Jak správně tvarovat veku, aby byla jemná a nadýchaná? Díky videonávodu to zvládnete snadno
Nadýchaná veka dovede chlebíčky k úplně dokonalosti. Proč ale kupovat veku v supermarketu, když si ji snadno vyrobíte doma? Náš videonávod vám ukáže, jak tvarovat veku tak, aby byla po upečení krásně kyprá.
Veka je ideální na chlebíčky, ale skvěle chutná třeba jen tak s máslem. Ta kupovaná však mnohdy nesplňuje naše požadavky a bývá často suchá. Pokud si tedy chcete pochutnat na nadýchaném, jemném a vláčném pečivu, zkuste si udělat domácí veku. Nejdůležitějším krokem je správné tvarování.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak tvarovat veku?
Jak tedy správně tvarovat veku, aby byl výsledek co nejlepší?
- Kynuté těsto rozdělíme na dva díly a pomocí prstů jej roztáhneme.
- Z každé strany vezmeme roh, přiklopíme dovnitř a z vrchu rolujeme těsto dolů.
- S každým srolováním těsto vždy dobře utáhneme pohybem zpět k sobě.
- Spoj co nejvíce přimáčkneme a přendáme veku na plech (spojem dolů).
- Na plechu pak necháme veku ještě cca 25 minut kynout.
- Hotovou veku potřeme vejcem a pečeme na 200 °C cca 25–30 minut.
K čemu se dá využít veka?
Kromě toho, že se veka nejčastěji využívá k přípravě chlebíčků, můžete s ní vykouzlit řadu dalších pochutin. Pokud upečete menší veku, lze ji použít jako jednohubky s pomazánkou, můžete z ní udělat lahodnou žemlovku nebo ji třeba zapéct v troubě se šunkou a sýrem, a pokud vám nějaká zbyde, zkuste tvarohovou smaženku, obalit ji ve vajíčku nebo z ní upéct třeba koláč.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 57 minutami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 7 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno 19. 5. 2024 13:06
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno 19. 5. 2024 11:19
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Jak upéct domácí veku? Chlebíčky milujeme všichni, ale co kdybychom je tentokrát připravili z domácí veky? Poradíme, jak na to
Stará veka? Zužitkujte ji do posledního drobku. Co třeba tvarohové smaženky nebo koláč z veky
Komentáře