Americký Sad cake neboli „smutný" dort voní oříšky a díky snadnému hrníčkovému receptu je připraven za chvilku
12. 9. 2023 Vaření
Na první pohled vám možná trochu připomene brownies ve světlé variantě, tedy vlastně blondies. Sad cake je však trochu jiný. Jeho příprava je snadná, vystačíte si při pečení s pouhými třemi ingrediencemi, a navíc vás dostane příjemnou oříškovou příchutí.
Trochu smutný koláč
Sad cake v překladu znamená smutný koláč a možná i tak trochu smutně působí. Název však není odvozen od jeho nevýrazného vzhledu, ale podle toho, jak se proměňuje v průběhu přípravy.
Výrazem sad se totiž v angličtině označují i hutné nevykynuté, zkrátka nenadýchané koláče. Takové moučníky, které se během pečení sice zvednou, ale po vychladnutí splasknou. Díky tomu se na koláči vytvoří praskliny pro něj typické.
Mohlo by vás zajímat
Americký koláč ze starých kuchařek
Sad cake je takovým tradiční retro koláčem. Jde o recept ze starých amerických kuchařek, na který se možná trochu pozapomnělo, mnohé americké hospodyňky jej ale dodnes rády pečou, když je chuť na sladké, ale času zoufale málo.
V originále je Sad cake vlastně koláč z polotovaru, konkrétně z v Americe oblíbené pečicí směsi Bisquick, kterou prodává společnost General Mills pod značkou Betty Crocker.
Tato směs mouky, tuku (hydrogenovaného rostlinného oleje), cukru a kypřicího prášku pochází již ze třicátých letech minulého století. Tehdy byla vynalezena jako geniální směs na rychlou přípravu sušenek a inspirací pro její vznik byly sušenky podávané ve vlaku. Její slogan dokonce zněl „za 90 sekund od vybalení do trouby" a díky snadnému použití se z ní posléze začaly připravovat i koláče, palačinky, těsto na pizzu nebo i knedlíky.
Protože se u nás tato směs neprodává, dá se případně nahradit jinou podobnou směsí nebo si ji můžete sami snadno namixovat z jednoho šálku mouky, 1 a ½ lžičky kypřicího prášku, ½ lžičky soli a 2 a ½ lžíce oleje nebo rozehřátého másla.
Hutný, sladký a karamelový
Právě tato pečicí směs neboli baking mix je základem pro přípravu smutného koláče a kromě ní už na něj potřebujete jen cukr a vejce. Když pak všechny ingredience smícháte, nalijete do formy a upečete, vznikne vynikající jednoduchý a hříšně sladký moučník, který možná nevypadá úplně dokonale, ale má zajímavou tak trochu žvýkací a lepkavou konzistenci a příjemnou karamelovou a máslovou chuť.
Uvnitř je pak těsto vlhké a na povrchu krásně lesklé a křupavé podobně jako u brownies, respektive blondies. Snadno si pak tento koláč můžete maličko vylepšit. Obvykle mu trochu jinou chuť dodává strouhaný kokos, čokoládové čočky nebo ořechy (nejčastěji pekany).
Recept na pravý americký Sad cake
Pokud rádi zkoušíte nové recepty, ale dáváte přednost podobným rychlovkám, můžete si „smutný" koláč připravit podle následujícího receptu. Vzhledem k tomu, kolik se do něj dává cukru, si můžete být jisti, že po jeho ochutnání rozhodně smutní nebudete.
Budete potřebovat: 2 šálky hnědého cukru, ½ šálku krystalového cukru, 1 šálek rozpuštěného másla, 2 šálky hladké mouky, 3 lžičky kypřicího prášku, 4 vejce a 1 šálek nasekaných pekanových ořechů (lze použít i vlašské nebo arašídy)
- Předehřejte troubu na 180 °C. V míse promíchejte cukry, přilijte rozpuštěné máslo a vše dobře promíchejte, nejlépe elektrickým šlehačem.
- Pak do směsi postupně a za stálého šlehání přidávejte vejce jedno po druhém. Nakonec do směsi přisypejte mouku, kypřicí prášek a pekanové ořechy a míchejte, dokud nevznikne těsto. To pak nalijte do máslem vymazané formy o rozměrech 22 x 33 cm a pečte 40-45 minut.
- Hotový koláč nechte dobře vychladnout, pak jej nakrájejte na kostičky a podávejte.
Mrshappyhomemaker.com: Old fashioned sad cake
Wikipedia.org: Bisquick
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Není nad domácí zabijačku. Jaké dobroty z vepřového masa a vnitřností si můžete připravit v bytových podmínkách?
Jaké dobroty si můžeme připravit sami? [assetPageTips:857] Ovar Hlavu, lalok, plec, jazyk nebo kus krkovice vložíme do vroucí osolené vody s celým… Číst více
Zabíjačkové pochoutky aneb to nejlepší, co můžete na zabíjačce ochutnat
Zabíjačka je práce na celý den a mnohdy se pokračuje i den následující. Není divu, je potřeba zpracovat celé prase a to nějaký čas zabere. Znáte… Číst více
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Už jste někdy byli na zabijačce? Zažít tu… Číst více
12 nejbizarnějších jídel Ládi Hrušky: Smažená tlačenka nebo tatarák ze špekáčků jsou jen slabý začátek
Láďa Hruška není žádný šéfkuchař, ale přesto… Číst více
Zabijačkové hody 2023: Kam se v Praze a v jejím okolí vydat na nejlepší jitrničky, prdelačku a tlačenku
Zima již od dávných dob patří zabijačkám. Jsou… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Mezinárodní den pečeného selete
Samotnému pečení předchází nutné plánování a příprava. Sele se nakládá do nálevu, který může být například se svařené slané vody, do které se přidá… Číst více
Jako silvestrovské pohoštění můžete připravit ovar. Jeho výhodou je, že to zvládnete i v panelákovém bytě
Ovar může být tučnější nebo libovější podle použitých částí vepřového masa. Na libovější připravíme jazyk, plec nebo krkovici, tučnější je hlava,… Číst více
Vepřové nožičky jsou delikatesa, o kterou bývá na zabijačce rvačka. Předvařené a dokřupava upečené chutnají fantasticky
Jak správně vařit prasečí nožky? Spodní část… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Ananas v kuchyni: Zamilujete si ho v dezertech i ve sladkokyselé omáčce s masem
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 8 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 9 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 15 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
Americký chess pie aneb Šachový koláč: Je jemný díky pudinkové náplni, voňavý po másle a na přípravu neskutečně snadný
Zdravější brownies se obejdou bez pšeničné mouky, přidaného cukru i másla. Nikdo nepozná, že jsou z avokáda