Hitem internetu jsou tyhle smažené sušenky Oreo. Slavné americké pouťové jídlo je snadné na přípravu a chutná božsky
10. 2. 2023 Vaření
Napadlo vás už někdy smažit sušenky? V Americe ano, a rovnou jedny z nejoblíbenějších – Oreo. A hned se z toho stala senzace, jež dobyla svět internetu. Možná to zní zvláštně, pokud vás to láká, bez obav je vyzkoušejte. Každý, kdo je ochutnal, jim totiž přímo propadl.
Pochoutka z amerických poutí a festivalů
Smažené Oreo neboli Deep Fried Oreo jsou v Americe populární pochutinou. Ve Spojených státech obecně smažené milují, tento sušenkový dezert se tu stal oblíbenou pochoutkou na různých slavnostech, poutích, trzích a festivalech, kde se často prodává u stánků s občerstvením.
Přestože vznikl již před více než dvaceti lety, jeho popularita se nijak nezměnila a dodnes je hvězdou mnoha videí a dalších příspěvků napříč sociálními sítěmi a své verze v různých pořadech předvedly i mnohé celebrity, třeba Kim Kardashian. Kromě Ameriky se navíc stal populární i v dalších zemích světa, např. v Austrálii, Kanadě, Dubaji, Británii, v mnoha východoasijských zemích a je třeba i hitem tchajwanských nočních trhů.
Mohlo by vás zajímat
Od smažených kuřat k Oreo
Za tvůrce smaženého Orea je považován jistý Američan arménského původu Charlie Boghosian známý pod přezdívkou Chicken Charlie. Tento propagátor nezdravých pochutin se proslavil svými stánky na různých veletrzích po celé Americe, hlavně ale v San Diegu jako „Muž, který osmaží vše“.
Zpočátku se specializoval na smažená kuřata, později nabízel i takové speciality jako okurky s arašídovým máslem. Vzhledem k tomu, že smažil prý i košili nebo botu, jsou smažené Oreo poměrně malým výstřelkem.
Smažené Oreo představil na veletrhu L.A. County, kde ho napadlo namočit sušenky Oreo do palačinkového těsta, usmažit je, polít čokoládovým sirupem, a nakonec posypat moučkovým cukrem. Právě tato specialita se pak stala jeho nejslavnějším jídlem.
Smažené Oreo jsou nejlepší teplé a s polevou
Na smažených Oreo není vlastně nic speciálního, tato kombinace ale chutná naprosto úžasně. Základem jsou oblíbené téměř černé čokoládové sušenky s bílou mléčnou náplní, které smažením změknou, neboť teplem rozteklá poleva zvláční sušenkové vrstvy. Smaží se pak v jednoduchém palačinkovém těstíčku, které se někdy vylepšuje podmáslím, aby bylo ještě křehčí a křupavější.
Hlavní však je podávat tuto dobrotu čerstvě usmaženou, ještě teplou, jen tak si smažené Oreo pořádně vychutnáte. I když se dezert spojuje s těmito plněnými sušenkami, je možné jej připravit i z jakýchkoliv jiných podobných. Smažená dobrota však rozpoutala téměř šílenství po Oreo sušenkách, které se staly základem dalších pochutin – třeba smažených Oreo v plátcích slaniny, smažené Oreo zmrzliny nebo smažených Oreo v hamburgeru.
Recept na smažené Oreo v těstíčku
V případě, že vás tato americká vyhlášená specialita zaujala, můžete si ji snadno připravit podle následujícího receptu a zažít tak atmosféru amerických slavností. Jak na to?
Budete potřebovat: 160 g hladké mouky, 2 lžíce cukru, 2 lžičky prášku do pečiva, 1/2 lžičky soli, 2 velká vejce, 480 g podmáslí, 24 sušenek Oreo, rostlinný olej na smažení.
Postup: Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Přidejte vejce a podmáslí a vyšlehejte hladké těstíčko. Na pánev nalijte dostatečnou vrstvu oleje a zahřejte ji na teplotu 180 °C. Sušenky pak postupně namáčejte do těstíčka. Ujistěte se, že jsou pokryty všechny strany a pak je opatrně vložte do rozpálené pánve.
Smažte dozlatova, obraťte a smažte i druhou stranu, dokud není také dozlatova. Každou stranu smažte asi 2 minuty. Usmažené Oreo přendejte na talíř a nechte okapat na papírové utěrce. Podávejte horké s posypem moučkového cukru nebo pokapané čokoládovou či karamelovou omáčkou.
Zdroje informací:
Thevistapress.com
Spaceshipsandlaserbeams.com
Filmora.wondershare.com
Thestayathomechef.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Není nad domácí zabijačku. Jaké dobroty z vepřového masa a vnitřností si můžete připravit v bytových podmínkách?
Jaké dobroty si můžeme připravit sami? [assetPageTips:857] Ovar Hlavu, lalok, plec, jazyk nebo kus krkovice vložíme do vroucí osolené vody s celým… Číst více
Zabíjačkové pochoutky aneb to nejlepší, co můžete na zabíjačce ochutnat
Zabíjačka je práce na celý den a mnohdy se pokračuje i den následující. Není divu, je potřeba zpracovat celé prase a to nějaký čas zabere. Znáte… Číst více
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Už jste někdy byli na zabijačce? Zažít tu… Číst více
12 nejbizarnějších jídel Ládi Hrušky: Smažená tlačenka nebo tatarák ze špekáčků jsou jen slabý začátek
Láďa Hruška není žádný šéfkuchař, ale přesto… Číst více
Zabijačkové hody 2023: Kam se v Praze a v jejím okolí vydat na nejlepší jitrničky, prdelačku a tlačenku
Zima již od dávných dob patří zabijačkám. Jsou… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Mezinárodní den pečeného selete
Samotnému pečení předchází nutné plánování a příprava. Sele se nakládá do nálevu, který může být například se svařené slané vody, do které se přidá… Číst více
Jako silvestrovské pohoštění můžete připravit ovar. Jeho výhodou je, že to zvládnete i v panelákovém bytě
Ovar může být tučnější nebo libovější podle použitých částí vepřového masa. Na libovější připravíme jazyk, plec nebo krkovici, tučnější je hlava,… Číst více
Vepřové nožičky jsou delikatesa, o kterou bývá na zabijačce rvačka. Předvařené a dokřupava upečené chutnají fantasticky
Jak správně vařit prasečí nožky? Spodní část… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Co je nezbytné přidat do velikonoční hlavičky? Jaké maso a bylinky na nádivku použít, aby skvěle chutnala
Hitem Tik Toku je tohle křupavé ovoce na špejli: Jak připravit „skleněné“ banány, melouny či hrozno?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 8 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 9 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 15 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Hitem sociálních sítí jsou smažené skořicové rolky ze zbytků toastového chleba. Příprava je rychlá, chuť božská
Sladká americká kuchyně: Limetkový koláč nebo čokoládové sušenky nemají chybu. Takhle si je připravíte snadno i doma
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá