Polévka z hlívy s medvědím česnekem: Svěží, a přitom vydatná jarní polévka voní česnekem, pikantní chuť jí dá pálivá paprika
3. 4. 2024 Vaření
Polévka z hlívy s medvědím česnekem je vynikajícím jarním jídlem. Můžete si ji připravit třeba v pikantní podobě a kromě chutě česneku přidat třeba i pálivou papriku, případně feferonku.
Polévka s medvědím česnekem
Teď je sezóna medvědího česneku. Tato časně jarní aromatická bylinka vonící česnekem je skvělou možností, jak si zpestřit jídelníček, a do polévek se krásně hodí. Kromě typické chuti dodá i krásně svěže zelenou barvu a potěší chuťové buňky i oči.
Polévku s medvědím česnekem můžeme přichystat pouze s bramborami, ale také do ní dát druhou významnou ingredienci - hlívu. Když už ji neseženeme v lese, můžeme sáhnout do připravených zásob, ale také do chladicího pultu v supermarketu. Tato houba totiž bývá poměrně běžně k sehnání.
Mohlo by vás zajímat
Ingredience do polévky z hlívy s medvědím česnekem
Kromě hlavních ingrediencí, tedy hlívy, medvědího česneku a brambor, je polévka plná papriky v nejrůznějších podobách. A tady záleží na tom, jaké chutě upřednostňujeme. Může jít pouze o sladkou papriku, ale také můžeme sáhnout po pálivé, případně uzené. Variantou je i papriková pasta. Možná máte pastu i doma připravenou. Kdo má rád pálivé, může přidat chilli papričku. Na polévku ideálně využijeme vývar.
Obliba této aromatické byliny poslední dobou prudce stoupla. A tak se medvědí česnek houfy mlsných Čechů vydávají sbírat do (zejména lužních) lesů a svá místečka si začínají bedlivě střežit. Pokud…
Polévka z hlívy s medvědím česnekem
Na tuto pikantní polévku budete potřebovat: 250 g hlívy, 3 středně velké brambory, 1 lžičku sladké papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1/2 lžičky uzené papriky (nemusí být), 1 lžíci paprikové pasty, 1 litr zeleninového vývaru, 1 lžíci másla, 1 lžíci mouky, menší svazek medvědího česneku, sůl a čerstvě mletý pepř.
Jak na to? V hrnci nechte rozpustit máslo, zasypte ho moukou a udělejte světlou jíšku. Přisypte papriky, nechte je rozvonět a hned zalijte vývarem. Prošlehejte, ochuťte paprikovou pastou a přiveďte polévku k varu.
Brambory oloupejte a nakrájejte je na kostičky, hlívu nakrájejte na jemné proužky a přidejte vše do polévky. Vařte doměkka. Do hotové polévky vmíchejte jemně pokrájený medvědí česnek a případně dochuťte solí a pepřem.
Náš tip: Z hlívy si můžete připravit i podle tohoto videoreceptu dršťkovou polévku a navrch ji ozdobit medvědím česnekem
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Polévková směs připravená na tuku byla hitem našich babiček. Připravíme ji podle oblíbeného receptu
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“
Jak připravit světlou jíšku? Stačí pouze mouka a tuk, za pár minut je hotovo
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 22 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 23 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Začíná sezona medvědího česneku: Kolik za něj dáte na trhu a kolik v supermarketu? Víme, kde je teď nejlevnější
Medvědí česnek začíná růst: Jak ho v přírodě poznat, kam se za ním vydat a jak ho sbírat? Díky těmto tipům se už nespletete
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře