Biskupský beránek: Vláčný moučník voní ovocem a čokoládou a podle našeho receptu ho připraví i pekařští začátečníci bez zkušeností
6. 4. 2023 Vaření
Letos nemusíte péct jen klasického piškotového beránka. Udělejte změnu, a upečte si biskupského beránka plného kandovaného ovoce, ořechů a rozinek. Není to nic složitého a s výbornou čokoládovou polevou je dokonalý. Už jen stačí uvázat mu mašli!
Proč si dát o Velikonocích biskupský chlebíček
Velikonoční beránek spolu s mazancem, obarvenými vajíčky a nádivkou patří mezi klasické ozdoby velikonočního stolu. Tradičně většinou připravujeme piškotového beránka, případně kynutého nebo tvarohového. A proč nevyzkoušet těsto na biskupský chlebíček?
Biskupský chlebíček nemusíme péct pouze o vánočních svátcích, dobrá příležitost se najde kdykoliv během roku. A Velikonoce jsou k tomu ideální, oblíbený moučník pak může mít podobu beránka. Ozdobí velikonoční stůl a ještě si pochutnáme.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do biskupského beránka
Biskupský beránek je nadýchaný díky sněhu z bílků a voňavý po másle a ovoci, případně ořeších. Nechybí mléko, někdy i žloutky, hladká mouka a prášek do pečiva, který směs při pečení krásně nadlehčí. Zapomenout nesmíme ani na typické suroviny pro biskupský chlebíček, a to na sušené nebo ještě lépe kandované ovoce. Díky tomu bude beránek báječně šťavnatý a sladký.
Voňavý hřebíček nebo rozpůlená a oloupaná mandlička vytvoří oko. A na závěr vybereme slušivou mašli.
Jak má vypadat poleva na biskupského beránka
K biskupskému chlebíčku patří čokoládová poleva. To samé platí i u biskupského beránka. Abychom tímto závěrečným krokem pečení nezkazili, je třeba hlídat kvalitu čokolády. Vybírejte jen takovou hořkou čokoládu, která obsahuje pouze kakao, kakaové boby, kakaové máslo a cukr. V případě mléčné čokolády ještě sušené mléko. Ve složení čokolády se může objevit i lecitin, případně pravá vanilka.
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček -…
Jak správně zacházet s keramickou formou na pečení
Před pečením keramickou formu zhruba na hodinu namočte do vody a pak důkladně osušte. Důkladné vymažte tukem všechny záhyby pomocí prstů nebo mašlovačky. Protože se beránek může snadno připálit v oblasti očí a uší, doporučuje se tyto části formy pečlivě obalit několika vrstvami alobalu. Při nalévání těsta do formy ho mírně nahrňte ke krajům, aby uprostřed nevznikl hřbet. Po vyndání beránka z trouby zabalte formu na chvíli do vlhké utěrky a nechte vychladnout, aby šel snadno vyklopit.
Jak upéct biskupského beránka
Na přípravu velkého beránka do dvoudílné keramické formy budete potřebovat: 130 g cukru moučka, 200 g másla, 4 žloutky, 260 g nasekaných vlašských ořechů, rozinky, kandované ovoce, 7 bílků, 130 g cukru, 360 g hladké mouky, ½ prášku do pečiva, trochu másla a hrubé mouky na vymazání a vysypání formy, na polevu 100 g čokolády na vaření a 1 lžíci kokosového tuku.
Jak na to? Troubu předehřejte na 220 °C. Formu na beránka vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Žloutky, máslo a cukr moučku v míse utřete do světlé pěny. Vyšlehejte do lesklé pevné hmoty bílky a postupně přidávejte cukr. Kandované ovoce smíchejte s moukou a práškem do pečiva a postupně vmíchejte do žloutkové pěny. Za závěr opatrně vmíchejte sníh. Těsto vlijte do hlubší části formy, přiklopte druhou stranu a pečte asi 10 minut, pak teplotu snižte na 180–170 °C a pečte dalších 65 minut.
Po upečení zabalte formu do vlhké utěrky a počkejte, až vystydne. Pak beránka vyklopte a nechte vystydnout.
Na zcela vychladlého beránka připravte čokoládovou polevu. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Vezměte si dva do sebe zapadající hrnce. Do spodního nalijte zhruba 1 centimetr horké, ale ne vařící vody. Čokoládu dejte do horního hrnce, přidejte kokosový tuk a nechte rozehřát. Vzniklou polevou přelijte vychladlého beránka a polevu nechte ztuhnout.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Masterchef, Prostřeno nebo Pečení na neděli? Gastronomický podzim v televizi začíná
Máte rádi pořady o vaření? V tom případě máte o… Číst více
Dokonalá domácí nutella: Připravíte si klasiku z lískových oříšků nebo verzi s bílou čokoládou?
Čokoládová pomazánka s lískovými oříšky je… Číst více
Hladká a chutná omáčka je prubířský kámen kuchařských dovedností
Připravit dobrou, chuťově zajímavou omáčku patří k vyššímu kuchařskému umění, k němuž se dopracujeme zkušeností a praxí. Dobrá omáčka musí mít… Číst více
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Jak na domácí sušenkovou pomazánku? Podle našeho návodu ji připravíte levou zadní!
Znáte karamelové sušenky „lotusky“? A víte, že se… Číst více
Jak na bešamel? Poradíme, jak zvládnout tuto základní omáčku do zapékaných pokrmů jako profíci
Co na bešamel připravit Na ½ l omáčky potřebujete: 60 g másla, 70 g hladké mouky, 20 g cibule (není nezbytná, ale dodá lepší chuť), ¾ l mléka, sůl,… Číst více
Bešamel ochutíme poměrně snadno. Kromě koření pomůže i sýr, česnek nebo cibule
Bešamel se vyrábí z tuku (většinou z másla), hladké mouky a mléka nebo smetany. Na másle osmahneme mouku do světle žluté barvy, zalijeme studeným… Číst více
Světový den Nutelly
Pravděpodobně se najde pár jedinců, kterým je smetanová kombinace ořechů a čokolády proti srsti, ale nejspíš jich nebude mnoho. My ostatní na začátku… Číst více
Balkánský ajvar byl původně náhražkou kaviáru. Víte, jak si tuhle paprikovou pomazánku připravit?
Pokud přemýšlíte, jak zpracovat úrodu paprik, je… Číst více
Lískové oříšky doplní energii po běhání, zmírní stres a ještě skvěle „nakrmí“ váš mozek!
Pokud se na podzim těšíte kvůli ořechům, dřív než… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
7 cukrářských rad, jak na dokonalý mazanec: Díky triku s vodou v troubě těsto nepopraská, pečicí papír zabrání připálení
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 11 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Staročeská velikonoční nádivka z krupice: Plněná uzeným masem a bylinkami a sypaná mákem chutná skvěle
Jak si připravit doma kandované ovoce. Je to oblíbená sváteční pochoutka i milý dárek