Oběd přímo z lesa? Zapomenutá staročeská kosmatice poslouží i jako originální dezert
5. 6. 2021 Vaření
Bez černý je léčivá rostlina, jež kvete od května do června, tedy právě nyní. Kromě plodů se dají z bezu využít i listy. Ale nejen na sušení a následnou přípravu čaje. Naše babičky květy bezu, neboli kosmatici, smažily. Je to lahůdka, která si zaslouží pozornost i dnes.
Zdraví na talíři
Bez černý se odedávna uctívá jako strom života. Pokud jste dříve chtěli někomu požehnat, mohli jste mu při různých obřadech posypat hlavu bezovým květem. Květ bezu černého totiž nejen, že nádherně až omamně voní, ale také má léčivé účinky. Podle webu Serafinbyliny.cz obsahuje bezový květ mimo jiné rutin, který prospívá cévám, nebo flavonoidy, jež chrání buňky před volnými radikály, posilují imunitní systém a působí preventivně proti srdečním chorobám. Odvar ze sušeného květu je vhodný při nemocech z nachlazení, čerstvý květ se dá kromě smažení skvěle využít taky pro přípravu domácí perlivé limonády.
Mohlo by vás zajímat
Správný sběr
Podle knihy Renaty Herberové Babiččiny bylinky by se květy černého bezu měly sbírat před úplným rozvinutím, ideálně za slunečného dne od 11 hodin. Což je vlastně před přípravou oběda naprosto ideální čas. A není nic lepšího, než si suroviny na vaření jednoduše natrhat. Květy černého bezu mají ještě jednu výhodu: dají se připravit jak naslano, tak nasladko. Těstíčko je pokaždé stejné, pouze jej v prvním případě malinko dosolíte a smažené květy pak podáváte s hedvábnou bramborovou kaší, anebo kosmatici po usmažení pocukrujete a servírujete jako křupavý dezert.
Mohlo by vás zajímat
Mohlo by vás zajímat
Jak na to
Receptů na smažený květ černého bezu najdete spousty. V nejobyčejnější verzi stačí udělat těstíčko jako na palačinky, v tom květy namáčet a smažit ve vysoké vrstvě oleje nebo ghí. Ale chcete-li si skutečně pochutnat, dejte přednost malinko složitější verzi, při které se vajíčka neprošlehají jednoduše s moukou a mlékem, ale oddělí se žloutky a bílky a bílky se ušlehají. Právě sníh dodá těstíčku krásnou nadýchanost. Zároveň je potřeba dostat do těsta i nějakou chuť, třeba v podobě vanilky nebo rumu, a křupavost, kterou zajistí tuk, například rozpuštěné máslo. Těstíčko si nedělejte moc dopředu, raději pracujte rychle. Obalené květy smažte i se stopkou v rozehřátém oleji, po usmažení je nechte okapat na papírové kuchyňské utěrce a poté hned podávejte. Jak radí Šolta, „při smažení státi musí stopka bezového květu vzhůru, za níž usmažená kosmatice se vytáhne z másla ven.“ Ale pozor! Stopka bezu se nejí.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 receptů na báječnou grilovačku: Překvapte své hosty tím nejlepším
Jak připravit osvěžující limonádu, lahodný sirup nebo hustý med z květů černého bezu. Inspiraci najdeme v osvědčených receptech
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 7 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 7 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 13 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Vše, co musíte vědět o bezu: Černý léčí, z červeného je skvělý džem. Který vás může otrávit?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Komentáře
4. 1. 2022 07:01