Chleba podle Romana Vaňka
Uvítání hostů chlebem a solí byl zvyk našich předků. I dnes je chleba každodenní jídlo v mnoha domácnostech a nesmí chybět v žádné kuchyni. Dopřejte si možnost vytvořit vlastní chléb podle chutí vaší rodiny.
Suroviny pro 1 kus
1 kus
1 velký bochník
Nutriční hodnoty
Energie | 15 053 kJ / 3 598 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 109,75 g |
Tuky | 18,40 g |
Vláknina | 53,65 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 10,02 g |
Sůl | 25,00 g |
Sacharidy | 721,45 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Chleba je opravdu výtečný,tak jako všechny ostatní jeho recepty.
Pan Vaněk v kuchařce radí, rozdělit těsto na dva díly a upéci dva bochánky, jelikož nemám dvě ošatky, udělala jsem jeden velký.
Dále pak radí jak zapařit troubu - rozprašovačem na kytky - dokud se nevytvoří oblak páry. A těsto na chleba nedělá v pekárně, ale všechny suroviny smíchá v míse a pak to vše přendá do robotu a míchá 10 min.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
28. 4. 2021 23:34
Peču tento chleba z poloviční dávky, těsto dělám v robotu. Po prvním nakynutí v míse dám těsto na pracovní desku a párkrát ho přeložím, chlebu to prospívá. Pak ho dotvaruji do bochánku a dám kynout do pomoučené ošatky (mám malou kulatou Tescoma na 750g bochníky). Chleba po upečení má téměř přesně 800g. Peču tak, jak je uvedeno v postupu, jen v zapařené troubě nechávám minimálně 10 minut. Po upečení přendám horký bochník na mřížku, mírně povrch zvlhčím vodou rozprašovačem (nemá být mokrý) po chvilce přikryji utěrkou a nechám zchládnout. Krájím až po vychladnutí. Chleba je výborný, moc nám chutná.
Dovolil jsem si přidat fotku.
Dovolil jsem si přidat fotku.
1. 1. 2021 17:35
Tonja: Ja používam pri pečení kváskového chleba do ošatky solamyl - zemiakový škrob. Chlebík sa mi nikdy o ošatku neprilepil.
1. 1. 2021 12:28
1974andrea: Používáte škrob klasický bramborový (např. Solamyl) nebo kukuřičný (např. Maisenu)?
17. 12. 2020 10:32
Gabina: Velmi dobrá je na vysypání kukuřičná mouka, dodává pak chlebu i příjemnou vůni a chuť
19. 4. 2020 11:42
1974andrea: tak díky zkusim
18. 4. 2020 18:10
Gabina: Ošatku je prý dobré vysypat škrobem
18. 4. 2020 16:23
Výborný chlebík pekla jsem z poloviční dávky, těsto jsem zadelala večer a nechala kynout v lednici. Akorát pořád zápasům s vyndávání chleba z osatky. I když pořádně pomoucnim, přesto se mi někde přilepí a špatně se vyndavá
20. 1. 2014 19:33
Roman Vaněk: Máš ho v kuchařce vole!
25. 5. 2013 03:37
Milá Khase, to není můj chleba!!! Nedávejte sem laskavě žádné další šmakulády pod mým jménem!!! S pozdravem Roman Vaněk.
22. 5. 2013 17:00
Chleba je skutečně výborný, pekla už jsem ho dvakrát za sebou - z poloviční dávky a vždy se povedl. Vydrží dlouho měkký.
15. 5. 2013 16:20
Včera jsem se pustila do pečení tohoto chleba. Těsto je příjemný, dobře se s ním manipuluje, jenom já jsem neodhadla velikost ošatky a bylo to jako "Hrnečku, vař" Chleba je chuťově výbornej, nejlepší, co jsem zatím pekla, jenom se mi povedl takový "šišoidní", velmi rustikální na pohled Kdyby něco, klidně moje foto smaž, pochopím
24. 3. 2013 22:36
Všechny díly pořadu Peklo na talíři s Romanem Vaňkěm a mnoho dalších zajímavostí najdete na www.VanekRoman.cz :)
25. 2. 2013 15:08
Výborný chlebík Včera jsem pekla z poloviční dávky a dnes nanovo :D Přidávám fotečku a bodík
6. 2. 2013 22:40
4. 1. 2013 22:14
Dnes jsem pekla z poloviční dávky a musím říct, že budu péct častěji. Velmi mi chutná. +
Přidávám 15.bodík a foto.
Přidávám 15.bodík a foto.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makový tmavý pšenično-žitný chléb
Přidáno před 27 minutami
Tvarohové knedlíčky s meruňkami obalené v oříšcích
Přidáno před 2 hodinami
Domácí králík na slanině, kedlubnové zelí a domácí knedlíky
Přidáno před 11 hodinami
Paprika z horkovzdušné fritézy zapečená s uzeným, bramborovou kaší a sýrem
Přidáno před 14 hodinami
Povidlové taštičky podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 15 hodinami
Kurkumačka s kroupami
Přidáno před 21 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Hospodský zelný salát
Dastynek uvařila před 8 minutami
Pohankové bramboráky
Petra Dvor. uvařila před 1 hodinou
Masové kuličky v rýži
Pochobradska uvařila před 2 hodinami
Hrníčková bábovka s mákem
mottack uvařila před 11 hodinami
Plněné tyčinky z listového těsta
Zandulka uvařila před 12 hodinami
Francouzské palačinky
jprazak uvařila před 12 hodinami
Houbové rizoto
Mayhem uvařila před 12 hodinami
Houbový pekáček
PalkoKa uvařila před 13 hodinami
Tvarohové knedlíčky v jahodové omáčce
kraloja uvařila před 13 hodinami
Vepřové plátky s nivou v alobalu
learos uvařila před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Lámete si hlavu s vánočními dárky pro své blízké? Už nemusíte, ukrývají se přímo ve vaší kuchyni
Za chléb a pečivo platíme stále více. Jak je uchovat co nejdéle v dobrém stavu. Jak je skladovat a předcházet plesnivění
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Další recepty
Tématické fráze: roman vaněk recepty roman vaněk vaněk recepty roman vaněk kuchařka recepty recepty roman vaněk recepty vaněk roman vaněk kuchařka roman vaněk chleba vaněk kuchařka recepty od vanka roman vaněk nový pořad vaněk roman vaněk jak zapářit troubu vaněk chleba roman vaněk recept kuchař vaněk chleba z trouby kuchařka od vaňka roman vaněk chléb
Suroviny: mouka hladká pšeničná, mouka žitná, ocet, sůl, droždí čerstvé, kmín celý, voda
Chleba podle Romana Vaňka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mNPn
43 názorů