Grilování levou zadní: Nažhavte uhlíky a chyťte sezónu šťavnatých steaků za pačesy!
23. 5. 2021 Vaření
Grilovací sezóna je v plném proudu! Oblíbená letní kratochvíle, jejímž bonusem jsou šťavnatý steak nebo vypečená klobáska na talíři, k nám přišla z USA a už neodešla. Pokud s grilováním začínáte (ale i v případě, že hledáte novou inspiraci), je právě vám určen náš nový článkový seriál Grilování levou zadní. V prvním díle si připomeneme základní sedmero každé vydařené grilovačky.
1. Vhodný gril i náčiní
Než se pustíte do grilování, chce to trochu nastudovat, co k němu budete potřebovat. Existují různé druhy grilů a různé metody grilování. Přímé grilování slouží k přípravě burgerů, párků nebo klobás a jiných pokrmů, které se dělají maximálně 30 minut a je nutné je otáčet. Nepřímá metoda grilování se používá pro přípravu větších kusů masa a je vhodná tam, kde je potřeba nechat jídlo pořádně udělat. K tomu slouží grily s přiklápěcí poklicí, díky které na maso působí teplo ze dvou zdrojů. Specialitou je grilování na kamenné desce, kterou můžete zakoupit i zvlášť, jen si ověřte, že jde dohromady s grilem, který máte doma. Jídlo se dělá na rozpáleném kusu kamene, což je asi nejzdravější metoda grilování, jakou momentálně známe.
Mohlo by vás zajímat
Je možné pořídit gril na uhlí a brikety a gril elektrický nebo plynový. Druhé dvě varianty umožňují rychlejší a snadnější rozehřátí grilu, ale není náhoda, že řada grilařů upřednostňuje uhlí. Jen to totiž jídlu dodá onu typickou kouřovou vůni i šmak. A navíc je to přirozenější. Kromě grilu budete určitě potřebovat pinzetu na otáčení a jinou manipulaci s masem. Pokud budete maso na grilu otáčet pomocí napichování na vidlici, zbytečně z něj necháte utéct lahodnou šťávu. Ani zástěra se při grilování neztratí.
2. Uhlí, nebo brikety?
Základní rozdíl mezi uhlím a briketami je v tom, že zatímco uhlí se rychleji rozpálí, ale také vydrží kratší dobu, brikety udrží žár i několik hodin. Chcete-li si jen rychle ugrilovat pár klobásek k večeři, volte uhlí. Chystáte-li celoodpolední grilovačku s přáteli, brikety jsou to, co hledáte.
3. Jak to rozpálit
Chemický rozpalovač, třeba legendární Pepo, byl dříve nutností, dnes už se vyrábí i podpalovače na přírodní bázi. A seženete je právě i od Pepa. Jejich výhodou je, že při zapalování tolik nepáchnou. Na rozehřátí grilů je vhodné použít takzvaný startér, což je válec naplněný uhlím nebo briketami, který se podpálí právě rozpalovačem a nechá se pěkně rozhořet.
4. Správná teplota
Správná teplota grilu je základ! Pokud mrsknete maso na nedostatečně rozehřátý gril, snadno přetáhnete dobu přípravy, takže se šťavnatý steak z krkovičky promění v nepoživatelný vysušený podešev. Platí, že na přímé grilování je potřeba teplota mezi 200 až 230°C, při nepřímém je to 160 až 180°C. Tip! Rozpalte gril na vyšší teplotu, než potřebujete, protože když nadzvednete víko, teplota okamžitě klesne.
5. Na mase záleží!
Prvním pravidlem grilování masa je vytáhnout kousky z lednice minimálně 2 až 3 hodiny předtím, než přijde na rozpálenou mřížku. Maso musí mít pokojovou teplotu, aby se propeklo pořádně a rovnoměrně. Obecně platí, že na gril je lepší prorostlé maso, které si udrží šťavnatost; třeba již zmiňovaná krkovice je ideální.
