Indické máslové kuře: Jak připravit vyhlášenou specialitu? Jeden krok nesmíte vynechat!
3. 3. 2022 Vaření
Indická jídla jsou si hodně podobná, většinou jde o směs masa se zeleninou v nějaké chutné kořeněné omáčce. A obvykle je tato směs extrémně pálivá. Butter chicken je v tomto výjimečné, ačkoliv v něm nechybí výrazné indické koření, velké množství másla chuť zjemňuje, takže chutná i dětem.
Když se maso vaří v kořeněné omáčce
Butter chicken patří mezi pokrmy typu curry (česky kari). Ty jsou v Indii hodně oblíbené. Nepředstavujte si ovšem výrazně žlutý kořenicí prášek, který se u nás často používá k dochucení různých masových směsí. Podobá se směsi koření garam masala, používá se ale hlavně v Evropě do jídel majících připomínat ta indická. Pravé indické curry je vlastně ragú z masa nakrájeného na menší kousky, zeleniny a různých druhů koření, které se dlouho vaří v omáčce zjemněné smetanou, kokosovým mlékem nebo jogurtem, aby se dokonale prolnuly všechny chutě a omáčka zhoustla. Pokrm se pak podává s vařenou rýží nebo typickými indickými plackami naan, roti, paratha nebo čapátí.
Mohlo by vás zajímat
Maso se používá většinou kuřecí, případně jehněčí či skopové, ve vegetariánské verzi se maso často nahrazuje speciálním indickým tvarohovým sýrem zvaným paneer (neboli panír), jenž se připravuje z kravského a buvolího mléka. Přímo v Indii ale dávají spíš přednost bezmasým variantám curry. Chuť dodává pokrmu hlavně speciální směs aromatického koření, která se liší v závislosti na konkrétní specialitě – v každé indické směsi je trochu jiná. Její součástí mohou být i listy stromu curry, jež se v Indii používají nejen na vaření, ale i v lidové medicíně. Vedle indického curry existuje i curry thajské, v něm ale nesmí chybět kokosové mléko, není tak kořeněné a často se do něj přidávají mořské plody a rybí omáčka.
Mohlo by vás zajímat
Nejjemnější z indických jídel
Curry bývá stejně jako mnoho dalších indických jídel většinou hodně pálivé. Chilli papričky jsou ostatně v indické kuchyni vůbec oblíbené, stejně jako v dalších asijských zemích. I když nás po nich většinou hodně pálí jazyk, tělo zchladí, což v indickém horkém klimatu přijde vhod. Mezi další koření typická pro curry patří římský kmín, koriandr, kardamom, zázvor, kurkuma, skořice, hřebíček nebo pískavice. Do správného indického curry se nepoužívá žádný univerzální prášek, ale celé kousky koření, které se nakonec odstraní tak, že se omáčka propasíruje přes síto. Výrazné koření se dává i do pokrmu butter chicken, pro nějž je typická rajčatová omáčka, které je krásně krémová a jemná díky přidanému máslu, jemuž ostatně pokrm vděčí za jméno (butter znamená máslo), a také smetanovému jogurtu, v němž se nechává maso marinovat. Butter chicken má hodně společného s další indickou specialitou tikka masala. I do ní se přidává rajčatová pasta a i další ingredience jsou podobné. Hlavní rozdíl je, že butter chicken má více krémovou omáčku sestávající z rajčat a koření, v tikka masale je omáčka méně krémová, více rajčatová a cibulová a také pikantnější. I když vypadají téměř stejně, jejich chuť a vůně je lehce odlišná.
