Proč jíst lékořici? Je antibakteriální a pomůže i s ekzémem!
24. 10. 2020 Životní styl
"Rozhod jsem se léčit lásku lékořicí, objednám si aspoň tisíc odnoží a-a-ááá"... Tak to zpívá mladoučký Václav Neckář. Co potom s vypěstovanou lékořicí Václav Neckář provedl, to není známo, my se ale podíváme na to, čím může být lékořice prospěšná našemu zdraví.
Pendrekem ku zdraví
Rostlin lékořice existuje několik druhů, nás bude zajímat Glycyrrhiza glabra neboli lékořice lysá. Rostlina se pěstuje především v Turecku a Řecku. S planě rostoucí lékořicí se můžete setkat i na jižní Moravě. Jedná se o keř vysoký asi 1,5 metru. Květy jsou uspořádány do modrých hroznů. Nás ale nebudou zajímat kvítky, ale kořen rostliny, ten se pro svou sladkou lepkavou chuť používá k výrobě známých cukrovinek a především je léčivem používaným nejen v přírodním léčitelství, ale i v praktické medicíně. Léčivé schopnosti lékořice byly známé už ve starověku. Píše se o ní v staroegyptských papyrusech i asyrských tabulkách, jako léčivku ji využívali i staří Číňané.
Kořen lékořice se sklízí na podzim. Naseká se na drobno, potom rozemele a následně vaří, až dokud hmota nezíská potřebnou hustotu a černou barvu. Tato hmota obsahuje mnoho léčivých látek. Fytoestrogeny, flavonoidy, vitamín E a B komplex, lecitin a stopové prvky jako jod, zinek, fosfor a mangan. Charakteristickou sladkou chuť hmotě dodává látka glycirizin.
Mohlo by vás zajímat
Ale pozor, ačkoliv je lékořice velmi zdravá, cukrovinky z ní si nemůže dopřát úplně každý. Vyhnout by se jí měli lidé s onemocněními srdce, ledvin a jater kromě zmiňovaných hepatitid. Zvyšuje totiž významně krevní tlak. Už půl sáčku lékořicových cukrovinek zkonzumovaných denně v období dvou týdnu se projeví i u zdravého člověka zvýšením krevního tlaku. Proto i zde platí známá rčení "Dobrého pomálu" či "Všeho s mírou"!
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Proč jsou koláče tvrdé a jak tomu předejít? Rozhodující je teplota i čerstvost surovin
Den pendreků
Jídlo jako lék: Tyhle české superpotraviny posílí imunitu, zlepší pleť a zpomalí stárnutí!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 5 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 5 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 12 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Šlehaná feta je skvělý dip k čerstvé zelenině nebo ke krekrům. Snadno se připravuje a božsky chutná
Komentáře
21. 5. 2013 08:50