6. Marináda za všechny peníze
Pokud chcete grilovat maso libové, pak věnujte čas a pozornost jeho marinování. Populární jsoum okré marinády, které často obsahují olivový olej, pikantní omáčku jako například tabasco, kečup nebo hořčici, nějaké koření a bylinky. Problém takové marinády je v tom, že mnoho lidí ji z masa před položením na gril neosuší, což má za následek, že tuk z masa i marináda kapou na uhlíky. Tak vzniká grilovací "smrad" a jídlu to nijak nepomáhá. Totéž platí o marinádách obsahujících med. Tip! Při nepřímém grilování si můžete vypomoci miskou s vodou, kterou položíte pod mřížku na uhlíky. Vroucí pára maso lépe prohřeje a tuk bude odkapávat do vody. Ještě lepší je ale zkusit marinovat na sucho. To znamená, že v misce smícháte sušené bylinky a koření bez tekuté složky a tuto směs pak do masa ručně pořádně vmasírujete. Nejen, že chutě a vůně do masa lépe prostoupí, ale ještě na něm vytvoří křupavou a chutnou krustičku.
Mohlo by vás zajímat
7. Zrádné okraje
Na grilu je kromě masa a uzenin možné připravovat také zeleninu, houby, ovoce - například ananas - obalené ve slanině, českou klasikou je rovněž hermelín, který často koupíte již připravený a celý natěšený jen hupnout na rozpálený gril. Na grilu se dá rozpéct také pečivo, které budete k připravovanému masu jíst. Pokud byste chtěli na grilu opéct toasty, nezapomeňte odkrojit kůrky chleba. V opačném případě by se vám totiž pokroutily podobně, jako se to někdy děje u řízků na pánvi, když se před obalením neokrájí.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pražských hospod: K Flekům chodili Tyl i Neruda, pivo se tu točí už od patnáctého století
Seriál Zločiny Velké Prahy zavádí trojici… Číst více
Den světlého ležáku
Světlý ležák je nejvíce konzumovaným a nejlépe komerčně dostupným druhem piva na světě. Vyrábí se spodním kvašením v otevřené kvasné kádi při nízkých… Číst více
Utopenci: Poradíme, jak si tuto hospodskou klasiku připravit doma
Utopenci jsou oblíbenou restaurační chuťovkou studené kuchyně, která se podává k pivu. Jedná se o špekáčky s cibulí ve sladkokyselém nálevu. V… Číst více
Ovar s křenem je venkovská klasika. Poradíme s jeho přípravou krok za krokem
Jaké maso je potřeba na ovar? Nejčastěji se používá vepřové koleno, hlava, jazyk, plec a lalok. Uvařené maso obereme, přidáme nastrouhaný křen nebo… Číst více
Zapálená vlastenka, až poté kuchařka. Magdalena Rettigová psala i červenou knihovnu
Kterou kuchařku známe všichni? No přece tu od… Číst více
Vaříme s nejmenšími: Zkuste skvělého mořského vlka jako v MasterChef Junior!
I děti umí kouzlit v kuchyni! A pořad MasterChef… Číst více
K Pinkasům na jedno chodívali i Voskovec s Werichem. Co si tam dáte dnes?
Pražské hospody v dobách své největší slávy… Číst více
Pivnice U zlatého tygra byla druhým domovem Bohumila Hrabala, hostila i Havla s Clintonem
Když se vydáte na procházku do samotného srdce… Číst více
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá… Číst více
Přepuštěné máslo je čím dál víc populárnější. Říká vám ale něco staročeská surovina šmolc?
To, co si dnes spojujeme hlavně s různými… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma grilování masa: Připravte se na nadcházející sezónu
7 triků, jak připravit dokonalý steak: Chce to kvalitní maso i pánev a pár snadných vychytávek
Vaření s čerstvými bylinkami: Co s mátou? A jak si zamilovat kopr?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 8 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 10 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 10 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 12 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06