Mohlo by vás zajímat
Nejprve grilujte, pak vařte
Butter chicken neboli máslové kuře je jedním z nejoblíbenějších indických pokrmů. Podle stránek Indianhealthyrecipes.com slavná specialita vznikla v letech 1930-1935 v restauraci Moti Mahal v indickém Dillí, kde ji společnými silami vymysleli zakladatelé podniku Kundan Lal Jaggi a Kundan Lal Gujral. Zbylo jim prý tenkrát grilované kuřecí maso marinované ve směsi koření s jogurtem. Tento pokrm je v indické kuchyni znám jako kuře tandoori, neboť se marinované maso peče ve speciální peci tandoor, která má podobu velké hliněné nádoby a topí se v ní dřevěným uhlím. Napadlo je tedy, že tyto suché kousky kuřecího masa nakrájí na kousky a podusí je v kořeněné rajčatové omáčce. A tak vznikl pokrm, který celý svět zná jako butter chicken a Indie jako Murgh makhani.
Příprava butter chicken sestává tedy ze dvou kroků, nejprve je nutné opéct maso. To se předtím musí dvakrát namarinovat – nejprve jen s citronovou šťávou, solí a chilli papričkami, a poté ještě ve směsi koření (pískavice, garam masala, kurkuma), zázvoru a česneku a hustého (nejlépe řeckého) jogurtu. Díky marinování je maso krásně měkké a šťavnaté. Podle správného postupu by se pak mělo maso upéct ve směsi tandoor, bez výčitek svědomí ji klidně nahraďte obyčejnou pánví nebo grilem, na nichž maso opečete. Pak už se jen maso povaří v omáčce, do které se ale na rozdíl od té na tikka masalu nepřidává cibule. Důležité je, aby byla omáčka krásně jemná. O to se postará jogurt z marinády, ale hlavně máslo a smetana. Bohatší chuť jí také dodají kešu oříšky, které můžete rozmixovat společně s rajčaty a přidat je do omáčky. Hotový pokrm podávejte nejlépe s rýží nebo plackami. Pokud máte rádi indickou kuchyni a butter chicken vás zaujalo, připravte si ho podle našeho receptu:
Zdroje:
Indianhealthyrecipes.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Není nad domácí zabijačku. Jaké dobroty z vepřového masa a vnitřností si můžete připravit v bytových podmínkách?
Jaké dobroty si můžeme připravit sami? [assetPageTips:857] Ovar Hlavu, lalok, plec, jazyk nebo kus krkovice vložíme do vroucí osolené vody s celým… Číst více
Zabíjačkové pochoutky aneb to nejlepší, co můžete na zabíjačce ochutnat
Zabíjačka je práce na celý den a mnohdy se pokračuje i den následující. Není divu, je potřeba zpracovat celé prase a to nějaký čas zabere. Znáte… Číst více
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Už jste někdy byli na zabijačce? Zažít tu… Číst více
12 nejbizarnějších jídel Ládi Hrušky: Smažená tlačenka nebo tatarák ze špekáčků jsou jen slabý začátek
Láďa Hruška není žádný šéfkuchař, ale přesto… Číst více
Zabijačkové hody 2023: Kam se v Praze a v jejím okolí vydat na nejlepší jitrničky, prdelačku a tlačenku
Zima již od dávných dob patří zabijačkám. Jsou… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Mezinárodní den pečeného selete
Samotnému pečení předchází nutné plánování a příprava. Sele se nakládá do nálevu, který může být například se svařené slané vody, do které se přidá… Číst více
Jako silvestrovské pohoštění můžete připravit ovar. Jeho výhodou je, že to zvládnete i v panelákovém bytě
Ovar může být tučnější nebo libovější podle použitých částí vepřového masa. Na libovější připravíme jazyk, plec nebo krkovici, tučnější je hlava,… Číst více
Vepřové nožičky jsou delikatesa, o kterou bývá na zabijačce rvačka. Předvařené a dokřupava upečené chutnají fantasticky
Jak správně vařit prasečí nožky? Spodní část… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kyjevský kotlet: Připravte si legendární máslem plněný kuřecí řízek podle originálního receptu!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Už znáte kurkumu? „Indický šafrán“ léčí a dělá kari pravým kari
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 8 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 9 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 15 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Chilli je rostlina, která nás chce zabít svým obranným mechanismem, a přesto ji milujeme. Proč?
Kuře na paprice: původní jídlo maďarských pastevců jsme si zamilovali i u nás. Víte, jak se správně dělá?
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc