Voňavé dýňové karí podle Adama z MasterChef Česko: Je to tak jednoduché a chutné, že to zvládne úplně každý, říká
20. 9. 2023 Vaření
Čtvrtý díl soutěže MasterChef Česko je za námi. Zazářil v něm Adam Rundus, který, slovy porotce Přemka Forejta, připravil nejlepší jídlo první výzvy a pelášil tak rovnou na balkon. Adamovo dýňové karí nás tak zaujalo, že jsme ho poprosili o recept.
Brácha slavné sestry
Pokud vám usměvavý Adam Rundus z Prahy někoho připomíná, pak možná sledujete jeho sestru. Známá kuchařka, blogerka, cestovatelka a autorka několika úspěšných kuchařských knih Kamu byla svému bráchovi jistě inspirací.
Stejně jako ona, i Adam miluje cestování a nějakou dobu žil na Kostarice či na Srí Lance, odkud právě pochází recept na voňavé dýňové karí, jímž ohromil porotu ve 4. díle soutěže MasterChef Česko.
„Tohle bylo snad moje první jídlo v životě, které jsem kdy vařil. Je to tak jednoduché a chutné, že to zvládne úplně každý a vystřelí to vaše chuťové pohárky na balkón a ještě dál!" řekl Adam pro web Toprecepty.cz a přiblížil taky, jak k receptu přišel.
„Před pár lety jsem byl na Srí Lance, kde je kari na každém rohu. Nic jiného tam člověk nejí, protože když potřebujete šetřit, tak za kari polévky na tisíc způsobu zaplatíte v přepočtu 64 Kč a ještě se z toho nají dva lidi!"
Mohlo by vás zajímat
Recept na kari podle Adama
Na základ voňavého karí je potřeba: 1 střední dýně hokaido, 1 bílá cibule, 1 česnek, 3 - 4 mrkve (lze použít i batát), 400 ml kokosového mléka, svazek máty či koriandru, 2 lžičky oleje (nejlépe kokosového), 1 lžíce sušené kurkumy, 1 lžíce červené kari pasty, 1 lžička římského kmínu, 1 limeta na dochucení, 200 - 300 ml vody či zeleninového vývaru nebo vývaru ze sušených shiitake, 1 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, rybí omáčka
Na přípravu hub je potřeba: 4 - 6 čerstvých Shiitake hub (lze použít i sušené), 2 lžičky másla (lze použít kokosový olej), sójová omáčka či rýžové víno
Postup: Mrkve oloupeme, nakrájíme (mohou být větší kusy - rozmixují se). Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kostky. Na pekáč s pečícím papírem vyskládáme dýně a mrkve. Přidáme podélně rozkrojený česnek, vše zakapeme olivovým olejem, posypeme lehce římským kmínem a necháme péct na 180-190 °C na horkovzuduch. Pečeme cca 30 minut, zelenina musí být měkká.
Jestliže používáme sušené houby Shiitake, tak je dáme na 30 minut vařit do horké vody (nesolit). Čerstvé Shiitake nakrájíme po klobouku na plátky. Houby (ať už vařené a scezené, nebo čerstvé nakrájené) osmahneme na pánvi na másle, či kokosovém oleji (4-5 minut) dokud se nezatáhnou. Nakonec přidáme 1 - 2 lžíce sójové omáčky, ztlumíme oheň a zamícháme. Houby dáme stranou, pánev budeme ještě potřebovat.
V hrnci si na kokosovém oleji osmažíme nahrubo nakrájenou cibuli. Až bude krásně zlatavá, přidáme z trouby měkkou zeleninu (nechte si 1/4 dýně stranou). Přidáme kari pastu, či koření Garam Masala, kari a kurkumu.
Následně přilijeme plechovku kokosového mléka, zalijeme vývarem či vodou tak, aby se vše spojilo a přivedeme k varu. Následně rozmixujeme dohladka a dochutíme šťávou z limety a rybí omáčkou (přidávejte po troškách a ochutnávejte).
Na pánvi, kde jsme připravovali Shiitake, do křupava zprudka opečeme zbylou dýni. Tu dáme do misek, zalijeme polévkou, posypeme dýňovým semínkem, přidáme Shiitake houby a to nejdůležitější, přisypeme naši čerstvost - bylinky! Můžete přidat i praženou kukuřici či nasekané chilli!
Adamovy tipy:
- Koření Garam Masala není vždy k sehnání. Můžete si je ale snadno udělat i doma. Stačí smíchat koriandrová semínka, římský kmín, skořici, kardamom, hřebíček, černý pepř a muškátový oříšek.
- Do dýňového karí určitě doporučuji vývar, dá jídlu mnohem plnější chuť.
- Co se týká rybí omáčky, ve vege variantě ji vynechejte nebo se podívejte v obchodě po její vegan verzi z ananasu.
- Při používání kokosového mléka plechovku nebo krabičku před otevřením vždy řádně pořádně protřepejte/zamíchejte.
- Kari polévky se mohou podávat s rýží, nejlepší je rýže, která se vaří ve vývaru, potom doporučuji přidat nasekané kešu ořechy, výborné jsou s kokosovým sambolem, což se dělá z čerstvého kokosu drceným mezi kameny, vznikne z toho taková mini rýže. Také určitě doporučuji placky papadam, kdo miluje křupavý a smažený, tak šup do toho!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Není nad domácí zabijačku. Jaké dobroty z vepřového masa a vnitřností si můžete připravit v bytových podmínkách?
Jaké dobroty si můžeme připravit sami? [assetPageTips:857] Ovar Hlavu, lalok, plec, jazyk nebo kus krkovice vložíme do vroucí osolené vody s celým… Číst více
Zabíjačkové pochoutky aneb to nejlepší, co můžete na zabíjačce ochutnat
Zabíjačka je práce na celý den a mnohdy se pokračuje i den následující. Není divu, je potřeba zpracovat celé prase a to nějaký čas zabere. Znáte… Číst více
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Už jste někdy byli na zabijačce? Zažít tu… Číst více
12 nejbizarnějších jídel Ládi Hrušky: Smažená tlačenka nebo tatarák ze špekáčků jsou jen slabý začátek
Láďa Hruška není žádný šéfkuchař, ale přesto… Číst více
Zabijačkové hody 2023: Kam se v Praze a v jejím okolí vydat na nejlepší jitrničky, prdelačku a tlačenku
Zima již od dávných dob patří zabijačkám. Jsou… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Mezinárodní den pečeného selete
Samotnému pečení předchází nutné plánování a příprava. Sele se nakládá do nálevu, který může být například se svařené slané vody, do které se přidá… Číst více
Jako silvestrovské pohoštění můžete připravit ovar. Jeho výhodou je, že to zvládnete i v panelákovém bytě
Ovar může být tučnější nebo libovější podle použitých částí vepřového masa. Na libovější připravíme jazyk, plec nebo krkovici, tučnější je hlava,… Číst více
Vepřové nožičky jsou delikatesa, o kterou bývá na zabijačce rvačka. Předvařené a dokřupava upečené chutnají fantasticky
Jak správně vařit prasečí nožky? Spodní část… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Ze starých rohlíků uděláte skvělou pizzu: Připravit můžete i sladkou klasiku nebo zobání k televizi
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 8 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 9 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 15 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Co dnes dělají vítězové MasterChef Česko: Brzký konec slávy, několik kuchařek, práce v televizi i vaření v nejlepší restauraci na světě
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře