Jak připravit špízy, ať už v troubě nebo na grilu. Oblíbené recepty nám poradí, jak postupovat a co se do špízů nejvíce hodí
Špízy jsou nejen chutné, ale i atraktivní. Ať už je připravíme na špejle nebo na kovové tyčky, jejich přípravu si užijeme. Jednotlivé suroviny střídavě napichujeme, ochutíme a upečeme buď na grilu nebo v troubě.
Špízy z různých surovin
Kousky masa napíchneme na dřevěnou nebo kovovou tyčku (špejli) a proložíme zeleninou, bramborami, sýry a houbami. Špízy posolíme, ochutíme kořením a potřeme olejem. Lze je zabalit do alobalu nebo do pečicího papíru. Dále je tepelně upravujeme (pečeme) různými způsoby - především na grilu nebo v troubě.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Špízy masové
Na tento způsob přípravy lze použít různé druhy masa, záleží na nás, kterému dáme přednost. Obvykle se používá kuřecí či vepřové maso, které nakrájíme a necháme předem několik hodin naložené v marinádě. Vegetariáni využijí místo masa marinované sojové kostky nebo tofu. Kdo chce, přidá do špízů uzeninu.
Špízy zeleninové
Mezi nejoblíbenější druhy zeleniny pro přípravu na špejli patří cibule, paprika (všechny barvy), cherry rajčata, cuketa, okurka a pórek. Lze použít i kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, ředkvičky). Vybíráme zeleninu, která je krásně barevná a plátky či kolečka jednotlivých druhů střídáme.
Špízy houbové
Na přípravu špízů jsou vhodné nejen kupované žampiony, ale dají se použít i lesní houby z vlastnoručního sběru např. hřiby nebo suchohřiby. Houby očistíme a do špízů použijeme pouze jejich hlavičky, nožičky zpracujeme jiným způsobem. Houbové špízy doplníme zeleninou a sýrem.
Špízy sýrové
Podle našich receptů použijeme např. Hermelín, který rozkrojíme na menší části. Abychom předešli roztékání sýrů, zabalíme je např do plátků šunky nebo jiné uzeniny. Do sýrového těstíčka lze zabalit celý špíz a upéct.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 3 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 3 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 10 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Zelenina během grilování získá na atraktivitě. Jak ji grilovat, abychom si vždy pochutnali
Sójové nudličky, kostky a plátky - na co se hodí a jak je připravit, abychom si na nich pochutnali
Alobal je dobrý pomocník na občasnou přípravu pokrmů. Hodí se hlavně na výletech a při grilování
Komentáře