Polévka s lasagnemi je skvělá pro chladné podzimní večery: Je uvařená za pár minut a připomíná slunnou Itálii
2. 11. 2023 Vaření
Pokud máte rádi italskou kuchyni, bude pro vás polévka s lasagnemi skvělým pokrmem. Jde totiž o skvělou volbu pro rychlou a zároveň vydatnou večeři, která vás zahřeje v chladných podzimních večerech. Inspirujte se tedy kuchyní z Apeninského poloostrova a vyzkoušejte netradiční polévku, kterou si určitě oblíbíte.
Polévky na prvním místě
Polévky jsou ideální volbou pro podzimní jídelníček z několika důvodů. Jak se teploty snižují, polévky mohou poskytnout například tolik potřebné teplo. Kromě toho je podzim časem, kdy se často zvyšuje výskyt nachlazení a chřipky, proti nimž mohou polévky, bohaté na vitaminy a minerály, pomoci posílit imunitní systém.
Jsou také obecně snadné na přípravu, což uvítá každý, kdo nemá moc času. Podstatný je i fakt, že podzim je dobou sklizně mnoha druhů zeleniny, jako jsou dýně, mrkev a celer, které jsou skvělými surovinami pro polévky.
Mohlo by vás zajímat
Krémová konzistence vede
Mezi nejoblíbenější podzimní polévky u nás patří například česnečka nebo houbová. Mezi milovníky polévek se velké oblibě těší také ty krémové, například z dýně nebo brokolice. Jsou bohaté na vitaminy a minerály a jejich krémová konzistence dodává pocit sytosti. Klasikou podzimních polévek je také bramboračka a nelze zapomenout ani na tradiční českou zelnou polévku.
Italské chutě
I v Itálii jsou polévky velmi oblíbeným jídlem a každý region má své vlastní speciální recepty. Jednou z nejznámějších italských polévek je minestrone, hustá polévka plná čerstvé zeleniny a bylin, další populární polévkou je pasta e fagioli, lehké jídlo vyrobené z fazolí, těstovin, rajčat, cibule, celeru a mrkve nebo pappa al pomodoro z rajčat a chleba, ochucená bazalkou. I ribollita je typickým pokrmem s červenými fazolemi, zelím, mrkví a chlebem.
Polévka s lasagnemi a parmazánem
Variací na italskou kuchyni by se dala nazvat i polévka s lasagnemi. Ty jsou tradiční pochoutkou se sýrem, převážně směsí mozzarelly, parmazánu a ricotty, a masovou omáčkou z mletého hovězího.
Na její přípravu budete potřebovat: 500 g libového mletého hovězího masa, 1 lžíce oregana, 1 lžíce česneku, 1/2 lžičky soli a pepře, 1 cibuli, 2 lžíce rajčatového protlaku, 80 ml smetany, 3 stroužky česneku, 1 l kuřecího vývaru, 500 g rajčatové passaty (nebo rajčatového džusu, neochuceného), hrst čerstvé bazalky, hrst čerstvého koriandru, 8 plátků lasagní a parmazán na posypání.
Jak na to?
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hluboké pánvi osmažte cibuli dosklovita. Bude stačit 2-3 minuty. Přidejte rozmačkaný česnek a smažte dalších 30 sekund.
- Do pánve přidejte mleté maso a nechte ho zatáhnout, až získá našedivělou barvu.
- Do masa přimíchejte rajčatový protlak a koření, osolte a opepřete. Přidejte rajčatovou passatu a zamíchejte.
- Zalijte kuřecím vývarem, přidejte passatu nebo džus a přisypejte rozdrobené lasagne.
- Vařte do doby, kdy bude maso hotové a lasagne měkké. Nakonec přidejte smetanu, bazalku a koriandr a promíchejte.
- Polévku servírujte posypanou nastrouhaným parmazánem.
Náš tip: Připravte si podle našeho videoreceptu originální italské lasagne:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Není nad domácí zabijačku. Jaké dobroty z vepřového masa a vnitřností si můžete připravit v bytových podmínkách?
Jaké dobroty si můžeme připravit sami? [assetPageTips:857] Ovar Hlavu, lalok, plec, jazyk nebo kus krkovice vložíme do vroucí osolené vody s celým… Číst více
Zabíjačkové pochoutky aneb to nejlepší, co můžete na zabíjačce ochutnat
Zabíjačka je práce na celý den a mnohdy se pokračuje i den následující. Není divu, je potřeba zpracovat celé prase a to nějaký čas zabere. Znáte… Číst více
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Už jste někdy byli na zabijačce? Zažít tu… Číst více
12 nejbizarnějších jídel Ládi Hrušky: Smažená tlačenka nebo tatarák ze špekáčků jsou jen slabý začátek
Láďa Hruška není žádný šéfkuchař, ale přesto… Číst více
Zabijačkové hody 2023: Kam se v Praze a v jejím okolí vydat na nejlepší jitrničky, prdelačku a tlačenku
Zima již od dávných dob patří zabijačkám. Jsou… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Mezinárodní den pečeného selete
Samotnému pečení předchází nutné plánování a příprava. Sele se nakládá do nálevu, který může být například se svařené slané vody, do které se přidá… Číst více
Jako silvestrovské pohoštění můžete připravit ovar. Jeho výhodou je, že to zvládnete i v panelákovém bytě
Ovar může být tučnější nebo libovější podle použitých částí vepřového masa. Na libovější připravíme jazyk, plec nebo krkovici, tučnější je hlava,… Číst více
Vepřové nožičky jsou delikatesa, o kterou bývá na zabijačce rvačka. Předvařené a dokřupava upečené chutnají fantasticky
Jak správně vařit prasečí nožky? Spodní část… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Polévky, které máte hotové do dvaceti minut: Tradiční česnečku trumfne nejen brokolicová, ale i japonská klasika miso
Konfitovaný česnek používají v luxusních restauracích: Podle našeho podrobného návodu není problém si ho připravit doma
Jak připravit nejlepší pečenou zeleninu: Díky snadným tipům získají dýně i červená řepa vynikající chuť
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 8 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 9 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 15 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Česnečka je druhá nejlepší polévka ve střední Evropě: Odborníci ocenili její účinky proti nachlazení i kocovině
Lasagne z jedné pánve jsou hitem internetu: Nepotřebujete na ně bešamel, přitom báječně chutnají a hotové jsou do půl hodiny
Domácí rajčatový protlak si uchová pravou chuť rajčat. Jen je potřeba dbát na správnou hustotu i chuť, aby byl výsledek dokonalý