Čím nahradit kopřivy ve velikonoční hlavičce? Poradíme tipy na další možnosti
Někdy přijdou Velikonoce tak brzy, že příroda se ještě neprobudila a nic neroste. V březnu bývá často ještě sníh. Ale i v takových případech můžeme ve velikonoční hlavičce neboli nádivce kopřivy nahradit.
Čím nahradit kopřivy
Velikonoční hlavička (nádivka) patří k tradičním jídlům, která si nechceme nechat ujít. Tato dobrota se připravuje na závěr půstu a kopřivy v ní jsou takřka nezbytné, dávaly je do ní už naše babičky, které nás tradiční jídlo naučily. A co když kopřivy ještě nerostou, nebo je nemůžeme nasbírat v blízkém okolí?
- Pokud máme kopřivy sušené nebo dokonce mražené, máme vyhráno. Správně usušené a uskladněné kopřivy dodají chuť i barvu.
- Kopřivy lze nahradit čerstvým listovým špenátem. Ten čerstvý lze zakoupit celoročně. Čerstvý špenát omyjeme, nakrájíme a použijeme stejně jako kopřivy. Do nádivky nezapomeneme přidat česnek utřený se solí a petrželku s pažitkou.
- Ani mražený listový špenát nás nezklame. Mražený špenát necháme rozmrznout, překrájíme a použijeme, ten sekaný můžeme rovnou přidat ke směsi na hlavičku. Nepoužíváme protlak, ten je zcela nevhodný k tomuto účelu. Ochutíme stejně jako nádivku s čerstvým špenátem.
- Kopřivy můžeme také z části nahradit směsí 2-3 bylinek v sušené nebo mražené podobě. Chutnat v nádivce bude pažitka, petrželka, oregano, majoránka, medvědí česnek, libeček. Pro větší objem zelené hmoty přidáme špenát, jarní cibulku nebo pórek.
- Kopřivy možná ještě nejsou, ale zkusíme se na zahradě nebo louce podívat po rostlině zvané popenec, do hlavičky můžeme dát i jemné fialkové nebo sedmikráskové listy. Také polníček může kopřivy částečně nahradit.
Naše babičky ani nepřízeň počasí nezaskočila. Poradíme si s tím jistě také, my máme proti nim výhodu zásobené obchodní sítě. Jak připravíme hlavičku s kopřivami, nám ukáže názorné video.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 1 hodinou
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 7 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno 19. 5. 2024 13:06
Přečtěte si Zobrazit více
Jak mrazit zelené natě. Při správném uložení je budeme mít stále po ruce a připravené k použití. Chutnat budou skoro jako čerstvé
Pět kroků k dokonalé velikonoční nádivce: Maso je lepší osmahnout, nadýchanost zajistí sníh z bílků a pórek dodá šťavnatost
Co připravit pro návštěvu - vynikající a oblíbené recepty, tentokrát se špenátem. Velký přehled atraktivního pohoštění
Komentáře