Pečené foul (bob obecný)
Bob zahradní v našich kuchyních příliš nepoužíváme. Můžeme to napravit s receptem na pečené boby. Stačí je namočit přes noc a druhý den dlouze péct v troubě. Podáváme je posypané citronovou solí, římským kmínem a petrželkou.
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Tato pochutina je v arabském světě velmi oblíbená. Na tržištích se tradičně prodává u pojízdných krajku, spolu s turmusem (viz. foto). http://www.flickr.com/photos/nillyo/301334087/
Boby můžeme i běžně vařit jako jiné luštěniny, ale z trouby jsou chutnější.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
15. 12. 2015 07:29
Souhlasím s Terezkou. Nikdy jsme šlupku neodstraňovali
15. 12. 2015 07:24
Jarmila Simmerova: Že sa šupka neje, to počujem prvý raz. V našich končinách je bôb vcelku bežnou strukovinou, a nikdy som nepočuloa, žeby niekto dával šupku dolu. Bôb sa namočí, uvarí a pripravuje rôzne, od polievok, cez pomazánky, prívarky...aj so šupkou. Čo by vám malo byť ?
15. 12. 2015 00:20
Tak jsem bob obecny varila poprve s majorankou aby nenadymal. Rozmixovala jsem ho na kasi pridala osmazenou cibulku do hneda na sadle a byl moc dobry.Pak jsem si precetla ze se slupka neji ale pozde pozde. Zatim mi nic neni.....Cutnalo mi to. Uz jste to nekdo jedl se slupkou???
5. 11. 2013 11:17
spagetka: To je přesně ona, ale jedlá je jen ta bílá. Ostatní jsou silně toxické, mužeme je videt i v Cesku, na okrajích lesů, cest. Lupina bílá je výborná luštěnina, i když může způsobovat alergie. Vhodná pro celiaky.
5. 11. 2013 11:10
Dodam, ze Lupina bila obsahuje bilkovinu (conglutin-gamma), ktery se chova jako insulin, tedy je absolutne vhodna a doporucovana pro diabetiky.
5. 11. 2013 11:06
magdalenka: magdi, ale vlčí bob ti něco říká ne?
Marti, je to toto?
http://www2.zf.jcu.cz/~moudry/skripta/2/lupina_bil...
http://abecedazahrady.dama.cz/clanek/neprehlednute...
Marti, je to toto?
http://www2.zf.jcu.cz/~moudry/skripta/2/lupina_bil...
http://abecedazahrady.dama.cz/clanek/neprehlednute...
5. 11. 2013 10:50
aisha: vďaka za rozšírenie obzorov... a o tej lupine som ešte nepočula!
5. 11. 2013 10:45
magdalenka: Pečené boby se jedí rukou..nakousneš slupku, vymačkneš vnitřek a zbytek vyhodíš.
5. 11. 2013 10:41
magdalenka: Turmus je lupina bílá, recept na ni mám na www.pazitka.cz. Konzumuje se stejně jako bob. Jen vnitřek, slupka se vyhodí. Existují ale i bobové lusky, ty se mohou vařit, dusit, kombinovat s masem..jedí se celé stejně jako lusky fazolové.
5. 11. 2013 10:09
aisha:Ja som už bôb objavila a chutí nám (až na tie šupky).Pridala som sem recept na šalát http://www.toprecepty.cz/df_forum.php?forum=2341&s....
Zaujal ma aj ten turmus, čo si pridala link, to je ďalšia strukovina?
Pečený bôb sa ako konzumuje? Lyžičkou, vidličkou? rukou? Neviem si dobre predstaviť, píšeš, že sa bežne predáva u pojazdných predavačoch na trhu a pod.
Maj sa krásne.
Zaujal ma aj ten turmus, čo si pridala link, to je ďalšia strukovina?
Pečený bôb sa ako konzumuje? Lyžičkou, vidličkou? rukou? Neviem si dobre predstaviť, píšeš, že sa bežne predáva u pojazdných predavačoch na trhu a pod.
Maj sa krásne.
5. 11. 2013 07:20
Markéta Jirásková: Díky za nápravu. Dlouho jsem na netu hledala, co vlastně foul znamená česky, ale všude bylo uvedeno pouze bob obecný. Opravím to v receptu.
2. 11. 2013 19:19
Je to totiž děsná neprofesionalita prodejců zdravé výživy, kteří si nedovedou nastudovat a ověřit informace . Jedná se o bob zahradní neboli sviňský. Bob obecný neboli koňský je kulovitější, drobnější, většinou tmavý (ele jsou i světlé kultivary) a hlavně nepoživatelný - hořký! Pěstuje se převážně ve směsích na siláž, jak uvádí Jarda, ale přidávali jsme i drcené semeno koním do ovsa.
10. 2. 2013 10:28
Tak tomu rikam nahoda, zrovna vcera jsem je varila.. tak obrovske sice nebyly, ale chutnaly vyborne ! Jinak nadherna fotka
7. 2. 2013 21:00
No mňaaaaam, přesedlám na boby...
7. 2. 2013 20:35
Bob koňský jsme pěstovali na statku v šedesátých létech jako krmení pro dobytek, ale nenechával se dozrát, sekal se , když byl ještě zelený, takže jsem ho v plné zralosti nikdy neviděl
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 4 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 5 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 11 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Právě bylo uvařeno:
Palačinková roláda s tvarohem
Alena Cerna uvařila před 44 sekundami
Topinky s pikantní kuřecí směsí
KatkaCechova uvařila před 31 minutami
Vepřová plec na hořčici
barypb uvařil před 42 minutami
Gulášová polévka z mletého masa
IvanKoz uvařila před 2 hodinami
Frankfurtská polévka s fazolemi
kristeena uvařila před 2 hodinami
Kopřivový sirup
Hranolka12 uvařila před 3 hodinami
Cikánské řízky
Brabcak uvařila před 5 hodinami
Rychlá rajská omáčka (bez masa)
barcasuch uvařila před 6 hodinami
Hrnková bublanina s ovocem a drobenkou
Nicoolka uvařila před 7 hodinami
Mandarinkové řezy
pavlapavlina uvařila před 7 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: vlčí bob v kuchyni vlčí bob lupina recepty recepty bob obecný bob obecny bob obecný recepty bob obecný recept bob obecný koňský bob obecný v kuchyni bob koňský koňský bob vlčí bob recepty bob koňský recept vlčí bob recept bob recepty foul recept bob recept bob koňský recepty koňský bob recepty foul recepty z bobu obecneho
Suroviny: bob zahradní, římský kmín mletý, sůl citronová, sůl, petrželka hladkolistá, soda jedlá
Pečené foul (bob obecný)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8Yr2
25 názorů