Angreštový clafoutis
Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Energie | 9 827 kJ / 2 349 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 51,85 g |
Tuky | 96,02 g |
Vláknina | 12,30 g |
Cholesterol | 1,23 g |
Sodík | 511 mg |
Sůl | 1,09 g |
Sacharidy | 313,18 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Clafoutis se často překládá jako bublanina. S naší tradiční bublaninou má pramálo společného. Clafoutis je spíš něco jako puding, resp. ovoce zalité palačinkovým těstem. Receptura není nijak zvlášť ustálená, každá vesnice má svoje clafoutis. Princip je minimum mouky, mnoho vajec, lehce spálená kůrka na vrchu.
V bezlepkové verzi se dá mouka nahradit kukuřičným škrobem.
Smetanu ke šlehání můžeme nahradit klidně smetanou 12% nebo také jenom mlékem.
Na ovoci nezáleží, použít a kombinovat se dá vše - drobné ovoce, ostružiny, maliny, třešně, višně, muchovníky, borůvky... Kousky švestek, meruněk, broskví, výborné jsou hrušky. Ovoce se dá použít i čerstvé. U angreštu preferuji předvaření s cukrem.
Zapékací miska zhruba 23 cm, menší teflonový pekáč nebo litinová pánev - vše je použitelné. Okraj by měl být alespoň 4-5 cm vysoký. Směs naběhne, ale pak zase spadne. Tak to ale má být. Mnoho receptů používá pečení na 220°C, 20-25 minut (toto nemám vyzkoušené).
Podává se teplé, studené, vychlazené. Bez ničeho, se šlehačkou, nebo se zmrzlinou. Za tepla se nedá krájet, to ale nijak nevadí.
Sherry, portské, nebo kapku tokajského nepodáváme, pokud si clafoutis děláme ke snídani.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
11. 7. 2016 08:35
Clafoutis je to jen tehdy, jsou-li pri priprave tohoto moucniku pouzity tresne . S jakymkoliv jinym ovocem uz by to technicky nemel byt clafoutis, ale flognarde, tedy ve Francii, ale tez i na tamnich webovych strankach nekdy chybuji ;-
Jeste dodam, ze ve Francii clafoutis patri do kategorie "svitek", v zadnem pripade to neni nase bublanina, tu tam maji tez a pod jmenem - gateau aux cerises
Zde jsem nasla nekolik receptu:
cuisine.notrefamille.com/recettes-cuisine/gateau-aux-cerises-15215-u.html
10. 7. 2016 23:37
Já to pekl s višněmi před týdnem podle rcp z novin, říkali tomu Francouzská bublanina
Už surovinami mi těsto přišlo jako na palačinky... a taky část těsta co se nevešla do koláčové formy skončila jako palačinka na pánvi.
No, snědlo se to... Resp. mančaft ochutnal a já to dojedl
Pokud tento rcp někdo zkusí, doporučuji nepodcenit prezentaci jídla jako francouzskou specialitku, která má s naší bublaninou opravdu ale opravdu málo společného...
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 18 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 20 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 22 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 23 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno 19. 5. 2024 08:11
Právě bylo uvařeno:
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
kimlo uvařil před 21 minutami
Tvarožník s drobenkou
8181bartova uvařila před 9 hodinami
Předjarní bramborový salát
Marvi uvařila před 10 hodinami
Špenátové palačinky s tvarohem
bajcurka uvařila před 12 hodinami
Salát Coleslaw
Komtesina uvařila před 12 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
Madmaus uvařila před 13 hodinami
Ovesné sušenky s jablky
_Bea_ uvařila před 13 hodinami
Drobenkový koláč s jablky
Astonka uvařila před 13 hodinami
Dršťková polévka I
vladhn uvařil před 15 hodinami
"Tiramisu" po česku
projach uvařila před 15 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: angreštový sirup angreštový sirup recept angraštový akgrestovy puding recept na angreštový sirup rebarborový clafoutis angrešový sirup recept clafoutis bublanina clafoutis recept na clafoutis recept clafoutis angreštovy sirup recepty angreštov bublanina s angrešt bublanina z angrestu angreštová buchta z čerstvého angreštu angreštové recepty výborný angreštový bublanina angrešt recepty angraštový sirup recept
Suroviny: máslo, angrešt, cukr krystal, mléko, smetana ke šlehání, vejce, mouka hladká, cukr moučkový, vanilkové aroma, sůl
Angreštový clafoutis
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2w4J
2 názory