Jak připravit rychlou šťávu k masu: V základu by neměl chybět silný a chutný vývar
Steaky upravené přímo na pánvi jsou skvělým řešením, když nám dochází nápady co k obědu. Aby maso nepůsobilo na talíři poněkud suše, je třeba k němu připravit chutnou šťávu, která chuť masa ještě více podtrhne.
Univerzální hnědou omáčku není vůbec složité uvařit, pokud se budeme držet základního postupu. Důležitou částí je silný a chutný vývar, přidat můžeme také bylinky, které báječně omáčku provoní a předají jí typickou chuť.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit šťávu z výpeku
Po každém restování masa na pánvi nám zbyde "výpek", což je přebytečná šťáva z masa, která je skvělým základem pro omáčky.
- Do ještě horkého výpeku na pánvi vlijeme šálek vývaru a promícháme. Zvýšíme si plamen a šťávu redukujeme tak dlouho, dokud nezhoustne.
- Poté odstavíme pánev a do omáčky vhodíme pár kousků studeného másla a mícháme dokud se nerozpustí. Chuť můžeme doladit solí, pepřem či bylinkami.
Jak připravit šťávu bez výpeku
Šťávu lze připravit také bez možnosti výpeku v základu, příprava zabere pouze více času.
- Na pánvi si rozehřejeme 3 lžíce másla, poté zasypeme hladkou moukou, snížíme plamen a důkladně mícháme, dokud nevznikne hladká jíška. Pražíme tak dlouho, dokud jíška neztmavne.
- V této fázi přilijeme postupně za stálého míchání 2 šálky ohřátého vývaru. Přivedeme k varu a necháme postupně zredukovat do zhoustnutí šťávy.
- Na závěr ochutíme solí, pepřem nebo také bylinkami a můžeme podávat.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 18 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Čerstvé domácí máslo je hotové za pár minut. Spočítali jsme, zda se vyplatí nejen chuťově, ale i finančně
Nejslavnější steakové omáčky světa: Ochutnejte pepřovou klasiku i argentinskou chimichurri
Jak si připravit vývar do zásoby: Základem je zredukovat tekutinu, prudce ji zchladit a uschovat
Komentáře