Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skořicové šneky jsou asi nejslavnějším pečivem severských zemí. V poslední době se ale probojovaly i na pulty a do vitrín českých kaváren a pekařství. V každé mají trochu jiné, chtěli jsme proto zjistit, kam se pro ně v Praze vyplatí zajít a zda vyšší cena zaručí lepší chuť.

Slavný skořicový moučník

Skořicové šneky nebo také rolky patří k nejvyhlášenějším moučníkům českých kaváren, hlavně tedy těch moderních, které nabízejí kromě posezení v moderně laděném interiéru i filtrovanou kávu.

Právě tyto kavárny se hodně inspirují severskými minimalistickými trendy. A protože jsou skořicové šneky moučníkem populárním právě na severu, tedy ve Švédsku, v Dánsku, v Norsku, Estonsku i Finsku, do nabídky moderních kaváren se skvěle hodí.

Koupit skořicové šneky ale můžete i jinde, například v mnoha pekárnách a nejen tam. Ostatně, u nás je proslavil hlavně švédský řetězec obchodů s nábytkem Ikea, až pak se staly běžnou nabídkou kaváren a pekáren. 

Severské nebo americké?

Tradiční skořicové šneky jsou sladké pečivo z kynutého těsta (třeba v Dánsku na ně ale používají těsto plundrové). Často se přelévají různými polevami, nejčastěji jen obyčejnou cukrovou.

Skořicové rolky se postupem let staly hodně populární i v Americe. Americké cinnamon rolls bývají mnohem vydatnější a také hodně ozdobené vrstvou smetanové polevy.

Deset pražských skořicových šneků

V českých kavárnách seženete šneky z různých těst, různé dochucené i nazdobené. A protože jsou skořicové šneky velmi populární pečivo, které pečou i v těch nevyhlášenějších pekárnách, rozhodli jsme se otestovat, kde mají v Praze ty nejlepší. Obešli jsme nejznámější pražská pekařství, kavárny i kavárenské řetězce a v každém poctivě ochutnávali a porovnávali i ceny. Zde je výsledek. 

Arctic Bakehouse
Vyhlášenou pražskou pekárnu, která má dnes již své prodejny na čtyřech místech v Praze, sice vlastní dva Islanďané, ale pečou tu chleba, který vyhovuje i zmlsaným českým jazýčkům. Nabídku chlebů pak doplňují francouzské croissanty, danish pastry, americké cookies i britské scones a samozřejmě nesmí chybět ani severské skořicové rolky

Hodnocení: Místní cinnamon roll nás trochu zklamala v tom, že byla posypaná jen moučkovým cukrem, takže byla trochu sušší. Vše ale vyvažovala příjemná chuť po marcipánu a silná skořicová vrstva. Rolka byla hutnější a byla v ní cítit chuť kynutého těsta. 
Cena: 70 Kč.

Alf & Bet
Oblíbená pražírna kávy s pekárnou v Libni dodává svou kávu a pečivo do espresso barů EMA, které najdete na třech místech v Praze. Specializují se hlavně na chleba, za ochutnání však stojí i jejich sladké pečivo, třeba právě rolky

Hodnocení: Místní šneky byly výrazně dochucené kardamomem, chuť skořice v nich patrná nebyla. Ocenili jsme příjemnou máslovou chuť, nadýchanost i cukrovou polevu na povrchu, bohužel ale byly také sušší. 
Cena: 55 Kč.

Praktika
Původně nuselská Praktika, která si otevřela druhou provozovnu i v Karlíně, je považována za jednu z nejlepších pražských pekáren. Jejich kváskové chleby s kyprou střídkou a křupavou kůrkou jsou úplnými delikatesami, což platí i o jejich skořicových rolkách

Hodnocení: Rolky z Praktiky jsme již znali a proto jsme sem šli s velkým očekáváním. I když měly zdejší rolky trochu sušší okraje, jinak byly nepřekonatelné. Jsou hutnější, krásně šťavnaté, mají lehce pomerančovou příchuť, výrazná je v nich i skořice. V náplni navíc příjemně křupal cukr. Pro nás jsou jasným vítězem.  
Cena: 70 Kč.

Kin & K Bakery
Tato pekárna na Českomoravské má i svou kavárnu na Vinohradech, v níž nabízejí své vlastní pečivo, tedy chleby, croissanty nebo šneky

Hodnocení: Místní šneky byly spíš v americkém stylu přelité smetanovou polevou, která byla příjemně svěží. Těsto však bylo na okrajích oschlé a tvrdší. Střed pak byl mnohem vláčnější, ale už hodně sladký, což ještě umocňovala sladká poleva. 
Cena: 80 Kč.

Cinnnabon
Tento americký řetězec, jehož prodejny najdete v několika nákupních centrech, se zaměřuje přímo na skořicové šneky, které nabízejí v mnoha příchutích, např. karamelové s pekanovými ořechy, s Lotus sušenkami nebo s čokoládou. My jsme ale samozřejmě zvolili skořicovou klasiku. Všechny příchutě navíc mají v menší a větší velikosti. 

Hodnocení: Jejich šneky nás příjemně překvapily. Tenoučké vrstvy těsta jsou prolité cukrovým sirupem, takže je šnek krásně šťavnatý a akorát tak sladký. Jen bílá poleva na povrchu mohla být lepší, byla trochu tuková. 
Cena: 99 Kč. 

Conductor
Vršovické bistro hrdě hlásí, že nabízí nejlepší skořicové šneky v Praze. V době naší návštěvy měli dvě varianty – se smetanovou polevou a s pudinkem. Zvolili jsme tu druhou, což byla možná chyba. 

Hodnocení: Těsto je krásně vláčné, měkké, uvnitř je jen skořice, šneky mají navíc trochu citronovou příchuť. Potěšilo nás, že nebyly moc přeslazené. I když chutnaly výborně, za úplně nejlepší bychom je ale neoznačili. 
Cena: 60 Kč.

Antonínovo pekařství
Oblíbené pekařství sídli na šesti místech po Praze a kromě vynikajících chlebů nabízí i mnoho druhů sladkého či slaného pečiva a v každé provozovně také možnost posezení u kávy, čaje či kakaa

Hodnocení: Místní skořicové šneky nás potěšily hlavně příznivou cenou vzhledem k jejich velikosti. Jsou příjemně vláčné, akorát tak sladké, na povrchu lehce křupavé. Jen nás zklamalo, že v nich nebyl žádný sirup, což je dělalo trochu sušší. 
Cena: 50 Kč.

Mamacoffee
Kavárna s výběrovou kávou
má rovněž po Praze několik poboček, my jsme navštívili tu na Náměstí Jiřího z Poděbrad a koupili se dýňového šneka se skořicí společně s jejich vynikající filtrovanou kávou. 

Hodnocení: Šnek je menší a vyšší, byl přelitý polevou a navíc ještě posypaný kokosovými lupínky, které k němu ovšem moc neladily. Těsto bylo ovšem příjemně vláčné, šnek nebyl moc přeslazený, chuť skořice byla přiměřená. V těstě byla příjemně cítit i dýně, která pečivu dodávala lákavou oranžovou barvu. 
Cena: 44 Kč.

Jizerské pekárny
Nejde sice o pražský podnik, má však po celé Praze mnoho prodejen, navíc nabízejí šneky za velmi přijatelnou cenu (16 Kč). 

Hodnocení: Tyto skořicové rolky nás příliš nenadchly, rozhodně ale nešlo o nějaký propadák. Chyběla nám u nich ale nějaká poleva nebo sirup, těsto bylo totiž trochu sušší. Jednotlivé vrstvy, které byly hodně silné, byly prosypané jen skořicí. Jako rychlá a levná svačinka ovšem přijdou vhod. 
Cena: 16 Kč.

Starbucks
Své skořicové rolky nabízí i známý americký kavárenský řetězec. Pokud byste si chtěli dát šneka rovnou v kavárně, rozpečou vám ho. My jsme si ho ale vzali domů společně s doporučením, že si jej máme ohřát v mikrovlnné troubě. 

Hodnocení: Tyto šneky nás také poměrně zklamaly. Byly totiž suché a nezachránila to ani cukrová poleva na jejich povrchu. Hlavně jejich vysoká cena je neúměrná kvalitě.
Cena: 99 Kč.

A jak to celé dopadlo?

Navzdory lehce oschlým okrajům se pro nás jednoznačným vítězem stal šnek z Praktiky, jehož cena 70 Kč odpovídá i kvalitě. Hned za něj bychom zařadili šneka ze Cinnabon, který však je trochu dražší (99 Kč). 

Dobře hodnotíme i šneka z Mamacoffee, který stál jen 44 Kč a zaujal nás svou dýňovou příchutí. Pokud nemusíte přeslazené moučníky, určitě doporučujeme i šneka z Conductor (60 Kč). Tam máme v plánu vyrazit i pro druhou verzi. 

Na fotky skořicových šneků z pražských pekáren a kaváren se můžete podívat i v naší fotogalerii

Náš tip: Chcete-li si udělat pravé švédské skořicové rolky, můžete se pustit do pečení podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli