Volarské koláče
Suroviny pro 1
1
Nutriční hodnoty
Energie | 2 372 kJ / 567 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 8,89 g |
Tuky | 13,33 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 428 mg |
Sodík | 43 mg |
Sůl | 0,11 g |
Sacharidy | 102,90 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Koláčové těsto, které se mi velmi osvědčilo: https://www.toprecepty.cz/recept/63337-mechurky/
Jemné kynuté poměrně velké koláče netradičního čtvercového tvaru se v jihočeských Volarech a okolí pekly na větší slavnosti - posvícení, poutě, svatby, křtiny apod. Jsou obvykle plněné ochuceným tvarohem a sypané strouhaným perníkem. Vychladlé se krájí na čtvrtiny. Vzhledem k blízkým hranicím s Rakouskem i Německem mívají i názvy jako Flecken, Gulatsch'n.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
10. 5. 2020 15:15
hospodyne: Ano, hladká mouka a nešetřit máslem. Pak je těsto jako hedvábné
10. 5. 2020 15:12
U nás mají perník na strouhání v každých menších potravinách - sámoškách. Někdy dokonce už nastrouhaný. Já ho mám moc ráda, sypu s ním i švestkové knedlíky místo máku, chutná nám to víc. Taky ten perník používám na zahuštění domácích povidel, protože tak hustá jako z obchodu neumím.
yanull: Rum s máslem zkusím, děkuji.
Mám radost, že se recept líbí, děkuji za milé komentáře
yanull: Rum s máslem zkusím, děkuji.
Mám radost, že se recept líbí, děkuji za milé komentáře
10. 5. 2020 14:28
MamlajdaD: já perník na strouhání sekám či "melu" v el. sekáčku. Pak ho nechám doschnout a skladuji ve sklenici. U nás je ale k dostání normálně v potravinách.
10. 5. 2020 14:26
yanull: Ten nápad s máslem a rumíkem je náramný, to stojí za vyzkoušení! přeji pevné zdraví a hodně dobrých nápadů!
10. 5. 2020 14:21
magdalnka: Magduška, ten perník se hodí třeba i na posypání vdolečků a dalších dobrot. Kdybys chtěla zkusit, tak si ho můžeš sama upéct, není to nic složitého. Recept je tady na topkách od fb.lib s fotkou od casina: https://www.toprecepty.cz/recept/37303-pernik-na-s...
Ono by možná stačilo i z menšího množství, než je v receptu. Zbytek perníku ti možná i vyschne, ale nekazí se. No vysušený se trochu hůř strouhá. Budu ho taky péct, ale pak si všechen nastrouhám na robotu a zamrazím. Udělám si taková plochá "psaníčka" do mikrotén. sačků, aby se mi snadno oddělovaly kusy podle potřeby. V dávných dobách mého mládí byl perník k dostání v každém malém i větším obchodě, dnes je k vidění jen málokdy. Přeji hodně zdaru a pevné zdraví!
Ono by možná stačilo i z menšího množství, než je v receptu. Zbytek perníku ti možná i vyschne, ale nekazí se. No vysušený se trochu hůř strouhá. Budu ho taky péct, ale pak si všechen nastrouhám na robotu a zamrazím. Udělám si taková plochá "psaníčka" do mikrotén. sačků, aby se mi snadno oddělovaly kusy podle potřeby. V dávných dobách mého mládí byl perník k dostání v každém malém i větším obchodě, dnes je k vidění jen málokdy. Přeji hodně zdaru a pevné zdraví!
10. 5. 2020 14:14
Jsou fakt úžasné!! Podstata takového lahodného hedvábného těsta tkví v hladké mouce. Je zajímavé, že takové koláče nám pekla přítelkyně manželovy matky ve vesnici u Poličky jako krajovou specialitu. Ostatně byly to Sudety a německý šmrnc tam mělo víc receptů.
10. 5. 2020 13:10
zizala: vyskúšala by som, ale v našich končinách neexistuje perník na strúhanie, tak isto nepoznáme tvaroh na strúhanie... Ale viem, kde ležia Volary, viackrát som bola na Šumave na dovolenke, pochodíme toho vždy veľa, nielen túry po horách.
10. 5. 2020 12:12
Jak se znám, určitě bych perník po upečení pokropila máslem s rumem
10. 5. 2020 10:23
magdalenka: Děkuji, vyzkoušej, jsou opravdu lahodné.
10. 5. 2020 09:35
Žižu, krásne, ako obvykle. Vďaka tebe spoznávam krajové (pre mňa neznáme) recepty.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 47 sekundami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 1 hodinou
Lososová frittata
Přidáno před 1 hodinou
Křenový dip
Přidáno před 19 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 21 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 21 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Blesková šlehačková bábovka
Lucie4 uvařila před 19 minutami
Smažené nudle s klobásou a sýrem
Horver uvařila před 4 hodinami
Salát s grilovaným kuřetem a modrým sýrem
misula29 uvařila před 8 hodinami
Mrkvovo-batátový krém
Jan Nemec uvařila před 9 hodinami
Pikantní krkovička po maďarsku
Moanka uvařila před 10 hodinami
Hrstková polévka
1Marketa2 uvařil před 12 hodinami
Jogurtová bábovka-rychlovka
Sob uvařila před 12 hodinami
Třešňový kompot
Soninka uvařila před 12 hodinami
Bábovka Rumina
Drahomirakotlanova uvařila před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Další recepty
Tématické fráze: volarske tvarohove kolačky volarske koláč s tvarohem volarské koláče s perníkem
Suroviny: tvaroh měkký, cukr, žloutek, mléko, kůra citronová, cukr vanilkový, rozinky, perník strouhaný
Volarské koláče
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yL6P
25 názorů