Hanušky aneb Bramboráky z Českého ráje: Voní česnekem a majoránkou, křupavost jim dodá jedna nezvyklá ingredience
11. 3. 2024 Vaření
Nevíte, co jsou hanušky? Jde o variantu bramborových placek Českého ráje. Tyto bramboráky voní česnekem a majoránkou a stejně jako další varianty mizí z talíře rychlostí blesku.
Jaké jsou varianty bramboráků
Nejčastěji se pro ně využívá název bramboráky. Bramborák známe ale také pod jihočeským názvem cmunda, na Moravě mu zase říkávali krompelák. Kromě kocoura, bandoráku, kramfleku nebo třeba vošouchu se můžeme setkat i s názvem hanušky.
V zásadě vždy jde o slané bramborové placky s vejcem, solí, česnekem a majoránkou a obvykle i s moukou. Stejně jako je hodně názvů po obdobný pokrm, také je spousta krajových i rodinných variant. Můžeme se setkat s tím, že různí lidé znají pod určitým názvem různou variantu bramboráku. Třeba i v jedné oblasti.
A abychom nezapomněli. Tam, kde se říká hanušky, se pro stejné jídlo využívá i pojmenování halušky.
Mohlo by vás zajímat
Co se dává do hanušek
Hanušky se říká bramborákům v oblasti pod Kozákovem na Turnovsku v Libereckém kraji. Tato okrajová oblast Českého ráje je stejně krásná jako jsou výborné tyto placky. Typické jsou množstvím česneku a majoránky. I do hanušek se přidává k nastrouhaným bramborám mléko, aby netmavly. Zajímavostí v tomto bramboráku jsou škvarky, které dopřejí pokrmu další chuť a samozřejmě vůni. Placky jsou řidší, než bývá u bramboráku zvykem.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak připravit hanušky
Na přípravu budete potřebovat: 750 g brambor, 2 vejce, 250 ml horkého mléka , škvarky podle chuti, 1 lžíci majoránky, 8 stroužků česneku, 5-6 lžic hladké mouky, sůl, mletý kmín, mletý pepř a sádlo na smažení.
Jak na to? Ohřejte si mléko. Brambory oškrábejte a nastrouhejte je najemno a okamžitě zalijte trochou horkého mléka (nemusí být využito vše). Česnek oloupejte a prolisujte ho. Česnek spolu s kořením, rozklepnutými vejci a moukou přidejte k bramborám. Škvarky nasekejte a vmíchejte ke směsi. Těsto je oproti jiným bramborákům řidší.
Na pánvičce rozehřejte sádlo a lžicí na ni nandávejte těsto, ze kterého vytvoříte tenkou placičku. Smažte ji z obou stran. Hanušky můžete chystat jako hlavní jídlo i jako přílohu v drobnější podobě.
Náš tip: Připravte si hanušky aneb bramboráky z Českého ráje podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Chyby při tvoření studeného pohoštění: Dbejte na kvalitu a čerstvost surovin
Myslet je potřeba mimo jiné i na to, že nakrájené ovoce na tácech začne během chvíle hnědnout. Pomůžete mu nejlépe tím, že z něj připravíte ovocný… Číst více
Časté chyby při přípravě pomazánek: Dbejte na čerstvost a nekombinujte mnoho surovin
Příprava pomazánek je velmi snadná. Ale tak jako u všeho, i zde je potřeba se vyhnout zásadním chybám, kvůli kterým byste si na pomazánce… Číst více
7 nezdravých kombinací: Proč byste neměli dávat do čaje mléko a potírat toust marmeládou
Ráno čerstvý toast s marmeládou a večer pořádný… Číst více
Co vysadit na jednom záhonku? Máta je skvělý parťák k bramborům, česnek chrání před plísněmi a rajčatům to vedle okurek nesvědčí
Někdy bývá zahradničení trochu metodou pokus-omyl… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Jak pěstovat, sklízet a sušit majoránku. Oblíbená rostlina je důležitým kořením naší kuchyně
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 1 hodinou
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 1 hodinou
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 8 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Křupavé bramboráky: Ke křupavosti pomůže nahradit mouku jinou ingrediencí a placky pak smažit na rozpáleném sádle
Jak doma vyrobit škvarky, aby byly voňavé a dokonale křupavé? Pomáhá fígl s mlékem, ale důležité je i správné krájení
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů