Vajíčka na Velikonoce: Jak poznat ta z volného chovu i to, zda je snesla česká slepice
4. 4. 2022 Historie a zajímavosti
Těšíte se, až budete zase na Velikonoce malovat vajíčka? To hlavní, co se před svátky řeší, je, aby byla vajíčka bílá a barvy na nich byly vidět. Pokud byste ale chtěli koledníky podarovat vejci kvalitními, budete se muset pídit po jejich původu. Nebojte, nemusíte běhat do kurníku, stačí se podívat na razítko na vajíčku.
Jak poznat kvalitní vajíčka
Pokud nechováte slepice na dvorku nebo nemáte nějakého vlastního spolehlivého dodavatele domácích vajíček, jste odkázáni na ta z obchodu. Někteří sice jejich kvalitu neřeší, v poslední době ale čím dál tím víc lidí snaží kupovat vajíčka od slepic, které žijí v dobrých podmínkách. Každý určitě zaznamenal kampaň, jejímž cílem je odstranit z obchodů vejce od slepic z klecového chovu a nahradit je těmi z podestýlky nebo ještě lépe z volného výběhu. Mnohé supermarkety již ani vejce od slepic v klecích vyřadily ze své nabídky, do roku 2027 by měla tato vajíčka zmizet úplně a podmínky chovu slepic by se tak měly výrazně zlepšit.
Mohlo by vás zajímat
Údaje na krabici s vejci
Základní informace o vejcích, která si kupujete, si přečtete na krabici. Najdete tam hlavně údaje o zemi původu vajec, firmě či počtu kusů v balení ale také velikost vajíček, respektive hmotnostní skupinu. Kromě toho tam zjistíte i praktické informace, jako je datum minimální trvanlivosti, které nesmí být delší než 28 dní po snášce, a doporučení pro uchování vajec. Tento údaj bývá stejný u všech vajec. Bez ohledu na původ by měla být všechna vajíčka uskladněna při nekolísavé teplotě od +5 do +18 °C. Prodávat se mohou nejpozději 7 dní před uvedeným datem minimální trvanlivosti.
Jak poznat české vejce
Obal ovšem může být mnohdy zavádějící a označení čerstvá či kvalitní a obrázek slípky na louce nemusí znamenat, že jsou vejce opravdu z volného chovu. Pokud vám jde o to, aby byla vejce česká, musíte se podívat na skořápku. Na krabici je totiž pouze uvedeno, kde byla vejce balena nebo tříděna a to nemusí odpovídat opravdovému původu. Je běžné, že třídírna nakupuje vejce od chovatelů v jiné zemi. Vejce označená jako „česká“, tak mohou být klidně třeba z Polska. Kromě toho na obalu ještě zjistíte, zda jde o vejce jakosti A nebo B. Pro maloobchodní prodej jsou ale určena jen vejce třídy A (čerstvá). Vejce třídy B se ale smějí dodávat pouze na průmyslové zpracování, takže na ně v obchodech nenarazíte. A jak tedy poznat to vejce české? Musíme rozluštit razítko přímo na vajíčku.
Co říká razítko na vajíčku
Chcete-li mít jistotu, prohlédněte si při nákupu razítko na vajíčku. Z něj zjistíte totiž úplně vše. Dozvíte se nejen, z jaké země vejce pocházejí, ale i z jakého jsou chovu, jejich velikost i konkrétní hospodářství. Text na vejci může mít třeba tuto podobu: 1CZ 1234 M. Prozradíme vám, co z čísel a písmen můžete vyčíst:
1. První číslice na vajíčku je právě nejdůležitější pro ty, které zajímá, v jakých podmínkách žily nosnice, označuje tedy způsob chovu. Číslo 1 znamená vejce od slepic chovaných ve volném výběhu. V tomto případě musí být splněna podmínka volného přístupu do venkovního výběhu s maximálně 4 m² na nosnici. Číslo 2 je na vejcích od slepic z halového chovu na podestýlce. V nich může být maximálně 9 nosnic na 1 m² plochy a třetina plochy má být pokryta podestýlkou, v případě voliér pak mohou být v jedné pouze 4 patra. Podle čísla 3 poznáte vejce z klecového chovu. Jedna nosnice má v tomto případě nárok na minimálně 750 cm², v kleci má být hnízdo a prostor pro podestýlku. Nejkvalitnější a také nejdražší bývají vejce s číslem 0. Jde totiž o vejce z ekologického chovu, kde může být maximálně 6 slepic na 1 m² a krmení musí pocházet z ekologicky vypěstovaného obilí.
