Nakládaný lilek s fetou
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 6 071 kJ / 1 451 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 16,92 g |
Tuky | 145,38 g |
Vláknina | 5,98 g |
Cholesterol | 90 mg |
Sodík | 42,07 g |
Sůl | 105,00 g |
Sacharidy | 15,74 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
V ledničce vydrží týden. Pokud vydrží...:-)
Původní recept jsem kdysi našla v časopisu Apetit, ale časem jsem ho pozměnila k (podle mě), lepší chuti.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
7. 11. 2014 14:16
Ja by som sa solanínu nebála. Je to síce jedovatý alkaloid, ale baklažány nie sú jediné, ktoré ho obsahujú. Obsahujú ho zemiaky, všetky papriky, paradajky, jablká, čučoriedky...atd. Rastliny si ho vytvárajú na ochranu pred škodcami. A jeme ich surové.
Varenie zemiakov nemá skoro žiadny vplyv na zníženie solanínu, jedine vyprážanie nad 175°C má trocha vply, takže vyprážané hranolky. Inak čo je v surovom zemiaku, je aj vo varenom. Rozdiel je v tom, že v šupke a pod ňou je obsah solanínu vyšší ako v strede zemiaku.
Takže človek fakt nemusí mať obavy.
Varenie zemiakov nemá skoro žiadny vplyv na zníženie solanínu, jedine vyprážanie nad 175°C má trocha vply, takže vyprážané hranolky. Inak čo je v surovom zemiaku, je aj vo varenom. Rozdiel je v tom, že v šupke a pod ňou je obsah solanínu vyšší ako v strede zemiaku.
Takže človek fakt nemusí mať obavy.
7. 11. 2014 13:39
maris:Já osobně, nepíšu, že to tak mají všichni udělat, bych ho nejdřív trochu opekla. Pro mě je chuťově velký rozdíl, když lilek v něčem jen uvařím a když ho opeču. Taky nevím, proč bych ho po oblanšírování měla potřít olejem, když ho následně tím olejem zaliju celý
7. 11. 2014 13:29
1974andrea: Eliza ho ale cca 3 minuty blanšíruje, plátky má hodně tenké - to by mělo stačit. Syrový ho nemá
7. 11. 2014 13:25
jituna666:Já bych je opekla taky, vlastně tepelně neopracovaný lilek obsahuje jedovatý solanin, takže by se ani jíst neměl. Nevím, zda stačí zalít horkým olejem, aby se těch látek zbavil, ale myslím, že krátké opečení bude jistě lepší i chutnější.
7. 11. 2014 11:33
tak zrovna dělám, akorát mi to nedalo a lilky ještě smažím, už teď to voní nádherně!
20. 5. 2009 22:01
Marsí, myslím, že podle tvého postupu to bude ještě lepší. To mě nenapadlo, asi jsem byla moc ovlivněná původním receptem. Rozhodně příště udělám podle tebe!! Skvělý tip, děkuji.
20. 5. 2009 21:56
Elizo, jistě výborné, dělám něco podobného, ale lilek normálně osmažím na olivovém oleji na pánvi.
18. 5. 2009 22:25
Elizoty s tím lilkem.Ještě nemám vyzkoušené předchozí a ty už další receptíkUž mi zase dva straší v ledničce a čekají co z nich bude,tak že by toto?No uvidíme
17. 5. 2009 01:03
Zase něco jiného z lilku určitě vyzkouším moc pěkné +
16. 5. 2009 19:44
16. 5. 2009 18:52
ha, vidím lilek a říkám si "Eliza" a jasně!!!Vypadá to dobře, Eli
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 1 hodinou
Lososová frittata
Přidáno před 1 hodinou
Křenový dip
Přidáno před 19 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 21 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 21 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 23 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Blesková šlehačková bábovka
Lucie4 uvařila před 9 minutami
Smažené nudle s klobásou a sýrem
Horver uvařila před 4 hodinami
Salát s grilovaným kuřetem a modrým sýrem
misula29 uvařila před 8 hodinami
Mrkvovo-batátový krém
Jan Nemec uvařila před 9 hodinami
Pikantní krkovička po maďarsku
Moanka uvařila před 10 hodinami
Hrstková polévka
1Marketa2 uvařil před 12 hodinami
Jogurtová bábovka-rychlovka
Sob uvařila před 12 hodinami
Třešňový kompot
Soninka uvařila před 12 hodinami
Bábovka Rumina
Drahomirakotlanova uvařila před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Famózní žloutková bábovka podle Josefa Maršálka: Důležitá je délka pečení i dobře zamíchaná poleva, radí cukrář
Jahodový džem pro začátečníky bez chemie: Důležité je čerstvé ovoce a sbírání pěny při vaření, chuť vylepší i trochu zvláštní koření
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Další recepty
Tématické fráze: nakladane lilky lilek recepty lilek marinovaný lilek je lilek jedovatý lilek v kuchyni lilek nakládaný v v oleji recept recepty na lilek recepty z fety feta recepty babicovy dobroty španělský ptáček časopis apetit recepty marinovany lilek recept lilek jedovaty nakládaný baklažán nakládaný lilek v olivovém oleji nakládaný lilek v oleji časopis apetit - recepty feta recept recepty z lilku
Suroviny: lilek, sýr feta, olivy zelené, sůl mořská, ocet vinný červený, voda, feferonka, chilli, koření provensálské, pepř celý, olej olivový
Nakládaný lilek s fetou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oYnz
11 názorů