. století. Nicméně, jednu z nejznámějších kaštanek, tedy sadů, kde je vysázen právě tento strom, najdeme v Nasavrkách a její stáří dosahuje bezmála 250 let. Kaštany tu totiž pěstují už od roku 1776. Největší strom v ní má obvod kmene celých 534 cm a jmenuje se příznačně Knížák. Duchovním otcem tohoto přírodního díla byl tehdejší majitel temního panství Jan Adam Auersperg a místní jsou i dnes na tento svůj unikát tak hrdí, že si kaštan usadili dokonce do obecního znaku.
Mohlo by vás zajímat
Zdá se, že i naši předci dobře věděli, co jíst, aby se postarali o svoje tělo a dokonce i mysl. Jedlé kaštany totiž kromě vynikající chuti zásobují tělo i mnoha prospěšnými látkami. Můžeme jim děkovat za vitamín A, vitamíny skupiny B i za “céčko”, které nám dodávají. Postarají se ale také o posílení mozku, bojují proti zapomětlivosti, psychickým problémům nebo úzkostem a pomáhají ve správné činnosti jater. Proč se tedy neinspirovat v minulosti a neupéct si kaštany? Jde to velmi snadno i doma.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jedlé kaštany v kuchyni. Podzimní pochoutka v celé řadě receptů
Jak připravit pečené jedlé kaštany. Můžete je péct v troubě, na grilu i na pánvi
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 4 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 4 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 11 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
Vlašské na mozek, mandle pro větší prsa: Druhy ořechů podle jejich zdravotních benefitů