Čerstvost mangoldu poznáme rozlomením řapíků, ze kterých je skvělá příloha. Stejně jako chřest potřebuje krátký var a šokové zchlazení
1. 6. 2023 Životní styl
Mangold je skvělá zelenina, která se může uplatnit v kuchyni na mnoho způsobů. Jeho listy mohou být přidány do polévek, dušené zeleniny, pod maso i do slaného koláče. Řapíky se využijí podobně jako chřest v salátech nebo v podobě zdravé přílohy.
Mangold je zelenina krásná na pohled
Nápadné listy mangoldu mohou mít různou barvu, nejen tradiční zelenou, ale také žlutozelenou a dokonce i fialové odstíny. Co ale opravdu zaujme, je nádherná barva řapíku a žilkování. Řapíky bývají barevně odlišné od plochy listu a najdeme na nich škálu barev od bílé a žluté přes oranžovou a červenou až po vínovou.
Mohlo by vás zajímat
Jak se mangold vaří?
Před kuchyňskou úpravou je důležité si uvědomit, že by listy mangoldu neměly být vařeny déle než 4 minuty, protože zelenina při delší tepelné úpravě ztrácí živiny. Syrové mladé lístky skvěle chutnají v zeleninových salátech nebo pomazánkách. Nakrájené listy si můžeme rovněž zamrazit a použít později.
Silné a dužnaté mangoldové řapíky lze využít obdobně jako chřest. Výhodou je výrazná barevnost řapíků, kterou oceníme například v pestrých salátech. Jelikož jsou stonky tužší než listy, řapíky vaříme samostatně nakrájené na špalíčky nebo menší kolečka.
Nakrájené řapíky se vkládají do vroucí osolené vody, povaří asi 5-7 minut podle velikosti kousků a ihned zchladí studenou až ledovou vodou. Tím se přeruší var a mangold si zachová krásnou barvu a křupavost.
Jak poznáme čerstvý mangold?
Při nákupu mangoldu je třeba být obezřetní. Staré listy totiž bývají hořké a houževnaté. Hořké mohou být i listy rostlin, které nebyly dostatečně zalévány. Čerstvý a dobře opečovávaný mangold poznáme snadno. Stačí, když sáhneme na řapík, který by měl při rozlomení krásně „lupnout“ – jen tak poznáme, že je opravdu křehký a tudíž i chutný.
Listy mangoldu nahradí špenát
I když jsou si mangold a špenát velmi podobní, přeci jenom mezi nimi existují rozdíly. Mangold má o něco výraznější chuť s lehce ořechovým nádechem. Při správné úpravě nechutná palčivě ani ostře.
Méně známý je fakt, že mangold byl v Čechách znám již před 300 lety, a dokonce byl ve střední Evropě nejoblíbenější zeleninou. Až později ho zatlačil do pozadí právě jeho drobnější příbuzný špenát.
A i když jsou mangold a špenát velmi podobné zeleniny a obě jsou skvělým doplňkem pestré stravy, nabízejí odlišné možností pro uplatnění. Bylo by tedy dobré do jídelníčku zařadit oba a užívat si jejich jedinečné chutě!
Mangold můžeme pěstovat od jara do podzimu
Pěstování mangoldu není náročné a daří se i v domácích podmínkách. Stačí, když mangoldu dopřejeme středně těžkou, dobře propustnou půdu s mírně kyselým pH. Semena se vysévají přímo do záhonu do hloubky 2 až 4 cm na vzdálenost 8 až 12 cm a řádky by měly mít odstup alespoň 30 cm. Stačí jen přiměřená zálivka a občasné přilepšení dusíkatým hnojivem.
Když zasejeme mangold v průběhu dubna, užijeme si květnovou sklizeň. Druhý osev se provádí v druhé polovině léta a sklízí se na podzim. Mangoldu svědčí blízkost cibule, salátu nebo keříčkových fazolí.
Náš tip:
O mangoldu už něco víme, teď ještě vyzkoušet, jak skvěle chutná. Přidejte ho třeba do slaného koláče s lososem podle videoreceptu, v němž pouze špenát nahradíte právě za výraznější mangold.
Zdroje informací:
ZahradkarskaPoradna.cz: Jak vypěstovat mangold, zdravou zeleninu plnou vitaminů
Wikipedia.org: Mangold
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Není nad domácí zabijačku. Jaké dobroty z vepřového masa a vnitřností si můžete připravit v bytových podmínkách?
Jaké dobroty si můžeme připravit sami? [assetPageTips:857] Ovar Hlavu, lalok, plec, jazyk nebo kus krkovice vložíme do vroucí osolené vody s celým… Číst více
Zabíjačkové pochoutky aneb to nejlepší, co můžete na zabíjačce ochutnat
Zabíjačka je práce na celý den a mnohdy se pokračuje i den následující. Není divu, je potřeba zpracovat celé prase a to nějaký čas zabere. Znáte… Číst více
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Už jste někdy byli na zabijačce? Zažít tu… Číst více
12 nejbizarnějších jídel Ládi Hrušky: Smažená tlačenka nebo tatarák ze špekáčků jsou jen slabý začátek
Láďa Hruška není žádný šéfkuchař, ale přesto… Číst více
Zabijačkové hody 2023: Kam se v Praze a v jejím okolí vydat na nejlepší jitrničky, prdelačku a tlačenku
Zima již od dávných dob patří zabijačkám. Jsou… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Mezinárodní den pečeného selete
Samotnému pečení předchází nutné plánování a příprava. Sele se nakládá do nálevu, který může být například se svařené slané vody, do které se přidá… Číst více
Jako silvestrovské pohoštění můžete připravit ovar. Jeho výhodou je, že to zvládnete i v panelákovém bytě
Ovar může být tučnější nebo libovější podle použitých částí vepřového masa. Na libovější připravíme jazyk, plec nebo krkovici, tučnější je hlava,… Číst více
Vepřové nožičky jsou delikatesa, o kterou bývá na zabijačce rvačka. Předvařené a dokřupava upečené chutnají fantasticky
Jak správně vařit prasečí nožky? Spodní část… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Mátu nemusíme hledat jenom v Mojitu, připravíme z ní skvělé voňavé pesto i svěží salát se sýrem feta
Vypěstování křupavého salátu v truhlíku je jednoduché: Návod krok za krokem od semínka až po úrodu
Chřest je nejlepší spotřebovat do týdne, říká odborník, a radí zabalit jej do vlhké utěrky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 8 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 9 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 15 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Jak doma uchovat čerstvé bylinky, aby vydržely dlouho svěží? Profíci mají jednoduchý, ale účinný trik s utěrkou
Saláty záhon neopustí od jara do podzimu. Když se správně vybere odrůda, přežijí mráz i letní vedro
Jak pěstovat mangold? Rostliny jsou nenáročné, dekorativní a úrodné