Mýty o hubnutí: Sacharidy jsou tabu a večer se nikdy nejí! Věříte tomu taky?
11. 11. 2021 Životní styl
Přebývá vám pět, deset nebo více kilo a potřebujete je shodit? A také jste přesvědčeni, že kvůli tomu musíte hladovět, denně hodiny sprintovat a ládovat se jen produkty s označením „light“? Pak vás možná náš článek uklidní! Pojďte se s námi zaměřit na nejčastější „hubnoucí“ mýty a na to, jak je to ve skutečnosti.
Sacharidy jsou tabu!
Low-carb, neboli nízkosacharidová dieta, je hitem a mnoho lidí se domnívá, že když zcela vyřadí sacharidy ze svého jídelníčku, tak zhubnou, vylepší si postavu a možná navrch ještě omládnou o 20 let. Je to tak? „Sacharidy patří mezi tři základní makroživiny a tělo je potřebuje stejně tak jako bílkoviny a tuky, vždyť právě ze sacharidů získáváme energii pro své fungování,“ říká pro Toprecepty.cz Karolina Katchaba Hrubešová, autorka několika výživových bestsellerů a zakladatelka facebookové skupiny Jíme a hubneme s Katchabou. Ta dodává, že sacharidy jako takové nezpůsobují problémy s váhou. „Problémem je jen jejich množství a také jejich forma. Sacharidy dělíme na tři druhy – cukry, komplexní sacharidy a vlákninu. Cukry by měly v naší potravě tvořit nejmenší složku, klidně je můžeme zcela vynechat. Ale komplexní sacharidy a vlákninu určitě potřebujeme,“ upřesňuje odbornice na výživu. Mezi vhodné potraviny z této skupiny živin patří brambory, rýže, kuskus, batáty, quinoa, luštěniny, pohanka, zelenina, pečivo (žitné, celozrnné), ovesné vločky a v rozumné míře i ovoce. Zeleninu můžeme konzumovat neomezeně, zatímco s přílohami bychom měli šetřit. „Důležitý je celkový příjem sacharidů během celého dne,“ uzavírá Hrubešová.
Mohlo by vás zajímat
Po 17 hodině se už nejí
Jeden z rozšířených hitů socialistických i dřívějších diet. V 17 hodin je s jídlem konec! To může platit, pokud chodíte spát „se slepicemi“ a u našich předků to tak skutečně být mohlo, protože se více než my řídili přírodními cykly a zejména v chladnějším období roku opravdu uléhali k spánku dříve. Dnes je ovšem situace jiná. „Opravdu neplatí, že po 17. hodině už nemůžete nic jíst. Ve finále tento mýtus může spíše více uškodit než pomoci shodit nějaká přebytečná kila. O to větší je to nesmysl, pokud chodíte spát až po 22 hodině večerní a déle. Do rána pak tělo hladoví a může se stát, že díky tomu budete mít nekvalitní a přerušovaný spánek,“ vysvětluje Karolina Hrubešová, ale zároveň dodává, že bychom měli poslední jídlo dne sníst asi 2 hodinky před spánkem. „Pozdější konzumace sacharidů by mohla mít negativní následek na kvalitu spánku, podobně jako hladovění. Spánek je přitom při hubnutí velice důležitý element,“ dodává odbornice.
Jedna superpotravina mě zachrání
Banánová, rýžová, ananasová…vzpomínáte na diety, založené jen na jedné „zázračné“ potravině, která by měla za týden či dva vyřešit léta nekvalitního životního stylu? Kéž by to bylo tak snadné! „Bylo by to asi skvělé, ale musím všechny zklamat,“ směje se Karolina Hrubešová, „Bohužel žádná taková potravina neexistuje. Z mých zkušeností s klienty mohu zodpovědně říct, že stačí jíst zdravě a vyváženě a vyhýbat se průmyslové zpracovaným potravinám. Z přemíry cizrny ještě nikdo nepřibral, zato z přemíry paštik a cukrovinek je to poměrně běžné. Věřte tedy raději spíše sami době, než nesmyslným zázrakům a dietám. Jestli je něco zázračné, pak je to naše tělo. Zkuste mu dát šanci a uvidíte, že s trochou snahy o vyvážený jídelníček se záhy budete cítit psychicky i fyzicky lépe a jako bonus navíc ještě zhubnete.“
Výrobky s označením light můžeme neomezeně
Light sušenky, sýry, různé ochucené jogurty… je to značka ideál? Ani moc ne. Pokud nemáte žádnou speciální zdravotní dietu s omezeném tuků, pak si light výrobky vůbec nepomůžete. „Potraviny s nula procenty tuku vás nezasytí, nedodají vám energii ani potřebné živiny. Spíše po nich budete mít dříve hlad. Bývají také často plné sladidel, škrobu, obsahují více éček a víc chemie. Nebojte se proto bílého jogurtu, který obsahuje třeba 3% tuku. Klidně do něj přidejte i čerstvé ovoce a oříšky. Skvěle si pochutnáte a navíc doplníte tělu zdravé tuky a sacharidy,“ komentuje Karolina Hrubešová.
