Jak zahustit francouzským máslem? Jeho přípravu hravě zvládnete
Narazili jste v receptu na pojem nebo ingredienci s názvem francouzské nebo též moučné máslo a nevěděli, co to je a jak ho správně použít? Vysvětlíme vám to a naučíme vás ho vyrobit a také s ním správně zacházet.
Francouzské máslo omáčku zjemní
Moučné neboli francouzské máslo se používá v teplé kuchyni k zahušťování některých polévek nebo častěji omáček a výpeků. Máslo polévku nebo omáčku zjemní a uhladí, mouka zahustí. S úspěchem ho použijete třeba při vaření jídel s přírodní šťávou jako jsou různá masová či zeleninová ragú, roštěné, pečeně apod. S pomocí francouzského másla dosáhnete výborného sosu k pečenému kuřeti nebo vepřovému.
Jak vyrobit a použít francouzské máslo?
Smíchejte změklé čerstvé máslo s hladkou moukou v poměru 1:1, například 100 g másla a 100 g mouky. Vidličkou propracujte dohromady, až vznikne hladká hmota, vytvarujte z ní váleček (pracujte rychle, aby se máslo nerozehřálo teplem ruky), zabalte do fólie a uložte do chladničky nebo do mrazáku. To v případě, že chcete máslo mít do zásoby. Na příliš dlouhé skladování to ale není, máslo by žluklo.
Pak jen odkrojíte potřebný kousek a necháte pomalu rozpustit v téměř hotovém jídle. Provaříte a můžete podávat.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 4 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 4 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 11 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalá tečka: Domácí bylinkové máslo pozvedne (nejen) steaky do božských výšin
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Arašídové máslo dříve platilo za lék na bolest zubů. Víte, jak tuto lahůdku využít dnes?
Komentáře
26. 4. 2022 11:48