2. Písmena za první číslicí pak označují skutečnou zemi původu vajec. Česká vejce poznáte podle zkratky CZ. Nejčastější zkratky, s nimiž se u nás můžete setkat jsou tyto: zkratka PL znamená vejce polského původu, DE říká, že jsou od německého chovatele, LT jsou vejce z Litvy a NL odkazuje na původ v Nizozemí.
3. Čtyři čísla za zkratkou země označují konkrétní hospodářství/chov, který si můžete najít na stránkách státního podniku Mezinárodní testování drůbeže.
4. Celý kód uzavírá opět písmeno, podle něhož zjistíte velikost vejce. Rozlišují se čtyři velikosti vajíček S, M, L a XL. Vejce S váží do 53 g, M by měla mít 53 až 63 g, L 63 až 73 g a XL váží více než 73 g.
Zdroje informací:
Svscr.cz
Vitalia.cz
Akademiekvality.cz
Drubezarnapribor.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Není nad domácí zabijačku. Jaké dobroty z vepřového masa a vnitřností si můžete připravit v bytových podmínkách?
Jaké dobroty si můžeme připravit sami? [assetPageTips:857] Ovar Hlavu, lalok, plec, jazyk nebo kus krkovice vložíme do vroucí osolené vody s celým… Číst více
Zabíjačkové pochoutky aneb to nejlepší, co můžete na zabíjačce ochutnat
Zabíjačka je práce na celý den a mnohdy se pokračuje i den následující. Není divu, je potřeba zpracovat celé prase a to nějaký čas zabere. Znáte… Číst více
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Už jste někdy byli na zabijačce? Zažít tu… Číst více
12 nejbizarnějších jídel Ládi Hrušky: Smažená tlačenka nebo tatarák ze špekáčků jsou jen slabý začátek
Láďa Hruška není žádný šéfkuchař, ale přesto… Číst více
Zabijačkové hody 2023: Kam se v Praze a v jejím okolí vydat na nejlepší jitrničky, prdelačku a tlačenku
Zima již od dávných dob patří zabijačkám. Jsou… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Mezinárodní den pečeného selete
Samotnému pečení předchází nutné plánování a příprava. Sele se nakládá do nálevu, který může být například se svařené slané vody, do které se přidá… Číst více
Jako silvestrovské pohoštění můžete připravit ovar. Jeho výhodou je, že to zvládnete i v panelákovém bytě
Ovar může být tučnější nebo libovější podle použitých částí vepřového masa. Na libovější připravíme jazyk, plec nebo krkovici, tučnější je hlava,… Číst více
Vepřové nožičky jsou delikatesa, o kterou bývá na zabijačce rvačka. Předvařené a dokřupava upečené chutnají fantasticky
Jak správně vařit prasečí nožky? Spodní část… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Špičkou dolů a dál od dveří lednice. Víte, jak nejlépe skladovat vejce?
Vejce 7 krát jinak! Umíte připravit ztracená vejce, vejce Benedikt nebo vejce v kokotce?
Jak barvit vajíčka v cibulových slupkách? Oblíbená a levná metoda pomůže docílit krásných přírodních barev
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 8 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 9 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 15 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Retro šunkové předkrmy: Vzpomínáte na vejce s pěnou nebo závitky v aspiku?
Desatero rad na téma barvení velikonočních vajec: Jak vajíčka připravit, skladovat a správně barvit
Velikonoční vajíčka v přírodních barvách. Videonávod, jak vejce snadno nabarvit pomocí červené řepy, kurkumy a dalších surovin