Výživový specialista Petr Havlíček k úplňkové dietě: Doporučuji začít přerušovaným půstem, ten tělu prospěje
31. 8. 2023 Ostatní
Druhý srpnový superúplněk je tady. Pro mnohé je to důvod opět vyzkoušet dietu, spojenou s krátkodobým půstem, která prý „zázračně“ funguje právě díky Měsíci. Podle Petra Havlíčka je pro tělo krátká doba bez jídla prospěšná, ale sám by to při úplňku nezkoušel.
Den bez jídla neuškodí
Populární výživový specialista, známý například z pořadů Jste to, co jíte či Rozum v troubě, má totiž s úplňkem špatnou zkušenost. „Upřímně řečeno, když je úplněk, já bych asi půst nedal. Jsem na úplněk citlivý, daleko hůř spím, mám větší hlad. Takže pro mě to určitě není,“ sdělil Havlíček webu Toprecepty.cz.
Jinak ovšem uznává, že krátkodobé nejedení má na organismus pozitivní vliv. „Tělo se uklidní, srovná se a je v pohodě, jen je třeba to správně načasovat,“ říká odborník na výživu. „Jestli to někomu dělá dobře, tak proč si nedat 24 nebo 36 hodin bez jídla, to ještě nikdy nikoho nezabilo. Samozřejmě je možné to absolvovat za určitých zdravotních podmínek,“ dodává s tím, že na dva dny hladovění má tělo stále dost energie.
Mohlo by vás zajímat
Kdy nejíst
„Půsty nejsou pro každého, pro každého však určitě je, že si to jezení omezí aspoň na 12 hodin denně a dalších 12 bude lačnit. Už jenom tím mohu začít,“ vysvětluje Petr Havlíček, který podporuje i trend přerušovaného půstu. „Naprosto s tím souhlasím. Nejíst krátce po probuzení a nejíst těsně před spaním. V ten moment už jste minimálně na dvanácti, mnohdy až na čtrnácti hodinách,“ dodává.
Úplňková dieta
Úplněk podle některých lidí skutečně nabízí i možnost zhubnout. Převážně díky měsíční „verzi“ redukce váhy, ale údajně lze shodit i za kratší dobu. Pokud chce někdo držet rychlejší verzi úplňkové diety, musel začít již o půlnoci ze středy na čtvrtek.
První den, v době úplňku či novoluní, se nejí nic, pouze se pijí v neomezeném množství čerstvé ovocné a zeleninové šťávy. Přísnější verze dokonce zapovídá i to a doporučuje pít jen vodu nebo neslazené čaje.
Dalších 24-26 hodin je vhodné omezit jídelníček pouze na ovoce, salát, polévky nebo zeleninová pyré, například z dýně. Zcela zakázány jsou po tyto dny těžká jídla, cukr, tuk, káva i alkohol.
Pohledem astroložky
Čtvrteční superúplněk ve 3:35 hodin. „Poslední srpnový den nastává úplněk se Sluncem v Panně a Lunou v Rybách. Jeho zdravotní dopad se může týkat dýchacích cest, ramenou a klíčních kostí, oblasti střev a také oblasti paty. Působí na psychiku, neklidem a pocitem přetíženosti, únavy,“ řekla webu Toprecepty.cz astroložka Maria Baudyšová Jirků.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Není nad domácí zabijačku. Jaké dobroty z vepřového masa a vnitřností si můžete připravit v bytových podmínkách?
Jaké dobroty si můžeme připravit sami? [assetPageTips:857] Ovar Hlavu, lalok, plec, jazyk nebo kus krkovice vložíme do vroucí osolené vody s celým… Číst více
Zabíjačkové pochoutky aneb to nejlepší, co můžete na zabíjačce ochutnat
Zabíjačka je práce na celý den a mnohdy se pokračuje i den následující. Není divu, je potřeba zpracovat celé prase a to nějaký čas zabere. Znáte… Číst více
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Už jste někdy byli na zabijačce? Zažít tu… Číst více
12 nejbizarnějších jídel Ládi Hrušky: Smažená tlačenka nebo tatarák ze špekáčků jsou jen slabý začátek
Láďa Hruška není žádný šéfkuchař, ale přesto… Číst více
Zabijačkové hody 2023: Kam se v Praze a v jejím okolí vydat na nejlepší jitrničky, prdelačku a tlačenku
Zima již od dávných dob patří zabijačkám. Jsou… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Mezinárodní den pečeného selete
Samotnému pečení předchází nutné plánování a příprava. Sele se nakládá do nálevu, který může být například se svařené slané vody, do které se přidá… Číst více
Jako silvestrovské pohoštění můžete připravit ovar. Jeho výhodou je, že to zvládnete i v panelákovém bytě
Ovar může být tučnější nebo libovější podle použitých částí vepřového masa. Na libovější připravíme jazyk, plec nebo krkovici, tučnější je hlava,… Číst více
Vepřové nožičky jsou delikatesa, o kterou bývá na zabijačce rvačka. Předvařené a dokřupava upečené chutnají fantasticky
Jak správně vařit prasečí nožky? Spodní část… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Pravý maďarský Krumplis tészta aneb Grenadýrmarš z brambor a těstovin skvěle ochutí mletá paprika a zakysanka
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Úplňkový půst má svá rizika, nesmíme do něj jít bezhlavě, varuje odbornice na výživu Margit Slimáková
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 8 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 9 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 15 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Pět kroků k dokonalé houbové smaženici: Báječná je z hříbků i z lišek, houby se musí dostatečně podusit a vejce je lepší prošlehat
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře