Grilování ovoce, díl I.: Připravte si skvělý ananas, jablka, třešně a citrusy
25. 5. 2022 Vaření
Grilujete stále maso? Co udělat změnu a k němu si přidat různé druhy ovoce? Poradíme, které ovoce je vhodné a jak by mělo vypadat, aby se grilování povedlo.
Které ovoce je nejlepší na grilování?
Na grilování je vhodný především ananas, jablka, hrušky, banán, broskve, nektarinky, švestky, vodní meloun, mango a třešně. Ideální je, když je ovoce pevné, třeba i ne úplně zralé, aby hezky drželo pohromadě, když ho dáváte na gril. Dnes se podíváme na grilování tvrdšího ovoce.
Mohlo by vás zajímat
Jak grilovat ovoce?
Ovoce důkladně omyjte, pak ho případně oloupejte a naporcujte s ohledem na jeho tvar. Kusy, které přijdou na špíz by měly být zhruba stejně velké. Ovoce nemusíte zbavovat slupky. Díky ní totiž drží při přípravě pohromadě. Ovoce můžete grilovat samostatně, ale také napíchané na grilovacích jehlách nebo špejlích. Než dáte ovoce na gril, přesvědčte se, že je dokonale čistý a nejsou na něm zbytky spáleného masa a jiné nečistoty.
Pro grilování ovoce je ideální teplota, když zvládnete udržet ruku zhruba 6 vteřin ve výšce asi12 cm nad grilovací plochou. Na grilování ovoce se skvěle hodí řepkový olej, vzhledem k jeho vysokému kouřovému bodu. Máslo sice chutná skvěle, ale má nižší kouřový bod a rychle se přepaluje, což příliš neprospívá našemu organismu. Olivový olej je aromatický, a to se k voňavému ovoci nehodí.
Podobně jako se marinuje maso, je předem možné také marinovat ovoce. Může se jednat o cukrový nálev, medovo-citronový nálev nebo alkohol. Voda se při grilování zčásti odpaří a ovoce marinováním získává intenzivnější chuť. Ddojde ke zkaramelizování cukru z ovoce. Využívat můžete dřevěné špejle, ale mnohem lépe se hodí špejle z nerezové oceli. Dřevěné špejle je důležité předem namočit na čtvrt hodiny do vody. Než ovoce položíte na gril, tak grilovací plochu naolejujte, aby se kusy nepřilepily.
Mohlo by vás zajímat
Jak grilovat ananas?
Také ananas patří mezi oblíbené ovoce na grilování. Můžete jej i se slupkou nakrájet na kolečka nebo vykrojit střed a nakrájet kroužky. Ananas je sám o sobě sladký, ale neuškodí mu, když jej před grilováním posypete třtinovým cukrem. Díky tomu získá karamelovou chuť i barvu. Nakrájené plátky nebo kostky grilujte na přímém žáru zhruba 6–10 minut. Skvěle se hodí ke kuřecímu a vepřovému masu, ale také ke zmrzlině, ideálně s vanilkovou příchutí.
Mohlo by vás zajímat
Jak grilovat jablka?
Jablka se grilují snadno. Jen je rozpůlíte, odstraníte jádřinec a na přímém žáru grilujete zhruba 15–20 minut. Můžete i jablka nakrájet na kolečka, doba grilování pak bude kratší.
Mohlo by vás zajímat
Jak grilovat třešně?
Také třešně se dají grilovat, ale vemte si na to grilovací pánev. Rozpůlte je a odstraňte pecky. Plocha pro gril musí být co největší. Jakmile třešně začnou prskat, obracejte je nebo míchejte, aby byly grilované ze všech stran. Jakmile změknou a dostanou nahnědlou barvu, trvá to 3 až 4 minuty, stáhněte z ohně. Grilované třešně se výborně hodí k tučným masům.
Ne, že bychom ho po léta neznali, nicméně boom grilování do našich zemí dorazil ze Západu až po revoluci. A jeho obliba stále roste úměrně dostupnosti levných zahradních grilů a grilovacích uhlíků.…
Jak grilovat citrusy?
Grilovat můžete i pomeranč a citron. Toto ovoce se velmi snadno griluje. Nakrájejte citron na polovinu nebo na měsíčky. Umístěte je na přímé teplo, dokud nezezlátnou a nezkaramelizují. Trvá to asi 6-10 minut. Skvěle se hodí ke kuřeti, mořským plodům, vepřovým řízkům, artyčokům, brokolici, nebo třeba zeleným fazolkám.
Zdroje informací:
ambitiouskitchen.com
homemadeandyummy.com
realsimple.com
vindulge.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Není nad domácí zabijačku. Jaké dobroty z vepřového masa a vnitřností si můžete připravit v bytových podmínkách?
Jaké dobroty si můžeme připravit sami? [assetPageTips:857] Ovar Hlavu, lalok, plec, jazyk nebo kus krkovice vložíme do vroucí osolené vody s celým… Číst více
Zabíjačkové pochoutky aneb to nejlepší, co můžete na zabíjačce ochutnat
Zabíjačka je práce na celý den a mnohdy se pokračuje i den následující. Není divu, je potřeba zpracovat celé prase a to nějaký čas zabere. Znáte… Číst více
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Už jste někdy byli na zabijačce? Zažít tu… Číst více
12 nejbizarnějších jídel Ládi Hrušky: Smažená tlačenka nebo tatarák ze špekáčků jsou jen slabý začátek
Láďa Hruška není žádný šéfkuchař, ale přesto… Číst více
Zabijačkové hody 2023: Kam se v Praze a v jejím okolí vydat na nejlepší jitrničky, prdelačku a tlačenku
Zima již od dávných dob patří zabijačkám. Jsou… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Mezinárodní den pečeného selete
Samotnému pečení předchází nutné plánování a příprava. Sele se nakládá do nálevu, který může být například se svařené slané vody, do které se přidá… Číst více
Jako silvestrovské pohoštění můžete připravit ovar. Jeho výhodou je, že to zvládnete i v panelákovém bytě
Ovar může být tučnější nebo libovější podle použitých částí vepřového masa. Na libovější připravíme jazyk, plec nebo krkovici, tučnější je hlava,… Číst více
Vepřové nožičky jsou delikatesa, o kterou bývá na zabijačce rvačka. Předvařené a dokřupava upečené chutnají fantasticky
Jak správně vařit prasečí nožky? Spodní část… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Grilování levou zadní... I pro vegetariány! Tipy na grilovací recepty bez masa
Grilování levou zadní: Jaké oleje použít na marinádu a čím ji nejlépe dochutit?
Grilování levou zadní: Jak správně připravovat různé druhy masa?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 8 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 9 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 15 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38