Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V dalším díle pořadu Buchty po ránu cestoval Josef Maršálek s Terezou Bebarovou kolem světa. Vydali se po stopách slavných jablečných moučníků, přičemž upekli celkem tři. Americký apple pie si nyní můžete doma udělat podle receptu slavného cukráře i vy. 

Jablečné moučníky z celého světa

Jablečných moučníků je celá řada. Obvykle si je spojujeme s podzimem, ovšem vzhledem k tomu, že jablka jsou k dostání po celý rok, si je můžeme upéct kdykoliv. Právě nyní, když ještě žádné další ovoce není dostupné, je na to ideální čas. Americký koláč apple pie by se dal právem označit za jeden z nejslavnějších jablečných moučníků vůbec a je i jedním ze symbolů americké kuchyně.

Na slávu koláče měla velký vliv i oblíbená americká komedie American pie, která je u nás známá pod názvem Prci, prci, prcičky. V každém případě se apple pie proslavil po celém světě a samozřejmě, že jej nemohl vynechat ani Josef Maršálek během svého putování po stopách vyhlášených jablečných zákusků

Koláč s mřížkou

Přestože je dnes apple pie považován za typický americký moučník, původem pocházel z Anglie a jeho kořeny sahají zřejmě až do Francie. V každém případě se podobné koláče pekly již ve 14. století. Apple pie je vlastně celkem jednoduchý koláč z křehkého těsta s jablečnou náplní, který má po celém světě mnoho alternativ.

Pro slavný americký apple pie je navíc typické to, že je těsto nejen vespod, ale zakrývá i náplň buď v podobě celistvého plátu nebo je na něm jen mřížka z těsta. A právě jednu takovou klasickou verzi amerického apple pie upekl v pořadu Buchty po ránu Josef Maršálek

Jak na dokonalý apple pie?

I když se koláč možná na první pohled jeví složitě, když se budete při pečení řídit radami populárního cukráře, zvládnete jej snadno.

  • Josef Maršálek hlavně doporučuje používat na koláč mouku na křehká těsta místo té obyčejné hladké, z níž bude těsto krásně rozsýpavé a křehké.
  • Vzhledem k tomu, že jde o křehké těsto, je třeba hlavně myslet na to, že všechny ingredience mají být dostatečně vychlazené
  • Těsto na americký apple pie je jiné tím, že se do něj dává více cukru a také hodně vody. Těsto pak má, jak říká Josef Maršálek: „Specifické vlastnosti, protože se používá k dekoraci koláčů a musí vydržet to tahání a pnutí a nesmí se smršťovat v troubě při pečení.“
  • Těsto se navíc v případě amerického koláče s vrchní vrstvou nepředpéká, jak bývá jinak zvykem u koláčů z křehkých těst s náplní. „Ten vrch, tedy horní část těsta by se pak již nespojila s těmi boky a spodkem. Je proto třeba vše péct najednou,“ upozorňuje cukrář.  
  • Josef Maršálek koláč zakryl mřížkou, která je pro tyto koláče typická, pokud byste zvolili celý plát, nesmíte zapomenout v něm udělat otvor, aby měla kudy unikat pára. 

Jablečný koláč podle Josefa Maršálka

Máte rádi jablečné moučníky a zaujal vás právě apple pie? Podle receptu Josefa Maršálka se do toho můžete pustit třeba hned. Jak na to? 

Budete potřebovat: 670 g mouky na křehká těsta, 320 g studeného másla, 60 g cukru krupice, 220 g ledové vody a 6 g soli. Na náplň si připravte: 1 kg jablek, 2 g muškátového oříšku, 5 g skořice, 30 g vody, kůru a šťávu z 1 citronu, 50 g másla, 20 g kukuřičného škrobu a 70 g javorového sirupu, vejce na potření a cukr na posypání těsta.  

  1. Do mísy si odvažte mouku, přidejte studené máslo, cukr a sůl. Vše pak propracujte nejlépe v robotu na nejnižší stupeň, až vznikne drobenka, v níž nejsou vidět velké kusy másla. Teprve pak přidejte ledovou vodu a pokračujte v hnětení, dokud se ingredience nespojí. Těsto poté prohněťte, vytvarujte z něj kouli, zabalte ji do fólie a nechte odpočinout v lednici. Těsto je možné si připravit i delší dobu dopředu, v lednici vydrží až 5-6 dnů. 
  2. Na náplň oloupejte jablka a nastrouhejte je na tenké plátky. Přidejte všechny ostatní ingredience na náplň. Dobře zamíchejte, aby se škrob dostal do všech částí směsi, neboť funguje jako zahušťovadlo. 
  3. Koláčovou formu vymažte máslem nebo olejem. Těsto rozdělte na dvě části. Pracovní plochu posypejte moukou, polovinu těsta trochu zmáčkněte dlaní a těsto pak rozválejte na plát ve tvaru kruhu, který bude o 6-7 cm větší, než je velikost formy, aby těsto stačilo i na boky. Těsto stále pootáčejte, aby se nelepilo k válu.
  4. Těstem pak vyložte formu a prsty namačkejte na spodní okraj a pak přitiskněte ke stěnám. Dno několikrát propíchejte vidličkou, aby se nezvedlo. Ostrým nožem pak seřízněte okraje přečnívající ven z formy. Okraje ještě zmáčkněte. Pak těsto naplňte připravenými jablky. 
  5. Druhou polovinu opět rozválejte a nakrájejte na 3cm pásky. Můžete použít i ozdobné rádýlko. Jednotlivé pásky pak položte křížem na koláč, aby vznikla mřížka. Můžete je i proplést, aby mřížka vypadala efektněji. Okraje zmáčkněte, přebytečné těsto odstraňte. Mřížku pak potřete rozšlehaným vajíčkem a nakonec posypejte cukrem. Koláč vložte do trouby předehřáté na 150-160 °C a pečte 50 minut až hodinu. 

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Apple pie

Náš tip: Trochu jiný koláč pro změnu s ovesnými vločkami můžete upéct podle našeho video receptu. 

Na fotografie z přípravy apple pie v pořadu Buchty po ránu se můžete podívat v naší fotogalerii

Fotogalerie - Buchty po ránu - apple pie

Ukázat 21 fotografií

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více