Mohlo by vás zajímat
Hladověním ke krásné postavě
Ráno káva, v poledne jablko, večer hrst salátu. To je stále velmi častá, ale mylná představa o tom, jak ideálně hubnout. „Zní to sice paradoxně, ale většina obézních lidí je vlastně podvyživená. Tím myslím, že organizmu chybí důležité živiny. Když jíme málo, naše tělo si ukládá prakticky z každého sousta skoro vše do tukových zásob. A jelikož se metabolismus „bojí“ dalšího hladovění tuky nespaluje, ale právě ukládá,“ vysvětluje Karolina a připomíná, že hladověním sice rychle zhubnete, ale ztratíte kromě tuků velmi pravděpodobně i svalovou hmotu a navíc shozená kila obratem naberete zpět. „Takzvaný jojo efekt je v tomto případě téměř nevyhnutelný.“
Musíme jíst 5-6x denně
Velmi dlouho zakořeněná a často i odborníky podporovaná představa. Ovšem není tomu tak. Každý organizmus je jedinečný a někomu vyhovuje jíst třeba jen 2-3x denně. A je to v pořádku. „Není vesměs důležité, kolikrát denně jíte, jestli dvakrát nebo šestkrát, ale je velmi důležité sníst veškerý celodenní příjem, který musí být menší než výdej,“ říká Karolina a dodává jednu podstatnou věc: „Je pravdou, že lidem, kteří začínají hubnout, se doporučuje jíst častěji. Je to z důvodu zachování stabilní hladiny krevního cukru a předcházení případnému vlčímu hladu a večernímu vybílení lednice.“
Mohlo by vás zajímat
Bez sportu nikdy nezhubnu
Hodiny v posilovně vás děsí a z běhání vás jen při té představě bolí kolena? Pohyb je samozřejmě velmi důležitý a měl by být každodenní součástí našeho života. Ale pro hubnutí není podstatné „sedřít se v posilovně“ nebo zaběhnout maraton. „Největší gró hubnutí je strava, která tvoří až 80% úspěchu. Pohyb je samozřejmě také důležitý, protože přispívá k tvarování postavy, lepší náladě a lepšímu psychickému stavu. Ale zvolte si takový, které vás bude bavit a který zvládnete,“ říká Karolina. Jestli rádi běháte, tak hurá na to! Pokud ale chodíte denně s pejskem na procházku, tak to taky stačí. A když se zrovna, třeba po operaci, moc hýbat nemůžete, nic se neděje. „Hlavně se nestresujte tím, že nepodáváte stejné výkony jako kamarád či sousedka. Zhubnout se dá i zcela bez pohybu, když to jinak nejde. Ale s ním je to snazší.“
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Není nad domácí zabijačku. Jaké dobroty z vepřového masa a vnitřností si můžete připravit v bytových podmínkách?
Jaké dobroty si můžeme připravit sami? [assetPageTips:857] Ovar Hlavu, lalok, plec, jazyk nebo kus krkovice vložíme do vroucí osolené vody s celým… Číst více
Zabíjačkové pochoutky aneb to nejlepší, co můžete na zabíjačce ochutnat
Zabíjačka je práce na celý den a mnohdy se pokračuje i den následující. Není divu, je potřeba zpracovat celé prase a to nějaký čas zabere. Znáte… Číst více
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Už jste někdy byli na zabijačce? Zažít tu… Číst více
12 nejbizarnějších jídel Ládi Hrušky: Smažená tlačenka nebo tatarák ze špekáčků jsou jen slabý začátek
Láďa Hruška není žádný šéfkuchař, ale přesto… Číst více
Zabijačkové hody 2023: Kam se v Praze a v jejím okolí vydat na nejlepší jitrničky, prdelačku a tlačenku
Zima již od dávných dob patří zabijačkám. Jsou… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Mezinárodní den pečeného selete
Samotnému pečení předchází nutné plánování a příprava. Sele se nakládá do nálevu, který může být například se svařené slané vody, do které se přidá… Číst více
Jako silvestrovské pohoštění můžete připravit ovar. Jeho výhodou je, že to zvládnete i v panelákovém bytě
Ovar může být tučnější nebo libovější podle použitých částí vepřového masa. Na libovější připravíme jazyk, plec nebo krkovici, tučnější je hlava,… Číst více
Vepřové nožičky jsou delikatesa, o kterou bývá na zabijačce rvačka. Předvařené a dokřupava upečené chutnají fantasticky
Jak správně vařit prasečí nožky? Spodní část… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit jednoduchý zelný salát. Stačí několik surovin
Kefír, kyška nebo podmáslí? Vyznejte se v oblíbených mléčných kysaných nápojích!
Místo chipsů oříšky a čokoládu bez cukru: Chytré triky, jak nahradit nezdravé jídlo dietním a zhubnout
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 8 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 9 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 15 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38