Dorty se sněhovou čepicí: Nepoznáte, co se skrývá uvnitř, dokud moučník nerozkrojíte
Sněhová čepice dodává moučníku nadýchanost, jemnost a svěžest. Nesluší jen dortům, ale také koláčům a zákuskům. Základem této sladké ozdoby je bílkový sníh, ušlehaný s cukrem v páře a poté opálený pistolí nebo pod grilem.
Dorty a zákusky se sněhovou čepicí nevypadají tak lákavě jako jiné dezerty, ale to jim nic neubírá na jejich výjimečnosti. Pod nadýchanou čepicí se může skrývat nízký korpus s krémem, nepečený dort nebo koláč s ovocem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit sněhovou čepici na moučník
Oddělíme bílky od žloutků. Na 1 bílek počítáme 40 g krupicového cukru:
- Na hrnec s vodou položíme misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu uvedeme do varu, do mísy nalijeme bílky a pilně šleháme za postupného přidávání cukru, dokud sníh nevytváří měkké špičky.
- Misku stáhneme z lázně a metličkou nebo ručním elektrickým šlehačem našleháme sníh do jemné nadýchané pěny, která tvoří pevné špičky. Směs necháme vychladnout a ozdobně ji navrstvíme na koláč nebo dort.
- Hotový dezert ožehneme opalovací pistolí. Pokud ji nemáme, vložíme moučník na chvíli do trouby pod gril - ale pozor! Pouze takový, který nemá pod sněhovou čepicí krém nebo smetanovou hmotu se želatinou!
Na jaký dezert se dává sněhová čepice
Obláčkově nadýchaný sníh se hodí na všechny dorty a koláče s pečenými korpusy, se sušenkovými základy nebo na křehká těsta. Hodí se na nádivky z tvarohu, ovoce, na smetanové krémy se želatinou i na koláče s drobenkou. Sníh můžeme nanášet lžicí nebo ho ozdobně nastříkat ze sáčku s tvarovanou zdobicí špičkou. Po opálení pistolí pak krásně vynikne rýhování sněhových růžiček.
Sladké drobečky
Dezert s nakyslým krémem nebo ovocem potřebuje trochu doladit a to bílkový sníh rozhodně umí. Na povrchu křupavá sladká peřinka a uvnitř pěna dá moučníkům úplně jiný rozměr. Když zbyde sníh (protože našleháním bílky hodně nabydou), můžeme vytvořit sladké pusinky, které usušíme v troubě.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 21 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“
Moučníky s rybízem a sněhovou čepicí: Tyto letní dezerty vás překvapí sladkokyselou chutí
Komentáře