Hadi z listového těsta zpestří Den dětí. Vyzkoušeli jsme tři náplně, nejjednodušší a nejoblíbenější je ta šunková se sýrem
31. 5. 2023 Vaření
Den dětí je třeba pořádně oslavit a k tomu patří i pohoštění, které našim ratolestem vykouzlí úsměv na tváři. Hadi z listového těsta se slanou i sladkou náplní nejsou na přípravu složití a děti při výrobě mohou pomáhat. Vyzkoušeli jsme 3 různé náplně a na výsledek se můžete podívat v naší fotogalerii.
Domácí nebo koupené listové těsto?
Domácí listové těsto vyžaduje kromě času také trochu šikovnosti a především trpělivosti. Výhodou však je, že si jej můžete vyrobit více do zásoby a zmrazit pro pozdější využití. Jak na něj, se dočtete v článku o domácím listovém těstě. Listové těsto se ovšem dá koupit v každém supermarketu i předem rozválené na pečicím papíru, čímž odpadá spousta práce a času stráveného nad přípravou toho ručně dělaného.
Dobrá zpráva je, že i když se budete chtít vyhnout kupovanému polotovaru, a přesto se vám nebude chtít do zdlouhavé přípravy, existuje jednoduchý recept na falešné listové těsto, které lístkuje podobně jako originál, a ani na něj nepotřebujete drahé máslo. Jeho nevýhodou je však vyšší lepivost a je tedy potřeba jej vyválet mezi dvěma vrstvami potravinové folie.
Mohlo by vás zajímat
Vyrobili jsme 3 druhy hadů z listového těsta
Na naše pohoštění u příležitosti Dne dětí jsme použili 2 slané a 1 sladkou náplň.
-
Šunkovo-sýrová náplň je nejjednodušší a nejrychlejší variantou, u které nehrozí riziko vytečení, a děti tuto kombinaci milují. Šunka se jednoduše nakrájí nadrobno, sýr nastrouhá a to je veškerá práce, kterou náplni věnujete.
-
Rajčatovo-sýrová náplň je také skvělá, rajčatům je však třeba vyjmout dužinu, která by při pečení způsobila navlhnutí těsta a pokazila výsledek. K nakrájeným rajčatům a nastrouhanému sýru jsme přidali ještě pažitku, ale i čerstvá bazalka nebo jarní cibulka by byla v této kombinaci vynikající.
-
Jablkovo-skořicovou náplň jsme doplnili o předem namočené rozinky a nasekané oříšky. Stejně jako u klasického štrúdlu je třeba nastrouhaná jablka na těstě podsypat strouhankou, která vysaje přebytečnou šťávu.
Na hady z listového těsta budete dále potřebovat rozšlehané vejce na slepení těsta a potření povrchu, ingredience na posypání a vytvoření očí a jazyka.
My jsme posypali slané hady nastrouhaným sýrem a kmínem, ale použít se dají i sezamová semínka, hrubozrnná sůl, sladká paprika, nemletý mák nebo libovolné koření. Sladké hady je ideální poprášit trochou skořice a třtinového cukru. Cukr na povrchu zkaramelizuje a vytvoří hezkou texturu.
Očima a jazykem je vhodné hady dekorovat až po upečení, aby se tyto detaily nespálily. Na slané hady jsme použili slunečnicová semínka a papriku, štrúdlovou variantu jsme ozdobili rozinkami a jahodovou želatinovou tyčinkou.
Recept na hady z listového těsta
Postup přípravy je u všech hadů stejný a není na něm nic komplikovaného. Na co je ovšem třeba si dát pozor, je důkladné spojení těsta a položení hada na plech spojem dolů. Spoj na jiném místě by mohl způsobit rozjetí hada a vytečení náplně, a také by zkazil estetický dojem.
Na fotonávod, jak vyrobit hady krok za krokem, se můžete podívat i v galerii pod článkem.
My jsme na hady použili kupované a již rozválené listové těsto. Po rozmotání ruličky těsto nakrájejte podélně na 3 dlouhé trojúhelníky, prostředek poklaďte náplní a okraj potřete rozšlehaným vajíčkem. Vejce se teplem srazí a slepí i nedbale utěsněné spoje.
Náplň záleží pouze na chutích strávníků, inspirovat se můžete našimi osvědčenými tipy:
- šunka a sýr
- rajčata zbavená dužiny, sýr, čerstvé bylinky (pažitka, bazalka, petrželka,…)
- směs mletého masa, česneku, cibule a koření předem orestovaná na pánvi
- spařený a vody zbavený špenát, sýr, česnek
- rajčatové pyré, podušené žampiony, šunka, sýr
- jablka, skořice, cukr, rozinky, oříšky, strouhanka na podsypání jablek
- oříškovo-čokoládová pomazánka
- tvaroh, cukr, rozinky, oříšky
Mohlo by vás zajímat
Náplň do těsta opatrně zarolujte a vytvarujte i hlavu hada. Detaily nemá smysl před pečením ladit. Těsto hodně nabyde a veškerá snaha přijde vniveč. Hady položte na plech vyložený pečicím papírem spojem dolů a vytvarujte podle fantazie. Chcete-li, aby měl had zvednutou hlavu, podložte ji žáruvzdornou formičkou nebo zmačkaným pečicím papírem, alobalem apod.
Naaranžované hady z listového těsta potřete po celém dostupném povrchu rozšlehaným vejcem a posypte sýrem, kmínem, skořicí, cukrem, zkrátka libovolnou posypkou dle chuti.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20–25 minut dozlatova (v horkovzdušné troubě na 170 °C). Myslete na to, že hadi nabydou na objemu a je třeba jim dát na plechu dostatek prostoru. Po upečení vytvořte oči ze semínek či rozinek a jazyk z kousku červené papriky nebo želatinové tyčinky, červeného jablka apod.
Naše hodnocení svátečního pohoštění
Hodnocení chuti se zúčastnili 4 dospělí a 2 děti a zvítězila v něm nejjednodušší verze šunka-sýr s počtem 3 bodů. Na záda jí dýchala štrúdlová náplň se 2 hlasy, ale i rajčatová verze si vysloužila jeden 1 dospělácký bod.
S kupovaným listovým těstem se dobře pracovalo, obtížnější je však jej rozvinout z ruličky tak, aby se na povrchu mírně nepotrhalo. Je třeba jej nechat pár minut v pokojové teplotě, aby byl tento krok snazší. Drobné trhlinky však nejsou na škodu. Vytvoří totiž na povrchu hadů hezkou texturu.
Samotné balení náplně do těsta jde snadno a také přenesení hadů na plech, kterého jsme se trochu obávali kvůli roztržení delšího a tenkého válečku, hady vůbec nepoškodilo.
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Falešné listové těsto, které zvládne každý. Je levnější, krásně lístkuje a chutná skoro jako originál
Šneci, hadi nebo muffiny s příchutí pizzy: Tyhle křupavé variace na italský koláč zazáří nejen na dětské oslavě
Hadi z listového těsta zpestří Den dětí. Vyzkoušeli jsme tři náplně, nejjednodušší a nejoblíbenější je ta šunková se sýrem
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 21 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 22 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 23 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
9 tipů na slané dobroty z listového těsta: Upečte si pizza šneky, závin i party válečky!
Domácí listové těsto se vyplatí připravit ve větším množství. Přebytečnou část můžete zamrazit na příště
Jak na jednoduché jablečné taštičky: Výborné jsou klasicky pečené v listovém těstě, zajímavou verzí jsou taštičky z tortilly